Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ola___26

instruktor - nauka jazdy

Polecane posty

Gość ola___26

pisałam już gdzie indziej , ale spróbuje poradzić się jeszce tutaj. mam problem z instruktorem. Otóż jestem już w połowie kursu a my w ogóle ze sobą nie rozmawiamy... Nie chodzi o zawieranie jakiś bliskich znajomości ( mam już faceta :) tylko o atmosferę w aucie. Instruktor jest ok, mniej więcej w moim wieku (26 lat) kulturalny, opanowany, mądry itd, sprawia wrażenie sympatycznego,, kiedy trzeba coś wytłumaczyć , albo gdy o coś pytam to robi to jasno i zrozumiale, poza tym jedynie wydaje polecenia, czasem oceni i tylko tyle. Chodzi mi o to, że taka grobowa cisza jest niesamowicie dekoncentrująca i męcząca, mam wrażenie że dla nas obojga. czuję się najnudniejszą osobą na świecie. Te 2 godziny wydłużają się okropnie i zamiast skupiać się na jeździe to kombinuję co by tu powiedzieć, szukam jakiś uniwersalnych temtów albo myslę co jest ze mną nie tak, że nie mamy żadnego kontaktu ( dodam że dbam o higienę ;P i rczej nie odstraszam wyglądem ;) Nie wiem jak zmienić tą sytuację. Na początku widziałam że próbował zagadywać a to o jakiś nisach z radia albo o pogodzie... albo ogólnie coś o nauce jazdy, ale jakoś kończyło się na krótkiej wymianie zdań i cisza jak makiem zasiał no i potem na kolejnych jazdach tylko już było "Cześć, gotowa? to jedziemy jak zwykle w stronę centrum." I tak ponieważ drogę znam to jedziemy w milczeniu ok 20 min. można ześwirować. potemjakieś polecenie i znowu milczenie... Nie mam takich problemów z innymi ludźmi, wiem od innej dziewczyny że ten Inst. też potrafi być wygadany. ale jakoś nie możemy znaleźć wspólnego języka. Nie chcę zmieniać instr bo jest on prfesjonalistą i czuję się z nim pewnie na drodze itd. jedyne co mnie dręczy to brak komunikacji. Wstydzę sie wypytywać o prywatne sprawy itd, nie chcę być jakaś natrętna. I nie mam pojęci ajak przerwac to krępująco irytujące milczenie. Czasem mam wrażenie że on nic nie mówi bo myśli że wtedy lepiej mi się jeździ a to nieprawda. jest odwrotnie. poradźcie jak zmienić tą uciązliwą sytuację.. o czym można gadać z instruktorem ?

Gość ola___26
być może... tylko właśnie jak to przełamać?

jest mlody i wystraszony...zanim zostal instruktorem wbijano mu do glowy ze rozmowa z kierowca jest surowo zabroniona....do teraz w starych autobusach widnieje taki napis .....zreszta sam sluoia sie na drodze bo jest bardziej wystraszony niz ty :)...ostatecznie nie jestes jeszcze wytrawnym kierowca ;0

Gość bebebe
ja tez chodze na prawko mam 18 lat i mam jazdy z 3 roznymi instruktorami, ale z zadnym nie wchodze w jakies glebokie dyskusje. czasami ja cos powiem o pogodzie, czasami on cos tam napomknie i juz- po co ty chcesz z nimi dyskutowac? ja tam musze jechac w spokoju i sie skupic....nie wiem o co ci chodzi. to nie sa twoi znajomi zebys musiala z nimi gadac. lepiej skup sie na jezdzie :)

Gość monika12345678
ja tam o wszystkim gadałam, tez miałam 3 rożnych i z 2 fajni mi sie gadało a z jednym to w szczegolnosci, obydwoje starsi juz, a z 3 syn jednego tez mi sie ciezko rozmawiało, ale miałam z nim z 3 jazdy. tak wiec rozmawiałam o maturze o studnioce, o pogodzie, o prawku, o moich planach, o tym czy mam chłopaka , z kim ide na studniowke, akurat był zaniedługo sylwester i andrzejki wiec sie pyatałam gdzie idzie, oni mnie potem gdzie wkoncu byłam, jak ze starym kolega gadałam:D, i fakt milej sie jezdzi z takim co mozna pogadac

Gość czemu nie wypełniacie
przecież nie chodzisz tam na konwersacje tylko uczysz sie jeździć. I masz się skupić na drodze, znakach i światłach a nie na dyskusjach o d... maryni. Chcesz pogadac idź do pubu a nie siadaj za kierownicą, bo jeszcze nieszczęścia narobisz

Gość ola___26
bebebe, ale mi wcale nie chodzi o jakieś dyskusje, zawieranie znajomości.. tak się skałada że spędzam z tym jednym człowiekiem 3 razy w tyg po 2 h, które w totalnym milczniu wydłużają się dwukrotnie a przede mną jeszcze połowa kursu jak nie więcej... Uwierz mi że trudno się w takiej " atmosferze" skupić tylko na drodze. bo różne myśli przychodzą wtedy do głowy. To jest po prostu przykre i krępujące i gdyby nie było to dla mnie duzym problemem to nie prosiłabym o pomoc :(

Gość bebebe
ojej to to nie wiem co ci doradzic :) mi ta cisza nie przeszkadza, ale widac nie kazdy jest zadowolony. moze poprostu zacznij gadac o czymkolwiek- masz z tym problemy?

Gość ola___26
o rany, wiem po co poszłam na kurs - żeby nauczyć się jeździć i w efekcie zdać egzamin. Z resztą już 7 lat temu zaczęłam kurs ale musiałam przerwać. teraz zaczęłam od nowa i idzie mi dobrze. chciałabym żeby jazda samochodem była przyjemnością a nie udręką. nie stresują mnie juz sytuacje na drodze ale właśnie to "nicniemówienie". jestem przekonana ze mój instruktor też jest tym zakłopotany i dlatego w ogóle poruszam ten temat. tylko żadne z nas jakoś nie może sie przemóc żeby coś zmienić.

Gość
ja miałam dwóch instruktorów - obydwaj po 40-stce i otyli, również z nimi nie gadałam, bardziej skupiając się na jeździe. Jeden łąpał mnie za kloano :o zbok

Gość csdfws
a może nie lubi gadać o pierdołach? może po prostu nie ma takiej potrzeby, ludzie mają rózne potrzeby bo każdy inaczej reaguje na świat... moze tylko Tobie ta cisza przeszkadza? ja Twojego instruktora dobrze rozumiem

Gość ola___26
no tak, lepiej jest zasnąć z nudów ;p a co do łapania za kolano , to jestem szczerze pocieszona- przecież inni mają gorzej...

Gość csdfws
To Ty się nudzisz, nie on... myśle ze jesteś typową ekstrawertyczką ....a on introwertykiem:)

ja też miałam 3 różnych i z każdym z nich bardzo miło mi się rozmawiało i interesowali się wszystkim - co ciekawego w szkole, jak mi się układa z chłopakiem (on tez robił u nich kurs i znali go), akurat wtedy zdawałam maturę więc gadaliśmy sporo o tym jak mi poszło i na jakie studia chcę iść... Oczywiście te wszystkie tematy były omawiane bardzo ogólnie, bez wchodzenia w szczegóły :) ale przynajmniej nie czułam się zestresowana bo atmosfera była naprawdę bardzo przyjemna. Nie odbiło się to też w żaden sposób na moich umiejętnościach - zdałam za pierwszym razem i jeżdżę już 2 lata i bardzo miło wspominam cały kurs. Autorko, czasem bywa tak że spotykasz osobę z która absolutnie nie masz o czym gadać, a także takie osoby z którymi potrafisz gadać godzinami i to jest normalne, nie szukaj tematów na siłę.:)

Gość ola___26
trudno, miałam nadzieję że mój kurs jednak bedzie bezstresowy ale chyba większośc ma rację. nic na siłę :(

Teraz tak sobie przypominam, że prawie godzinny egzamin praktyczny tez przegadałam z egzaminatorem :P nie wiem dlaczego tak wyszło, nie jestem jakąś strasznie gadatliwą i głośna osobą. Może po prostu trafiłam na sympatycznych ludzi :)

no dobra ...przyznam sie ;) ja swojego instrukrtora prawie w depresje wpedzilem .....ot tak z natury geba mi sie nie zamyka ......jaki byl szczesliwy ze zdalem za pierwszym podejsciem ...o maly wlos kwiaty by mi kupil :D

Gość ola___26
właśnie wróciłam z kolejnej lekcji. zapowiadało się dobrze bo instr. zaczął komentować wiadomości w radio , ale szybko gadka się urwała i potem znowu to samo- ciszaaa... załamka...

Gość mackie86
A ja Cię rozumiem :) bo miałam 3 różnych instruktorów i jeden z nich ( pierwszy) był taką niemową :( :( :( wtedy wszystko mi nie wychodziło, jazdy bardzo mnie stresowały ,wracałam z kursu zła na siebie ze mysle o czym by go zagadac, kim o n w ogole jest, dlaczego jest taki a nie o tym co na drodze :( trwało to na szczęsćie tylko 4 h. Potem na szczescie miałam bardzo rozmownego starszego pana i było o niebo lepiej :) no i zdane za 1 razem! pozdrawiam , nie łam sie , może lepiej zmień instruktora, po co się męczysz. płacisz to masz prawo wymagac! :) :) :)

Gość netiaa
Laska, ty masz chyba nie po kolei w głowie. Ty chodzisz na konwesracje, czy na jazdy? Skup ty się na drodze i tyle. A skoro już tak świetnie jeździsz, że możesz swobodnie konwersować, to ciekawe, czy zdasz egazmin.