Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fdsfdsfdf

angielski pomocy!!!!

Polecane posty

Gość fdsfdsfdf

jak odpowiedzieć na pytanie what's been up lately?

What\'s up? - co sie dzieje, co porabiasz-to taka grzecznosciowa forma podobna jak how are you, what are you doing

to co piszesz dla mnie znaczy dokladnie to samo, tylko masz present perfect continuous czyli cos sie zaczelo gdzies tam i trwa do tej pory. Ale szczerze mowiac to nie spotkalam sie z taka forma w zywym jezyku. Zwykle mowi sie what's up kiedy spotykamy kogos nie widzianego jakis czas albo what have you been doing,moze what have you been up to rowniez

Gość fdsfdsfdf
ok ale jak na to odpowiada sie??

powinno sie odpowiedziec w tym samym czasie wiec moze: it's been quite busy , it's been fine, it's been ok, it's been raining, it's been a hard time for us, a potem jakos rozwinac w zaleznosci od kontekstu

Gość fdsfdsfdf
dzięki wielkie a jeszcze jakbym chciała tej osoby zapytać "co u ciebie " to mogę powiedzieć coś w stylu 'how's you'?

Gość czy ciebie pogięło
raczej how are you... :O how's you to znaczyło by how IS you a "is" w zestawieniu z "you" nie ma racji bytu :O

how are you?, how's life?, ale nie how's you-is to trzecia osoba :) Powodzenia i zawsze sluze pomoca :)

Gość fdsfdsfdf
jeju dzięki wielkie bardzo mi pomogłaś 🖐️

Gość a dlaczego zaraz
co u ciebie = what about you?

Gość a dlaczego zaraz
oczywiście w tym kontekście. ja bym jeszcze dała AND. And what about you?

Gość czy ciebie pogięło
what about you ? to znaczy "co o tobie?" , ale to już zależy od kontekstu rozmowy ...

Gość czy ciebie pogięło
przecież hamerykanie to głąby, co się dziwisz :O jak można mówić how is you ?!😠 profanacja , kuźwa , profanacja 😠

Gość a dlaczego zaraz
czy ciebie pogieło - skoncz anglistykę, to pogadamy dopiero. :O jak ja nie cierpię tych niedouczonych mądrali. :O

Gość czy ciebie pogięło
no tak, w końcu ty, wielka pani, skończyłaś zapewne anglistykę , w związku z czym uważasz, że pozjadałaś wszystkie rozumy, tak? :O

Gość a dlaczego zaraz
Tak, skonczyłam anglistykę. I nie, nie pozjadałam wszystkich rozumów. I chociaz tłumaczę i uczę od ponad 20 lat, to się wciaż SAMA jeszcze uczę. Tu się nie osiada na laurach. I to już ostatnia moja wypowiedź w tym temacie, który jest zupełnie o czymś innym.

Gość no bo jestescie niedouczeni
how about you - co o tobie ://// (???) nie tlumaczy sie wszystkiego doslownie , nauczyles sie ze ABOUT znaczy O i myslisz ze ABOUT ma tylko jedno znaczenie. najpierw sie nauczy a potem pomagaj

Gość no bo jestescie niedouczeni
how=what*

What\'s up ? dokladnie znaczy - jak leci ? i jest normalna forma powitania miedzy nastolatkami. fdsfdsfdf dzięki wielkie a jeszcze jakbym chciała tej osoby zapytać \"co u ciebie \" to mogę powiedzieć coś w stylu \'how\'s you\'? raczej nie,to slang