Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pnja pnja

Studenci anglistyki jak przygotowujecie sie na pnja??!!

Polecane posty

Gość pnja pnja

Chodzi mi glownie o slowka na pnja. Jak je opracowujecie? Jakie slowniki macie? Istnieja slowniki gdzie masz podane do danego wyrazu rzeczownik, czasownik itd? Jakies rady? Ja dopiero na 1 roku jestem ;)

my zawsze byliśmy podzieleni i każdy opracowywał jakąś część słówek z materiałów, na których pracowaliśmy na zajęciach (książki, kserówki, bo jednak na tym w dużej części opiera się PNJ). Ja mam gdzieś taką kilkustronicową mega tabelę z word formation- wypasiona :)

Gość pnja pnja
moglabys sie podzielic. bylabym wdzieczna. wiedzialabym chociaz jak sie za to zabrac... :)

Gość pnja pnja
podam maila od razu ;) agataaa3@vp.pl

proponuję dobry słownik Longmana "Dictionary of Contemporary English" do tego "Pronunciation Dictionary" (przyda Ci się ma fonetykę ;-) plus "Phrasal Verbs" i "Idioms Dictionary", zaczynając kolekcję od tego pierwszego. Na słownikach nie ma co oszczędzać, bo dobry słownik to podstawa, a w końcu ma Ci służyć conajmniej przez resztę studiów każdą definicję rób po angielsku, dopisz kilka synonimów plus rzeczownik i przymiotnik od każdego czasownika (i odpowiednio) i na koniec jedno proste zdanie do przykładu użycia w zdaniu jak zapamiętasz zdanie, to definicja Ci nie będzie potrzebna powodzenia!

Gość pnja pnja
dzieki dzieki Czekam na dalsze rady :)

właśnie, też korzystałam z tego dużego słownika Longmana- kosztował 130 zł ale to super inwestycja na całe studia. Poza tym, jeśli np. chodzi o Idiomy- trzeba wykuć na pamięć bo nie można się pomylić nawet używając "a" zamiast"the", bo cały idiom jest wtedy incorrect. Wiec najlepiej wypisać wszystkie, które pojawiły się w ciągu roku i wykuć. poszedł mail

Gość pnja pnja
Dzieki wielkie!! Masz u mnie piwo jak zalicze ;)

Gość jateez
tez bym prosiła marta89.89@tlen.pl

Gość pnja pnja
mam nadzieje ze znajde sie jakies slowka ktore ja mam na swojej liscie :)

Gość pnja pnja
i tak watpie ze to zalicze... :(

Gość pnja pnja
srednio mi to wszystko idzie. nie jestem jakas wybitnie dobra... :/

Gość pnja pnja
watpie czy sobie dam rade, to wszystko takie trudne jest... :/

No ale nikt nie mowił że będzie łatwo. Trzeba trochę wczęśniej przysiąść i codziennie coś robić, choćby niewiele. Chociaż co ja mówię, ja zawsze na ostatnią chwilę wszystko zostawiam :O Na pewno dasz rade!

Gość pnja pnja
niby pierwszy semestr mialam prawie na samych 4 ale teraz zaczely sie schody... tez zostawiam wszystko na ostatnia chwile i martwie sie czy dam rade z tym wszystkim. nauki jest masa

z takim podejściem to rady nie dasz. Musisz wierzyć że sie uda :) Słuchaj, ja sobie tłumaczyłam przed pierwszym pnj, że nie takie tumany jak ja zdają :) są przecież głupsi ode mnie i jakimś cudem zdają, więc czemu mi ma się nie udać :)

Gość pnja pnja
hhehehhe chyba tez tak zaczne robic :)