Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

caline-czka

czy ktoś mi pomoże w sprawie akwarium?????

Polecane posty

A więc podmień wodę na świerzą, ale porcjami powiedzmy co pare godzin po pare litrów.

Gość pozwala mi
mam pytanko , bo widzę , że tu sami znawcy:) mam akwarium od pażdziernika zeszłego roku, hodowałam gupiki, miałam ich ok 20 szt. ( akwa ponad 60 l ) wszystko było fajnie ładnie, rozmnażały się, były zdrowe niestety dziś wyłowiłam przedostatnią padłą sztukę wszystkie zdechły na to samo - miały wzdęty biały brzuch, były apatyczne, często "przesiadywały" na filtrze, jakby odpoczywając szybko oddychały stosowałam różne środki, nic nie pomagało, nie wiem nawet jaka to moze być choroba, bo poza pasożytami nic mi więcej nie pasowało do opisów mam teraz danio , w dalszym ciągu profilaktycznie wpuszczam chemię ciekawi mnie czy wie ktoś jaka jest przyczyna zdychania rybek u mnie? glonojady, mułojad i żałobniczka czują się dobrze i nie miały tego typu schiz:D

przeciez nie chciałam ich skrzywdzic mówicie jakbym robiła to celowo chciałam zeby miały jak najlepiej i doradzałam sie "profesjonalisty" czyli pana w zoologicznym sklepie który prowadzi go juz 15 lat ale on chyba nie doradzila mi za dobrze

Gość Marcus Fenix
Szczerze wywal te sztuczne i kup zywe bo dzieki roslinom spadnie ci poziom szkodliwych zwiazkow w akwa..... Proponuje kupic pare galazek np. moczarki . Szybko rosnie i nie potrzebuje wygorowanych warunków

Popieram \"Mam akwarium 240 litrów\". Welonki srają na tyle dużo, że dzięki nim akwarium szybciej dojrzewa i robią się odpowiednie warunki dla rybek. W świeżym akwarium zazwyczaj pierwsze rybki nie wytrzymują. Jak Ci padną wszystkie to się nie przejmuj. A jak duże masz to akwarium?? Ja mam 240 litrów. Jak chcesz mogę pomóc. :)

''mam akwarium od pażdziernika zeszłego roku, hodowałam gupiki, miałam ich ok 20 szt. ( akwa ponad 60 l ) wszystko było fajnie ładnie, rozmnażały się, były zdrowe niestety dziś wyłowiłam przedostatnią padłą sztukę wszystkie zdechły na to samo - miały wzdęty biały brzuch, były apatyczne, często "przesiadywały" na filtrze, jakby odpoczywając szybko oddychały '' Najprawdopodobiej uduszenie , zatrucie zbyt dużą ilością NH3, NO2, NO3. Przerybienie w zbiorniku, przekarmianie, martwy filtr, słabe napowietzranie itp.

Pozwala mi ==> Najprawdopodobniej miałaś za dużą ilość azotanów albo azotynów w akwarium i rybki się po prostu podusiły. Musisz częściej wymieniać wodę, a dodatkowo za pomocą specjalnych testów badać zawartość w/w substacji. Takie ryby jak np. glonojad są wytrzymalsze i być może dlatego przeżyły dłużej.

ktoś tam coś tam, po prostu spokojnie zaczniejsz jeszcze raz a nie na hura. Akwarium jednak najlepiej kup większe bo to się nie nadaje.

Gość Marcus Fenix
''mam akwarium od pażdziernika zeszłego roku, hodowałam gupiki, miałam ich ok 20 szt. ( akwa ponad 60 l ) wszystko było fajnie ładnie, rozmnażały się, były zdrowe niestety dziś wyłowiłam przedostatnią padłą sztukę wszystkie zdechły na to samo - miały wzdęty biały brzuch, były apatyczne, często "przesiadywały" na filtrze, jakby odpoczywając szybko oddychały" Popieram post michała.... zbyt duza ilosc rybek.... Za duzo azotanow i azotynow- szkodliwych zwiazków Kup test na no2 i no3 i zrob pomiar..... To ci duzo powie

Ktoś tam coś tam ==> nie posiadam gg, ale jak chcesz napisz na maila podanego przy moim nicku. :)

oprucz rybek mam tez pieska SHIH TZU i legwana zielonego poprostu uwielbial zwierzaki mam nadzieje ze moje rybki jakoś to przetrzymaja

Gość Marcus Fenix
Tez zgadzam sie z michałem.... wogole kazdy kto zaczyna z tym przygode powinien kupic zbiornik od razu 100-200l bo wtedy mamy duze pole do manweru i popisu

A ja oprócz rybek mam jeszcze aksolotla, który siedzi sobie w akwarium 60 l i małego kotka. :) Chciałam też legwana, ale wyszedł z tego kot. :P

legwan tez super juz sie oswoil jest super ale duuzo pracy przy nim a piesek hmm duzo pielegnacji ale teraz martwia mnie rybki

Gość pozwala mi
kurczę:O w sumie czytałam, że gupiki dużo azotu wytwarzają filtr mam sprawny, robię podmianki, z glonów też czyszczę, rośliny dobrze rosną chociaż pewnie macie rację dzięki będę obserwować:)

Gość Marcus Fenix
ktoś tam coś tam-- jak juz pisałem nie załamuj sie niepowodzeniami bo od razu nie moze byc wszystko oki. Poza tym rybki to wrazliwe bestyjki i czesto jest duzo problemów z nimi.. Łatwo wpadaja w choroby jesli tylko warunki w akwa sie zmienia :)

Akwarium w mieszkaniu powinno być ozdobą i nie da sie tego zrobić za kilkadziesiąd złoty. Potrzeba najmniej kilkaset i troche umiejętności przy aranżacji zbiornika by byl ładny.

Pozwala mi ==> Roślinom azotany nie przeszkadzają, ale rybkom niestety tak. Kup sobie testy na mierzenie ich, będziesz wiedzieć czy nie są normy przekroczone. :) Co do legwana to wierzę, że jest co przy nim robić. Mój kot jest maleńki i też trzeba go oporządzić. Dodatkowo jeszcze miauczy mi jak tylko nie ma nikogo na oku. Muszę go tego oduczyć.

dzięki Marcus Fenix duzo mi pomogłes i pocieszyłes!! dam znac jak z rybkami jutro bo jak narazie nic sie nie zmienia apropo roslin pan w sklepie dal mi jakies dwi nie znam nazwy i przez te 3 dni juz wypuściła nowa odnoge to znaczy ze dobrze?????

Gość Marcus Fenix
Ludzie powiem tak zeby było dobrze to trzeba raz w tygodniu robic podmiane (zalezy od pojemnosci akwa) ale przynajmniej ja tak robie.. Raz w tygodniu podmiana. Woda kranowa, odstana przynajmniej kilka dni... Po podmiance testy na PH, i głownie No2 i NO3.....

filtr masz sprawny ale mechanicznie, bo tak krótkim czasie na pewno nie jest żywy. Bez starterów potrafi dojrzewać nawet i 2 tygodnie. W takim malym zbiorniku to w ogóle parametry zmieniają sie diametrialnie co chwile.

Michał co racja to racja. :) Nam akwarium pochłonęło kupę kasy, ale warto było. Parę kompletów ryb też poszło do ścieków póki nauczyliśmy się jak z nimi postępować. Teraz już jest dobrze. :)

Gość Marcus Fenix
dzięki Marcus Fenix duzo mi pomogłes i pocieszyłes!! dam znac jak z rybkami jutro bo jak narazie nic sie nie zmienia apropo roslin pan w sklepie dal mi jakies dwi nie znam nazwy i przez te 3 dni juz wypuściła nowa odnoge to znaczy ze dobrze?????" Spoko po to jestemy zeby sobie doradzac tak zeby było elegancko.... To dobrze rosliny rosna czyli okej jest... Pozytywne myslenie raz jeszcze.... i nie przejmuj sie tym gdyby nie daj boze zdechły wszystkie bo pamietaj ze sa to ryby ktore juz sie hoduje masowo.... :)

Marcus, Mąż ostatnio podmieniał wodę po dwóch miesiącach. Wszystkie parametry były dobre i nic się nie działo. Wcześniej faktycznie robił podmiankę co tydzień lub półtora. Jednak dokupił porządny filtr wewnętrzny, który wspólnie z zewnętrznym dłużej zachowuje czystość. Oczywiście w ciągu tych dwóch miesięcy czyścił je, jednak wody nie podmieniał. :)

Gość pozwala mi
co rozumiesz pod pojęciem martwego filtru? nie wyparzam go, płukam jedynie z osadu, napowietrzenie i przepływ wody jest w porządku i akwa mam od października:) na większe nie mam miejsca niestety