Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agniesia878787

kto z was miał rezonans magnetyczny?

Polecane posty

Gość agniesia878787

Gość nieznośnia lekkość odbytu.....
ja mialam tomografie komputerową :P ale to chyba nie to samo :O

Gość agniesia878787
nie to nie to samo.a powiedz z jakiego powodu miałes

Gość freaa
ja mialam rezonans glowy, jakie masz pytania?

Gość agniesia878787
bo ma od epwnego zcaus ostre bóle głowy,,zrobiłam tomogarfie ale nic nie wyszło,ale te bóle sama od siebie nie sa;/ chciałam sie zapytac czy rezonas jest faktycznie takie rzeztelny i dobry i czy miałyscie te badanie płatne czy bezpłatne?

Ja miałam rezonans robiony an NFZ > Jest dokladniejszy, widać, jak przepływa krew w mózgu, itd... niesttey mam niemiłe wrazenia po nim.

Gość karolina24_24
ja miałam miesiąc temu,tomografię też miała,oba badania pomyślne.Jak masz pytania to pytaj-pomogę

Gość karolina24_24
Rezonans jest najdokładniejszym badaniem,nie jest nawet tak nieprzyjemny jak piszą w internecie,pewnie to zależy od sprzętu ale u mnie trwał 30 minut,trochę huczało ale te dźwięki były śmieszne,przypominały dzięcioła stukającego w drzewo lub wirującą pralkę

Ja miałam robiony na NFZ, tylko bez znajomości trudno się dostać na krótki termin. Zazwyczaj długo się czeka. Rezonsn faktycznie jest dokładniejszy od tomografu, jednak nie zawsze są wskazania, aby go wykonywać. A może Twoje bóle głowy to zwykła migrena??

Gość freaa
nie potrafie powiedziec, czy rezonans pomoze wykryc przyczyne bolow glowy w Twoim przypadku i podejrzewam, ze nikt tego ni eprzewidzi. Moge tylko powiedziec, ze jest to metoda W PELNI BEZPIECZNA, badanie jest bezbolesne i krotko trwa. Ograniczniem, w przypadku glowy sa metalowe mostki w ustach albo inne magnetyczne ciala obce np. sruba w glowie, metalowe opilki w oku itd. Rozrusznik serca tez dyskwalifikuje do badania.

Gość obudziłam się
ja miałam kiedyś ale kolana. i mi lekarz powiedział że to taki fajne badane które widzi rzeczy których nie ma ;) chyba 2 lata temu, przez NFZ, czekam 3 miesiące, ale miałam oznaczone jako pilne czy coś tam :)

Dla mnie byl bardzo nieprzyjemny, bo mam klaustrofobie. Jutro mój syn bedzie miał rezonans główki,a le na szczęscie nia taki jak ja w tej tubie, tylko takei cos bedzie na d nim :) Ja bęe z nim podczas badania. Czekaliśmy niecałe 2 tygodnie, ale miał na skierowaniu napisane PILNE Na swój zcekałam ok mieisąca.

Gość karolina24_24
no rezonans na pewno nie stwierdzi od czego boli głowa ale po badaniu można mieć pewność że wszystko w głowie jest ok,o ile wyjdzie ok,MRI nie wykaże niestety migreny,napięciowych bólów głowy itd

Ja weteranka rezonansow jestem. Nawet w pon mialam kolejny. Aby obraz byl wyrazniejszy podaja kontrast( dozylnie). jak ktos jak ja ma fobie na strzykawki to jest to ciezko. :D Wjezdzasz w taka tube i heja. badanie trwa od 30min nawet do 3 godzin. Musisz przed badaniem zdjac bizuterie( ja musialam). tak jak pisali wczesniejj opilki metalowe zastawki rozruszniki badanie chyba unienmozliwaiaja trzeba na pewno lekaza uprzedzic. jak masz klaustofobie nie jest to przyjemne ale w lapke daja ci dzwoneczek i jak cos jest nie halo to go naciskasz. No i jest dosc glosne.

no i jesli masz podejrzenia ze mozesz byc w ciazy lub jestes w ciazy nalezy o tym lekarza uprzedzic. jesli badanie jest pilne lekarz na nim pisze CITO. Jeli chcesz je zrobic prywatnie to ok 60-800 zl z kontrastem dodatkowo jakies 400 zl wiecej

Gość agniesia878787
to nie migrena mój facet prze kilka lat mnie lał;/ dokałdnie mówiąc to katował..walił pięscianmi po głowie,i boje sie ze mi jakis guz wyskoczył byłam u jednego neurologa i powiedziałam mu co i jak a on na to z eda mi na tomografie,bo rezonans jest zbyt ekskluzywnym badaniem jak dla mnie;./ a na tomografi nic nie wyszło,a ta głowa boli i boli poza tym ostanio dosżły do mnie takie objawy ze czesto boli mnie oko,i mam problemy z mówieniem jakbym powli sie uposledzała;/ a byłam ambitna i mądra dziecwqzyna,która umiała sie dobrze wysławiac a teraz...jak cos mówie to jak jakbym była faktycznie jakas niepełnosprawna

No to może nie tyle jest to guz, tylko po tych ciosach masz coś uszkodzone w układzie nerwowym. Stąd te bóle i spowolnienie.

Mój kuzyn był kupę lat lany przez swojego ojca. Teraz się jąka i jest taki trochę niepełnosprytny. Jednak nie ma żadnego guza. Ojciec po prostu coś musiał mu w głowie uszkodzić. A swoją drogą Twojego faceta powiesiłabym za jaja. Mam nadzieję, że już z nim nie jesteś.

Gość agniesia878787
jestem z tym ze juz mnie dzieki Bogu nie leje;/ a jak mam cos uszkodzone to da sie to wyleczyc;/

Gość gość
Rezonans zrób na Boborowieckiej 9, badania wykonuje się tam błyskawicznie.

Gość Paznokiec50
W Internecie jest wyszukiwarka miejsc, gdzie można wykonać rezonans lub tomografie - http://cenomed.pl . Dodatkowo możesz tam porównać ceny, gdybyś decydowała się iść prywatnie.

Gość gość
W necie trzeba poguglać, dużo takich miejsc teraz jest. Ja miałam rezonans i nic strasznego to nie było, nic nie boli przecież.

Gość ulejka
rezonans magnetyczny to przecież badane które nic nie boli, ja miałam rezonans w Lux Medzie podczas badania słuchałam muzyki relaksacyjnej żeby się nie stresować więc personel tam dba o Twój komfort podczas badania.

Gość Jusis0
Rezonans jest czasem konieczny żeby wykryć dolegliwości. Ja miałam robiony w Krakowie a rejestrując się tutaj http://www.rehabilitacje.org/ zapłaciłam niewiele bo mają najtańszy rezonans w małopolsce. Można im zaufać

Gość gość
ja ale bez kontrastu i nie wiem czy to miarodajne jak bez kontr. ?

Gość OLAAAAAAA1
Kontrast podają, jeśli zauważą jakieś nieprawidłowości ( tzn. w trakcie badania widzą, ze coś jest nie tak i wtedy wchodzi lekarz i podaje kontrast dożylwnie). Moja ciocia miała podany kontrast, bo widziano, jakieś nieprawidłowosci, ale o tym zadecydował lekarz w trakcie badania. Podanie kontrastu zwiększa "widoczność" niektórych struktur, ale muszą być wyraźnie powody, zeby go podać. Badanie bez kontrastu - to znaczy, że raczej wszystko jest ok, skoro nie trzeba było go podawać. Ja też miałam bez kontrastu. Pozdrawiam