Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magda1111111111111111

tarczyca

Polecane posty

Mam 19 lat. 2 lata temu lekarz kazał zrobic mi badanie na tarczyce. Pobrali mi krew i zmiesciłam sie w normach, ale endokrynolog powedział, ze jak na moj wiek mam bardzo duża tarczyce. Od roku zauwazyłam, ze mam takie kołatanie serca, czy takie jakby skurcze, dziwne, ale czasem mam tak w tygodniu 5 razy a czasem w ogole, i dziwny ten bol, tak jakby skurcz serca( nie wiem czy jest takie cos jak skurcz serca ale tak boli), problemy z oddychaniem, nie mam takich na codzien, tez mam czasem takie cos , ze przez dosłowenie 2,3 sekundy nie moge oddychac, bo czuje jakby mi sie gardło jakims gazem napełniało, i musze wtedy wziasc głeboki oddech, zeby normalnie oddychac, a pre dni temu boała mnie jakby ta tarczyca , ale nie nie wiem czy to tarczyca czy poprsotu jakos gardło od zewnetrznej strony mnie boałao, Czytałam tutaj , ze jakas dziewczyna tez miała problemy z sercem i z oddychaniem. Czy to moze byc tarczyca takie sa objawy? na poczatku myslałam, bardzoj, ze to jesr nerwica, z tym sercem, ale teraz nie wiem. Prosze o odpowiedz

Gość lilonka
Poczytaj sobie troszkę w internecie na ten temat. Duszność i kołatanie serca są objawami nadczynności. Przez dwa lata mogło się wiele zmienić, dlatego wybierz się do endokrynologa i powtórz badania. Pozdrawiam :)

Ach, teraz doczytałam, że te badanie były 2 lata temu, to nie ważne, zsrób je ponownie (tsh, ft3, ft4, anty-tpo, anty-tg) i najlepiej usg tarczycy. Objawy wskazują na nadczynność.

nie wiem gdzie mam te wyniki ale jak pamietam to miałam chyba 3.14 i to było tsh

Jeśli 3 z kawałkiem to na pewno za wysokie jak na osobę w Twoim wieku, choć norma jest do 4,2. Przyjmuje się, że TSH nie powinno przekraczać 2, a najlepiej, żeby było ok. 1, oczywiście są lekarze, którzy będą Ci wmawiać, że 3,14 to norma, gówno prawda. W każdym razie 3,14 to niedoczynność. Trzeba sprawdzić tę tarczycę koniecznie i jak pisałam nie tylko tsh, ale ft3, ft4 i może anty-tpo i anty-tg (przeciwciała) i z wynikami do dobrego ENDOKRYNOLOGA. Zwykle po właściwym leczeniu znacznie poprawia się komfort życia.

To, co jest niedoczynnością zależy od normy danego laboratoriumNie ma czegoś takiego jak stała norma, dlatego nie można pisać powyżej czego jest niedoczynność a poniżej czego - nadczynność.Każde laboratorium ma inaczej wyskalowany aparat. Dlatego w jednym laboratorium norma górna będzie 4 a w drugim 6 stosunkowo odpowiednio zmieniać się będzie granica przy której wynik traktować się będzie chorobowo, czy obserwacyjnie.

I dodatkowo - o samej niedoczynności w przypadku braku ZNACZNEGO przekroczenia normy nigdy nie świadczy tylko TSH a musi być odpowiednio obniżone ft3 lub ft4.

dzieki dziewczyny, a czy mozliwe ze przze to moze miec problemy z okresem?

przez to* i moge*

Możliwe. Myślę, że powinnaś zrobić te badania hormonalne na tarczycę, a do tego w 2-3 dniu cyklu oznaczyć: fsh, lh, e2, prl, testosteron. A potem 6-9 dniu przed spodziewaną miesiączką progesteron.

a jak nie bede tego leczyc to moga byc jakies powazne skutki? nienaiwdze pobierania kriw w zyciu miałam 5 razy pobierana krew, potwornie sie boje:(

Owszem, moga być poważne skutki, wraz z nadmiernym tyciem lub chudnięciem, problemem z sercem, regulacją ciepła, koncentracją, oddychaniem.Jeśli zajdziesz w ciążę - nieleczona niedoczynność prowadzi do uszkodzeń płodu.Dodatkowo im szybciej leczysz, tym leczenie krótsze i skuteczniejsze.