Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majowe uroczystości

Ile kasy szykować?

Polecane posty

Gość majowe uroczystości

Słuchajcie, może coś mi podpowiecie..... Dostałam zaproszenie na komunię i chrzciny - jako matka chrzestna- tego samego dnia. Poprostu kuzynka najstarsze dziecko wysyła do komunii, a młodsze będzie chrzcić. Jeden lokal, ci sami goście, "dwie pieczenie na jednym ogniu" :-) Teraz zastanawiam się ile pieniędzy dać tym dzieciom? Idę z mężem i synem. Co wy na to?

Gość nbnn
na chrzest upominek jakaś pamiątkę pozytywka lub cos takiego i myślę że 100 zł wystarczy a dla większego dziecka to już gorsza sprawa bo teraz się chyba dostaje grube prezenty na komunie, zresztą dasz to na co cię stać

Gość majowe uroczystości
Dla malutkiego dzidziusia kupiłam pamiątkę za 25 zł, szatkę do chrztu za 15 i kupię jakiś bukiecik. Ja chcę dać 500 zł do za dużo? Dodam, że mam być chrzestną :-) A na komunię 300 zł. Dodam, że mnie też ostatnio dotknął kryzys, bo zabrali nam premie kwartalne. Niedawno mieliśmy wesele w rodzinie, wiec też wydatek...

Gość majowe uroczystości
Nie ma ostatnio zbyt dużo kasy. No jak to jest chrzestni ile daliście, jeśli można spytać :-)

Gość majowe uroczystości
No proszę o odp. Czy 500 zł na chrzest, a 300 zł na komunię to za dużo?

Gość lalalalalalalalalala
jak dla mnie trochę za dużo... zwłaszcza że to podwójna impreza, więc organizatorzy powinni się liczyć z tym że to podwójny wydatek dla gości... a nie każdego na to stać... ja bym dała po 300 zł i na komunie i na chrzest sądzę że to wystarczająco

Gość majowe uroczystości
Dziękuje lalallaalalala - też myślałam, czy to nie za dużo... Ale podobno tyle się teraz daje :-)

na chrzest oczywiście że za dużo 500zł z konia spadłaś czy co :D :)

ja tam na innych nie patrze.... bo jakbym miała patrzeć to na komunie bym musiała komputer kupić . pamiętam jak ja dostałam na komunie rower i zwykłego walkmena i jak się z tego cieszyłam... nie było żadnych pieniędzy ale i ja byłam zadowolona i rodzice...

Gość Alabastrowa gładź
Uważam, że Twoja propozycja jest w sam raz -500 chrzest :classic_cool: 300 I Komunia :) Mniej ...trochę było by mi głupio dać

Gość dojdzie na 100 procent
zależy od Waszych dochodów. Teraz takie czasy, że jedna rodzina zyje za tysiąc zł a inna np. za cztery lub więcej.

Gość upupup
To jest bardzo glupie, ze teraz dzieciaki na komuniue dostaja tyle kasy...:O wazniejsze sa teraz prezenty i chwalenie sie kto co dostal niz przezycie duchowe...:O Czym innym sa prezenty dla Mlodej Pary. Wiadomo oni zaczynaja nowe zycie i czesto maja duuuzo wydatkow, a na poczatek kazdy grosz sie liczy. co za glupie czasy..........

Gość niby tak
jak cie stac, to daj 500. ale po 300 jak ktos tam wyzej napisal styka. nie jestem bogaczka, ale jesli sama nia jestes i gospodarze tez, to nie wiem jakie was obowiazuja zasady. dla niektorych te 300 byloby za duzo... jak ktos klepie bide i na oplaty nie starcza... kwota takiego prezentu powinna zalezec tylko i wylacznie od darczyncy a nie oczekiwan gospodarzy i tego co ludzie powiedza :)

Gość majowe uroczystości
No i widzicie jaki różne są opinie :-) Moje dziecko zeszłego roku na komunię od chrzestnych dostało po 500 zł, a od moich teściów nawet 2000 zł!!!! (na laptopa, którego oczywiście mu kupiliśmy). Chociaż dla mnie to było o wieeele za dużo. Ja dostałam kiedyś od mojej chrzestnej zegarek i czekoladę :-) Chyba dam po 300 zł i będzie git! Albo maluszkowi 400. My zarabiamy z mężem przeciętnie, a przy dwójce dzieci to te dochody szybciutko topnieją...

Gość klocanna
nie wiem, ale mam taką refleksję że jeżeli dać nierówno to może temu komunijnemu więcej. bo myślę, że nie dość że nie będziew rodzinie jedynym bohaterem tego dnia to moze pomyśleć, że jest dodatkowo na drugim planie. a maluch się nie skapnie ;)

Gość majowe uroczystości
Dodam, że nauczycielka mojego syna sama zaczęła wypytwać dzieci, które co dostały i ile pieniędzy. Porażka na całej linii! W ten sposób od razu dzieli dzieci na biedniejsze i bogatsze. A powinna być mądrzejsza, bo dorosła i po studiach, a tu klapa :-(

Na chrzest - 400-500zl Na komunie - 100zl Ja bym tak zrobila pozdrawiam

no widzisz, sami musicie liczyć się z wydatkami, więc nie ma co przesadzać zaufaj mi, po 300 zł wystarczy, pieniądze i tak trafią do rodziców... co do maluszka... ważniejsze chyba będzie jeśli od czasu do czasu będziesz go odwiedzać, pamiętać, jeśli zapytasz mamę czy czegoś nie potrzebuje dla maluszka...

Gość zwariowałaś
500zł na chrzest? i dziwic się że te dzieciaki takie rozpuszczone i roszczeniowe skoro sami dorośli je tak rozpuszczają:O ja bym dała po 300 zł i uważam że to dużo

ja tez mam komunie chresniaka w tym roku i daje 300 zl. na twoim miejscu dalabym po rowno kazdemu dziecku

Gość zwariowałaś
ja np. jestem osobą dość majętną a zawsze daję na takie uroczystości max 300zł+ jakis upominek (na komunię np. biblia-na chrzest to tez dobre rozwiązanie). mogłabym dać dużo więcej ale po co? żeby dzieciaki psuć? ludzie się dziwią, że dzieci na komunię sobie komputery i qady zyczą. a czyja to wina? kto ich tego nauczył? dorośli własnie!

Gość majowe uroczystości
emilicia a czy idziesz sama, bo ja z mężem i synem. Według mnie 100 zł na I komunię to mało, chyba że idzie 1 osoba.... A z tym chrztem dalej nie wiem. Kuzynka ze swoim mężem i dziećmi mają tyle pieniędzy ile ruscy wojska :-)

Gość majowe uroczystości
A przepraszam, to timka pisała, że daje 100 zł. Chyba dam po 300 zł. Mojemu dziecku na komunię to 100 zł przysłała tylko ciocia, któr anie mogła być na uroczystości. Macie rację, coś w tym jest, że to sami ludzie rozpieszczają dzieci. I wcale tego kryzysu nie widać....

Gość majowe uroczystości
Ponawiam pytanie do chrzestnych i nie tylko :-) Ile dajecie chrześniakom z okazji chrztu? Czy 500 zł to dużo czy mało?