Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yjhngy

jak to jest z clem przesylek z zagranicy np USA?

Polecane posty

Gość yjhngy

zamawiam kosmetyki z USA iw lasnie czytam o vacie, cle itp czy zawsze sprawdzaja paczke, czy kazdemu powyzej 22euro daja clo? no w koncu kosmetyki to nei sprzet elektroniczny itp wiec moze na to nie daja dodatkowych oplat? no a jesli daja, to ile, stala stawke czy procentowo od wartosci towaru? wiem wiem moge psozukac sobie w necie ale tam niewiele znalazlam z tego co mnie interesuje

Gość mnie
tez to czeka

Gość ja tego nie wiem na pewno
ale cło nakładają chyba od wszystkiego powyżej 50 $, na kosmetyki tez, chyba że towar oznaczony jest jako "gift" (prezent) A same cło jest spore i wynosi chyba ok 20%.

Gość yjhngy
np kupuje kosmetyki za $34 +przesylka jakies $11 ale tego na tej paczce nie ma, czyli wartosc produktow jest $34 i ile wtedy bede musiala zaplacic?

yjhngy a z jakiego sklepu zamawiasz kosmetyki (pytam z ciekawości), ja zamawiałam z Everyday minerals (ale były to tylko próbki i pędzel o wartości 10$ więc nic nie zapłaciłam). Teraz prawdopodobnie bedę zamawiać biżuterię o wartości 40$.

Gość yjhngy
no ja znalazlam taka informacje ze od osoby fiz do osoby fiz to clo jest od 45$ a od przedsiebiorstwa do osoby fizycznej od $22. no ale to sa tylko kosemtyki, moze nie na kazdy produkt daja? wkoncu to ejst malutka wartosc

20% z 34$ ( o ile to jest 20% ale tak mi się kojarzy że coś koło tego)

Gość yjhngy
no wlasnie chce zamowic z everyday minerals, tez zamawialam probki i 2 pedzle ktore wyniosly mnie $17 i wszystko spoko, teraz chce zamowic sobie darmowe probki i zestaw za $34 i sie boje, bo jak dowala mi clo 22 % to nie dosc ze ejszcze $10 za przesylke to niby ze sam vat/clo czy cos tam dodatkowo $7-$8 :o

Gość yjhngy
no normalnie zaraz bede wyc, nie dosc ze nie stac mnie juz prawie na nic w tym meisiacu to jeszcze mialabym byc stratna dodatkowe 30zl :o :/

Gość yjhngy
no dobra, a jak pobieraja clo? jesli za przesylke place z gory to listonosz przychodzi i wtedy dodatkowo robie ta oplate?

Gość yjhngy
up

wydaje mi się, ze nie zapłacisz cła, bo kwota jest zbyt niska

haha znalazłam http://www.tur-info.pl/p/ak_id,15304,,zwolnienia,clo,vat,podatek,oplata,limit,towar,statek,samolot,zakup,witold.html

Gość yjhngy
no ale wszedzie pisza ze od firmy powyzej 22euro jest ten podatek :o qrva no :o

Nowe limity wynikają z nowelizacji unijnego rozporządzenia, które ustanawia wspólnotowy system zwolnień celnych. Od 1 grudnia 2008 bez cła będzie można przesłać pocztą do Unii towary o wartości do 150 euro, gdy obecnie limit ten wynosi 22 euro.

zauważ, ze to jest artykuł z 04.06.2008! A jak ja ci wkleiłam zmieniło się to od 1 grudnia 2008 i nasze przesyłki na 100% nie będą oclone.

Gość yjhngy
ok, wiec wierze ci i zamowie, jak dowala mi clo to cie gdzies tam znajde :D:P

jak ci się nudzi to możesz za to poszukac jak jest z kolei z podatkiem Vat na towary sprowadzane spoza UE :P bo ja nie mam już na to czasu i musze znikac

Gość clooooooooooo
na kosmetyki nie ma cla za to jest VAT 22% haha

Gość alinka34
Myślę, że najlepiej będzie zasięgnąć informacji bezpośrednio na witrynach firm, które zajmują się importem z USA https://www.usbox.pl/pomoc/przedzialy-opat-celnych-/ - oni są najlepiej poinformowani. Na ich stronach znajdziesz formularze wycen i dowiesz się dokładnie ile będzie kosztować całe Twoje zamówienie - podajesz wagę, wymiary paczki i co chcesz kupić -