Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Isthereanysense

Czy jest sens iść na japonistykę?

Polecane posty

Gość Isthereanysense

Gość uauauauaa
przeczytaj wyznania gejszy :D

Gość Lepiej na Północną Koreanistyk
ę.

Gość w czarnej dupie jestem
teraz już nie, bo modny kierunek. już bardziej sinologia/koreanistyka/arabistyka czy inne egzotyki.

Gość
Jest taki kierunek,ale dostać się na niego graniczy z cudem,przynajmniej w Krakowie. I bardzo mylą się ci,którzy sądzą,że manga i anime mają wiele wspólnego z tymi studiami; to tylko element kultury japońskiej,a kierunku traktującego stricte o m&a jeszcze nie wymyślili.:) Kiedyś to było moje marzenie,studiować japonistykę...A potem wszystko poszło się......:( I nie sądzę,żeby to był przyszłościowy kierunek,chociaż są tacy,którzy twierdzą inaczej. Ja uważam,że w naszym kraju,to chyba tylko dla pasjonatów.

Gość anomia
miałam iść rok temu, ale naprawdę niezły tłum tam mają. także moim zdaniem nie warto, bo już tych japonistów od chuja się tworzy. w sumie japonistyka dość wysoko stoi w rankingach popularnych kierunków, także nie wiem czy jest sens. ale spróbować warto, jeśli naprawdę Cię to kręci.

Gość anomia
trochę się zaplątałam. jeśli chodzi o przyszłość to nie warto. ale na chama można próbować.

Gość uwazam ze jak studiowac jezyki
to wlasnie tego typu, bo jak dolozysz angielski i rosyjski to jestes gosc.Japonczykow w sicie duzo, chocby turystycznie, potrzebuja tlumaczy. Poza tym jak znasz pismo japonskie to i po chinsku dasz rade.

Gość Lirene
Wg mnie zalezy- jak jestes obrotna to mysle ze warto isc. Japonistyka jest przyszlosciowa o ile chcesz byc tlumaczem i mieszkac wduzym miescie. Bo jezeli chcesz mieszkac w malym miescie to jedynie korepetycje ci zostaja.

uczę się teraz japońskiego i fajnie byłoby robić coś w związku z tym w przyszłości :)

Gość Isthereanysense
Tu nie chodzi absolutnie o m&a, choc oczywiscie od tego sie zaczelo :) dostac sie dostane, bo planuje isc na prywatne do Poznania na WSJO. Czytalam, ze z marszu przyjmują każdego, tyle ze po pierwszym roku 3\4 odpada, bo trzeba bardzo zakuwac... Mature mam za rok, mimo ze skonczylam juz 19 lat (siedzialam w Norwegii i stąd dwuletnie "opóźnienie" w nauce. Myslalam tez wiec o skandynawistyce, jako ze znam dosc dobrze norw.) Dzieki, ze piszecie! zdziwilam sie ze tyle odpowiedzi :) 🌻

Gość Isthereanysense
nie chce isc na sinologie, etc, bo japonistyke wybralam ze wzgledu na milosc do tej kultury, kraju.

Gość Isthereanysense
Ogolem mam latwosc z nauką języków, dlatego myslalam raczej nad filologiami. Moj facet pochodzi z Rosji, dlatego tez myslalam o zapisaniu sie na jakis kurs rosyjskiego. Angielski umiem b.dobrze. Próbną napisałam na 100% :D

Gość Persepone
To wybierz faktycznie coś z norweskim! :)

Gość Isthereanysense
no chciałam skandynawistykę, ale myślałam, że może później, albo zaocznie...Bo japonistyka to coś, czego bardzo , bardzo chcę od 3 lat!