Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

caline-czka

czy ktoś mi pomoże w sprawie akwarium?????

Polecane posty

Gość Marcus Fenix
myslicie ze one wszytskie zdechną?" naprawde niewiem to zywe zwierzeta wiec beda walczyc.... Raczej nie powinny pasc wszystkie... :)

Gość Marcus Fenix
rozumiem ze pytasz o ta na podmiane tak ?? Jesli tak to przynajmniej 24 godziny zeby sie wytracił chlor z niej :) najlepiej jak postoi kilka dni i wtedy mozna smiało lac do akwarium..

a jesli te wszystkie zdechna to czy jak dokupie co sto wpuszczac ich od tego samej wody czy do zmienionej?

Gość Marcus Fenix
akurat twoich pociech ona niedotyczy gdyz tam chodzi głownie o ryby z rodzaju labirybtowatych czyli takich ktore maja specjalny narzad do oddychania tlenem takim jak ludzie :) Sam hoduje takie wiec tu masz fotki takich rybek http://www.superakwarium.pl/pretnik-karlowaty-id622.html

Gość Marcus Fenix
Powiem tak tez miałem pare przypadków ze kupiłem nowe rybki i po wpuszczeniu one zdychały nie wszystkie ale niektore..... Wiec wychodziło na to ze były słabe albo chore i nie dały sobie rady..

Gość Marcus Fenix
nie to jest portal akwarystow ludzi dla ktorych to jest pasja i mozna sie mnostwa rzeczy dowiedziec i poradzic doswiadzonych ludzi.... Czesto tam zagladam zeby sobie poczytac ciekawe artykuły i porady :) Nie ma tam zdjecia mojego akwa narazie....

Gość Marcus Fenix
Akwarium to naprawde zajebista sprawa tylko trzeba duzo pracy włozyc zeby było dobrze i czasu...

tez bede tam zagladac!!a moje rybeczki prawie wszystkie sa pod filtrem w kacie martwie sie ze zdechna:(

Najpierw kup sobie książki o akwarystyce. Poczytaj fora. Zrobiłaś mnustwo błędów, wode trzeba przygotować, akwarium musi dojrzeć. Muszą rozwinąć się bakterie nitryfikacyjne w filtrze odpowiedzialne za przemianą azotynów. Ryby ledwo dyszą bo jest za duże stężenie No2 i No3. Po drugie kup sobie większe akwarium w którym będzie w ogóle sens coś zaczać z akwarystyką.

Gość Marcus Fenix
Spokojnie bedzie dobrze... :) Poczatki zawsze sa trudne.... Ja sam jestem przed zmiana zbiornika na wiekszy bo ten juz jest dla mnie za mały

ja uwielbiam rybki tylko martwie sie o te co mam narazie nie kupuje innych zobacze co bedzie sie dzialo niby w sklepie zoologicznym facet badal mi wode i bylo ok tak mi powiedzial i mowil ze moge smialo wpuszczac rybki zobacze jeszcze jutro co bedzie sie dzialo a moze dac jeszcze raz wode o zbadania?

Gość Marcus Fenix
nigdy nie słuchaj tych ludzi z akwarystycznych bo wiekszosc nie zna sie wogole na hodowli ryb akwariowych.... Rzadko zdarzaja sie profesjonalisci. Co do wody sama mozesz ja zbadac wystarczy ze zaopatrzysz sie w testy do wody..... Tylko wiesz nie wiem czy to ma sens

Gość Marcus Fenix
Mysle ze pierwsze 24-48 godzin to jest taki czas na aklimatyzacje.... no przynajmniej u mnie tak było zazwyczaj... Tak jak michał pisał mozesz miec za wysoki poziom azotanów i azotynow.... ale to by trzeba było sprawdzic.... Pozostaje ci czekac :)

Po pierwsze zarejestruj się na forum www.akwarystyka.com.pl poczytaj jak zakladać akwa przez kompletnego laika. Bierzesz sie za to od dupy strony nie masz o tym pojęcia a już kupiłaś ryby.

na gurnej płetwie u mieczyka jest jakby biała plamkam kurcze tak mi ich szkoda one sie meczą :( a ja nic nie moge zrobić:( gdyby gosc powiedzial ze mam z 3 dni czekac z zakupem tych rybek i to bym czekała a jak mi pozdychaja wszystkie do jak tam pujde....

Potwierdzam w akwarystycznych sklepach zależy im tylko byle sprzedać zero wiadomości. Miłej lektury na forum.

Gość Marcus Fenix
michał3-- ale czemu ja zniechecasz od razu.... No nie zna sie dziewczyna na tych sprawach i chciała zeby było dobrze..... poczyta troche, dowie sie nowych rzeczy to bedzie lepiej... Kazdy kto zaczynał zabawe z akwarium uczył sie na własnych błedach czyz nie???

michał3 po pierwsze kilka lat mialam akwarium w domu rodzinnym tylko njie spotkałam sie z takim zachowaniem rybek a po drugie pojecie mam wbrew pozorom duze i nie moglam przewidziec zachowania rybek po zakupie bo nigdy wczesniej nie spotkałam sie z czyms takim!!!

Gość Marcus Fenix
ludzie niema sensu sie spierac o to kto ma jakie doswiadczenie... fakt jest taki ze jest co nie tak.....

Ja podchodze do tego troche inaczej, jak sie za coś nowego zabieram to profesjonalnie. Pierw zbieram informacje, czytam a później dopiero działam w końcu to sa żywe stworzenia.

Gość Marcus Fenix
A masz jakies zywe rosliny w tym zbiorniku czy moze sztuczne ???

tylko w domu rodzinnym miałam wode z własnej studni wiec napewno lepsza niz miastowa ale zawsze rybki sie rozmnazały wiec chyba miały dobre warunki

I jeszcze sie upierasz że sie na tym znasz, typowa kobieta.

Gość Marcus Fenix
Ja podchodze do tego troche inaczej, jak sie za coś nowego zabieram to profesjonalnie. Pierw zbieram informacje, czytam a później dopiero działam w końcu to sa żywe stworzenia." Zgadzam sie z toba tak powinno sie robic.... Ale nie powiesz mi ze ktos kto dopiero zaczał z tym przygode po miesiacu jest profesjonalista w tej dziedzinie....:)