Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość berenikaa

8 miesiac a moje dziecko same nie siada

Polecane posty

Gość berenikaa

czy to normalne ? czy mam sie martwic? czy wybrac sie z mala do pediatry?

wybrać się do lekarza napewno nie zaszkodzi. Przynajmniej rozwieje w razie czego twoje watpliwości.

Gość diankaa
proszę wybrać się do pediatry. Mój kuzyn zaczął już chodzić w wieku 9 miesięcy... można wierzyć lub nie ale tak było... pozdrawiam

Gość mozna wierzyc
Moj synek tez zaczal chodzic w wieku 9 miesiecy.

Gość a próbuje
a próbuje samo siadać czy w ogóle nic? przekręca się na boczek? umie się odwrócić z brzuszka na plecy? do lekarza nie zaszkodzi

no moja córka też już chodziła jak miała 9 miesięcy lepiej wybrać się do lekarza ale nie ma co się martwić na zapas każde dziecko dojrzewa w innym tępie, może jest leniuszkiem i nie chce mu się siłować:)

Gość 8 miesiąc
Moja też ma 8 miesiąc i jak leży na plasko to sama nie siada, ale próbuje. Ja pytalam lekarki i powiedziala, że jeszcze nie musi sama siadać. Rozwija się prawidlowo i wszystko jest ok.

Gość berenikaa
bylysmy miesiac temu na kontroli - pediatra powiedziala ze ona ma jeszcze czas bo to duza dziewczyna i nie bedzie jej tak latwo samej sie podniesc szybko (wazy 11kg) przekreca sie na boczki z pleckow na brzuszek i odwrotnie potrafi obrucic wokol wlasnej osi lezac. siedzic siedzi jak jej pomoge sie podniesc -sama nie potrafi ;( niewiem zaczynam sie martwic ;(

Gość 8 miesiąc
Nie masz się czym marwić Poczekaj spokojnie.

Gość nie martw sie
dziecko ma czas do 9 mc zeby samo usiadlo . moja coprawda siadala juz jak miala 7 mc - ale kazde dziecko rozwija sie innym tempem . jak miala 7 mc juz raczkowala i wstawala sama w lozeczku . wszyscy myslelli ze niedlugo zaczenie chodzic . ale niestety malej jakos nie spieszy sie do samodzielnego chodzenia . ma teraz 10 mc - za raczki prawie biega , przy meblach chodzi . ale sama jeszcz nie poszla . wiec u ciebie moze byc tak ze lada dzien twoje dziecko samo usiadzie a nawet wstanie w łozeczku

Gość qwertyui
Nie masz jeszcze powodu by się obawiać. Mój synek miał 6 miesięcy jak siadał sam a 9 miesięcy jak zaczął chodzić. Córcia ma 9 miesięcy i dopiero od kilku dni zaczęła siadać sama. I opanowała na raz dwie umiejętności - siadanie i raczkowanie :):)

Gość nie ma powodu do obaw
jak waży 11 kg to nic dziwnego moja też była duża, samodzielnie usiadła w połowie 10 miesiaca, a chodzić zaczęła w 18 miesiącu, dzieci o większej wadze tak się rozwijają

Gość a próbuje
wszystko jest w porządku, niech się rozwija w swoim tempie, przynajmniej kręgosłup bedzie miała zdrowszy jak już ktoś napisał duże dzieci siedzą i chodzą troszkę później niż te o drobnej budowie

waga tu nie ma nic do rzeczy... moj syn byl duzym dzieckiem a siadal jak mial pol roku a chodzil jak mial 10 m-cy... jak zaczal chodzic wazyl ponad 12kg czyli byl nawet wiekszy niz corka autorki... moja corka sama zaczela siadac jak miala ponad 9 m-cy a raczkowac dopiero w dniu swoich pierwszych urodzin (do tej pory tylko pelzala)... teraz mija miesiac i mala juz od jakiegos czasu chodzi samodzielnie wiec nagle bardzo przyspieszyla z rozwojem... a jakos szczegolnie ciezka nie jest bo teraz wazy 10,5kg... autorko nie masz sie co martwic dziecko jeszcze ma czas... tym bardziej ze jak mowisz widzial ja lekarz i tez twierdzi ze wszystko wpozadku...

Gość berenikaa
dziekuje kochane za wszystkie odpowiedzi.uspokoilyscie mnie :) pozdrawiam !

dziecko zaczyna siadać samo w wieku 8-9 miesięcy, ma czas na to do 10 miesiąca. nie mówię o sytuacji, gdy rodzice sadzają dziecko, tylko o samodzielnym siadaniu ..więc spokojnie, na jeszcze czas, tylko nie popędzaj i nie rób nic na siłę!

Gość alma78
Mój 11-to mc synek nie siada sam z pozycji zupełnie płaskiej , jak leży na poduszce to usiądzie . Jest bardzo ruchliwy , nie raczkuje ,a pałza , wszędzie go pełno .Sam również nie wstaje , ale chodzi trzymany za rączki i stoi bardzo sztywno , gdy go postawie . Martwię się , że jeszcze nie siada i nie staje sam , za 24 dni kończy roczek . Mieszkamy w Norwegii a tu nie ma pedniatrów . Może ktoś z was miał podobny przypadek ??

Gość w Norwegi nie ma pediatrow
- chyba oszalałas . moja kolezanak mieszka w Norwegii i ma 2 dzieci - i zawsze jak cos ja niepokoi to idzie do lekarza - pediatry

moj niedługo kończy 8 miesiąc i sam siada. Ale byłam dzisiaj u pediatry i lekarka bo bardzo za to chwaliła, bo to trudne dla dzieci i ma jeszcze na to czas. Nie wkrecaj sobie problemu tam gdzie go nie ma. aha mój nie siada z płaskiego lezenia, tylko obkreca sie na boczek i tak siada:)

sasidki cora stoi a nie siedzi, ma 8,5 m-ca, kazde dziecko ejst inne, a twoje spokojnie ma czas ;)

Alma, na twoim miejscu poszlabym do pediatry, a jesli nie ma w Norwegi ;) w co nie wierze, pojechalabym do Polski. Tu chodzi o zdrowie twojego dziecka. Dzieci roznie sie rozwijaja, ale jak dziewczyny pisza samo siadac dzeicko powinno do 10 m.z. moze maly potyrzebuje rehabilitacji lub jakis dodatkowych cwiczen.

Gość dostałam
moj ma 10 m-cy sam stoi przekreca sie na boki na brzuch z brzucha na plecy i co tez mam sie martwic?? pytalam lekari powiedziała ze jest ok taka jego natura a sam siedzi od 6 m-ca zycia oczywiscie jak go posadziłam bo sam nie usiadzie jeszcze...