Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytamboniewiemmmmmmmmmmm

pytanie o hormon LH

Polecane posty

Gość pytamboniewiemmmmmmmmmmm

kobitki pomocy moze ktoras z was wie :) robie testy owulacyjne i od trzech dni sa pozytywne tzn przedwcziraj byly dwie takie same kreski ,wczoraj testowa byla ciemniejsza i dzis to samo ,robie testy rano zrobilam dzis tez teraz i nadal jest ciemniejsz co to oznacza byla juz owulacja czy bedzie dpoiero ? stosuje tez monitor PERSONA i on tez od 2 dni pokazuje owulacje co myslicie kiedy ta owulacja ?

Gość a co to jest ten hormon
LH?

Gość a nie masz napisane na ulotce
ze testów owu nie powinno się robić rano? w każdym razie ciężko stwierdzić kiedy dokładnie będzie owu - starajcie się cały czas.

Gość ptyam osoby ktore wiedz
nie na ulotce jest napisane ze owulacja powinna wytapic na 24-36 godzin po pozytywnym tescie ale moj nadal jest pozytywny wiec pytam a starac mozemy sie co najwyzej wieczorem bo mamy dzicko male wiec chyba nie da rady inaczej

Gość uuuuuuuuuuuuppppppppppppppu

Test owulacyjny jest pozytywny TYLKO wtedy jesli kreski sa rownego koloru lub kreska hormonu jest ciemniejsza ! Jesli jest jest jasniejsza lub jej nie ma wynik testu uznaje sie za negatywny. Testy owulacyjne robi sie z popoludniowego moczu, calkiem inaczej niz ciazowe. Poranny mocz moze zawierac zbyt duze stezenie LH i mylnie moze wskazac na pik. Wydaje mi sie, ze jestes juz po owualcji lub wlasnie w jej trakcie.

Gość a nie masz na ulotce napisane
to też właśnie o to mi chodziło - testy owulacyjne powinno się wykonywać z popołudniowego moczu z powodów o których pisze Surfitka - dziwne że nie masz tego na ulotce - na moich firmy Acon było.

Gość uuuuuuuuuuuuppppppppppppppu
robie i rano i popoludniu na moich pisze ze mzna tez rano wiem jaki jest wynik pozytywny przeciez napisalam ze kreska byla taka sama a od dwuch dni jest ciemniejsza czy to rano czy po poludniu nadal jest ciemniejsza

Czyli skoro 2 dni temu mialas test pozytywny, a teraz testowa jest ciemniejsza -a kreska hormonu jasniejsza - wynik masz negatywny, to logiczne ze pik owulacyjny juz byl 2 dni temu. Owulacja nastepuje po 36-48 h od piku. Stad moje przypuszczenie, ze albo wlasnie masz owulacje albo jestes tuz po.

A na marginesie ci dodam, ze zadne testy ani monitoringi nie potwierdza na 100 % owualcji. nAwet po usg mozna ja domniemiewac tylko. Jedynie co moze ja potwierdzic to badanie progesteronu w ok 8 dni po domniemanej owulce lub ciaza :)

Surfitka - ciekawe co piszesz - rozwiń to proszę... Zawsze mi się wydawało, że monitoring jest 100% pewną metodą sprawdzenia owulacji - płyn w zatoce Douglasa + ciałko żółte w jajniku z którego była owulacja. Przecież bez owulacji te dwa czynniki nie występują, a są one widoczne na usg. Więc jak to jest? Poziom progesteronu może nie wskazywać na owulację gdy np jest z jakiegoś powodu zbyt niski. Wyprowadź mnie z błędu jeśli nie mam racji.

do autorki - jeśli za "kreskę testową" rozumiesz kreskę LH a nie kreskę kontrolną testu to albo masz coś nie halo z hormonami, albo coś nie halo jest z testami. Jakiej firmy masz testy? Jeśli natomiast "kreska testowa" to kreska kontrolna testu to jest tak jak pisze Surfitka.

Gość pytambonieweimmmmmmmmmmm
kreska testowa ciemniejsz a kontrolna janiejsza !!! zle mnie rozumiesz testowa czyli ta wykrywajaca LH nie kontrolna mam dwie test line i control line przynajmniej na moich testach tak jest , a wlasnie badanie progesteronu min mam za tydzien tak wiec sie dowiem chodzi tylko o to czy np dzis sa jeszcze szanse na poczecie bo boje sie ze stosunek nie cale 3 dni wczesniej moze nie wystarczyc ,staramy sie juz jakis czas i robie sie niecierpliwa ;)

dodam ze oprucz testow i monitora persony stosuje tez obserwacje szyjli sluzu i robie wykres temperatury mam tez bol owulacyjny ktory byl wczoraj a dzis pobolewalo podbrzusze jedynie szczyt sluzu byl przedwczoraj a szyjki dzis wlasciwie temperatura jeszcze nie skoczyla

wiesz co nie czekaj - starajcie się - stosunek sprzed 3 dni nie wystarczy jeśli owu jest dziś, a po tym co piszesz ciężko stwierdzić. Masz dni płodne - do dzieła.

znaczy inaczej - stosunek sprzed 3 dni może nie wystarczyć, a nie "nie wystarczy".

wiec wolam meza do luzeczka :D heh staralismy sie wczesniej bo test juz byl pozytywny a tu takie cos wiec sama nie wiem co robic buuu

No to teraz rozumiem , bo wczesniej myslalm, ze kreska testowa to ta sprawdzajaca waznosc testu. dziwne to ze tak dlugo utrzymuje ci sie pik LH, moze to dlatego ze robisz z ranego moczu ( wiem, ze pisze ci w ulotce ze mozna rano, ale wiekszosc testow i lekarzy sklania sie do popoludnia, z powodu o ktorym pisalam) ? W kazdym razie podtrzymuje to co napisalam, ze albo juz mialas albo jestes w trakcie owualcji wiec dobrze ze dzialacie :D Progesteron jest wysoki tylko po prawidlowej owulacji.\"a nie masz...\" Jak sama piszesz, jezeli cos zaburzy produkcje progesteronu szanse na ciaze spadaja drastycznie, nawet jesli owu byla, bo nic nie przygotuje endometrium do przyjecia zarodka. Usg wskazuje owulacje ale nie na 100% , plyn w zatoce douglasa swiadczy o peknietym pecherzyku, ale czy wydostala sie z niego zdrowa, zdolna do zaplodnienia komorka nie wiadomo. Domniemiewa sie to, a jesli do tego dochodza objawy o ktorych pisze autorka topiku to mozna byc na 99,9 % pewnym ze owu jest :) Autorko, co do czasu seksiuku przed owulka. Ja sie staralam bardzo dlugo. I kiedy w konu polozylam lage na wszystko, wrzucilam na luz, zajelam sie czyms innym to sie udalo. Owszem musialam sie leczyc, bralam leki na owu, ale w cyklu z ktorego mam corke kochalismy sie wlasnie 2-3 dni przed owulacja. W samo owu zabraklo checi i czasu :P Zycze ci by to byl TEN cykl.

Gość pytamboniewiemmmmmmmmmm
dzieki wielkie dodam ze dzis nadal to samo test pozytywny jak cholera :O nie wiem jz co myslec :( zrobie jeszcze raz nie z rannego moczu moze wtedy zobacze a moze sie udalo i dlatego tak sie utrzymuje LH ? monitor za to juz nie pokazuje owulacji tylko dzien plodny wiec moze hormon spada oczywiscie wczoraj tez byly przytulanki na wszelki wypadek ;) tez chciala bym coreczke bardzo bo mam juz synka ale juz tyle czas staramy sie przed owulacja i nic albo zachodze test pozytywny a za kilka dni krwawienie :( dlatego juz wszystko jedno co bedzie byle zdrowe :) trzymajcie kciuki kochane napiesz wam czy sie udalo :) dziekuje za pomoc :*

Gość kinia pinia
POWODZENIA !!!!! TRZYMAM KCIUKASY !!!

Gość pytamboniewiemmmmmmmmmm
dzieki 🌼

tak rzeczywiście z wykresu wynika że już raczej po, trzymam kciuki zatem. A co do testów to dziwna sprawa - zmień je najlepiej.

Gość pytamboniewiemmmmmmm
Witam :) kochane dzis zrobilam znow test i dalej pozytywny ale zobaczylam ze testy ktore mam sa po terminie waznosci :O moze dlatego doatlam je gtais jak kupilam swoj monitor i nie zauwazylam tego :O ale i tak dziwne to bo przed owulacja pokazywaly bladsza kreske a teraz jest ciemniejsza od kontrolnej hym ... ale montor juz nie pokazuje owulacji temperaturka skoczyla wiec chyba wszystko ok :) mam dzis mnutwo sluzu takiego budyniowatego az musze wkladki zmieniac co chwile :O ale moze to dobry znak :) oby eh... jeszcze troszke i wyszystko bedzie jasne :D