Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Splath

Chata

Polecane posty

Gość fabienn
nikt nie mówi, że "tak, po prostu". Na dochodzenie do siebie, akceptację i pogodzenie się z czyjąś stratą składa się wiele etapów - to właśnie jest praca żałoby.

ytr napisała że tak po prostu. Przecież sobie tego nie wymyśliłam.

Gość leica
Dla mnie też niewyobrażalne jest podniesienie się po takim ciosie "tak po prostu". Jasne nie można całe życie żyć w żałobie. Ale wszystkie etapy żałoby należy przejść.

Ja nie napisałam że nie przechodziłam poziomów żałoby. Napisałam tylko że nie wolno się na tym fiksować. Że trzeba iść dalej. Jasne - pamietać. Pamiętać będę zawsze. Ale ja żyję i ja muszę pamiętać że żeby żyć - trzeba żyć ;)

Gość szach
Jakie są etapy żałoby?

Stadia żałoby: 1. Szok i otępienie 2. Tęsknota 3. Faza dezorganizacji życia 4. Reorganizacja życia

Gość szach
Dzięki wielkie. szczerze mówiąc nie miałam pojęcia, że żałoba ma swoje etapy

Ano są. Czasem ludzie zatrzymują się we wcześniejszych etapach. Na przykład nie umieją pogodzić sie ze stratą. No właśnie. A bohater książki wg Was na którym etapie żałoby jest?

Gość szach
I bywa tak, że całe życie nie mogą wyjść z jednego etapu?

Gość fijo

Książkę czytałam i uważam, że nie był to czas stracony. Oczywiście nie jest ot lektura łatwa lekka i przyjemna, ale też daleka od pustej teologii. Sama przeżyłam śmierć bliskich osób i wierzę, że spotkamy się po drugiej stronie. Zwróciliście uwagę, że Bóg jest w tej powieści raczej matką niż ojcem.

Matką albo przyjacielem. Na pewno nie srogim ojcem. Szach tak czasem bywa niestety.

Gość szach
A czy ojciec nie może być przyjacielem? Dlaczego zawsze matka musi być "tą lepszą", skąd się bierze to, że jest tak postrzegana?

Cóż może to stereotyp, ale rozpowszechniony niestety w katolicyzmie, a wydaje mi się, że i w judaizmie: za dobre wynagradza - za złe karze - takie klimaty. Jeśli chodzi o matki to kiedyś czytałam takie powiedzenie: Bóg stworzył matki, bo sam nie mógł być wszędzie :) Kto chce poczytać o Bogu przyjacielskim to polecam serię Jan Karon o Mitford - czytał ktoś?

Gość szach
"Bóg stworzył matki, bo sam nie mógł być wszędzie" To się nie zawsze sprawdza. Niestety.

O Szach przepraszam. Tak, bywa też inaczej to prawda niestety. Rozmawiałam kiedyś o tym z pewnym księdzem i on mi powiedział cos takiego: nawet jeśli tylko urodziła to już jest w dzisiejszych czasach coś, bo mogła i tego nie zrobić. Nie chcę dotykać bolesnych spraw, przepraszam. Dla mnie Bóg jest właśnie matką dla wzystkich tych, którzy nie mieli prawdziwej, albo mieli niespecjalną. Pamiętajmy, że ci którzy ranią innych sami prawdopodobnie zostali zranieni.

Gość leica
Fijoł - niedługo i biologiczna matka nie będzie potrzebna by urodzić. Poza tym samo urodzenie to jest nic. Matka czy ojciec są wtedy rodzicami kiedy dali wychowanie.

Gość szach
"Pamiętajmy, że ci którzy ranią innych sami prawdopodobnie zostali zranieni." Nie potrafię tak do tego podejść i wybaczyć cierpienie.

Gość leica
A ja się z tym zdaniem absolutnie nie zgadzam. Niektórzy po prostu są z gruntu źli.

Gość szach
leica, ja myślę, że to raczej kwestia wychowania

Gość leica
Gdyby była to kwestia wychowania - ludzie z dobrych domów nie popełnialiby morderstw. Nie biliby swoich żon. Ani nie gwałciliby. Nawet by nie kradli. Jednak tak nie jest. Wychowanie może ale nie musi wpływać na skłonności przestępcze.

Gość szach
Bo może czasem to jest rozpieszczenie?

Gość leica
Raczej wewnętrzne predyspozycje?

Tylko że w książce nie rozważa się skąd się biorą przestępstwa. Raczej to dlaczego gdy spotyka nas coś złego szukamy winy w Bogu.

Gość leica
I dlaczego?

Gość szach
A to jest dziwne, że szukamy winy w Bogu?

Gość febienn
to nie jest dziwne - to raczej jest bardzo ludzkie. W wersji idealnej powinniśmy mieć ogromną ufność w Boga. Wierzyć, że to, co nas spotyka (nawet jeśli jest bardzo złe) ma swój cel i miejsce w boskim planie. Niestey, jest bardzo mało ludzie, którzy pokornie znoszą zdarzenia, którymi doświadcza Bóg.

Gość leica
A dla mnie to jest dziwne że szukamy winy wszędzie tylko nie w sobie.