Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Akwamarynka

KAWALERKA, proszę Was o radę??!!

Polecane posty

"Punkt widzenia zależy od punku siedzenia" dla mnie moja 36m kawalerka była klitą i przyznaje, że takie 38m 2-pokojowe wcale nie będzie mniejszą klitą, ale mając na uwadze co autorka pisała od początku wolałabym już tę parę metrów większa klitę 2-pokojową niż kawalerkę... Decyzja należy i tak do autorki. ps. Obecnie mieszkam w 51m mieszkaniu 2-pokojowym z samym mężem i też już zaczynamy narzekać, że przydałoby się większe-taka już natura człowieka, że się nudzi i chciałby ciągle więcej, lepiej...

"kwiatek obecnosc kibla w lazience w Polsce zalezy tylko od ilosci mieszkan na kondygnacji, przynajmniej tak mnie uczono " no dobra jak 2-pokojowe to niech kibel z lazienka bedzie razem.. "w 8m2 zmiesci sie lozko i szafa, ale po co wiecej" jak to po co wiecej? a ew. biurko do jakiejs pracy? albo np. miejsce na rower?

Ja sobie zdaję sprawę, ze życie w jednym pokoju nie jest łatwe, ale oczarowała mnie ta kawalerka i żadne inne mi się nie podoba niestety:/

---Kwiatek " merylin - 10m2 pokoj to minimum przyzwoitosci jak dla mnie" dla mnie tez, ale sytuacja autorki jest trochę inna, ma ograniczone fundusze, więc takie komentarze nie mają tu nic do rzeczy. Z drugiej mieć to 10m więcej a nie mieć... 10m to już mała sypialnia, łózko 2x2 i jakaś ubraniówka, więc tez nie popadajmy w przesadę!

"Obecnie mieszkam w 51m mieszkaniu 2-pokojowym z samym mężem i też już zaczynamy narzekać, że przydałoby się większe" to z nudów juz :P :D a w 3-cim pokoju co bys trzymała? kota albo psa? :D albo w pokoju 20-metrowym? kącik z oranżerią? ;) akwamarynka - wez poogladaj jeszcze 2-pokojowe, nie podejmuj hop-siup decyzji...

merylin - jakie ogranicznone fundusze? :P jej matka bierze kredyt przeciez :P to co, bank nie da na 10-15m wiecej kasy? :P

Amaleta - 8m2 to dla mnie komórka do spania moze byc... no ale po co sie ograniczac tylko do komorki do spania? :P nie lepiej miec z 12m2 i przyzwoity pokoj "wielofunkcyjny" ?

Jakieś 2pokojowe nie w wielkiej płycie możliwe jest tylko pod Warszawa, a jeśli już w to np na Białołęce itp.

---Kwiatek wyrywasz zdanie z kontekstu zupełnie!!! to po pierwsze, a po drugie skoro oglądali tylko kawalerki i małe 2-pokoje to znaczy, że na takie ma być kredyt! bo : a) taka jest tylko zdolność kredytowa jej mamy b) nie chcą brać większego Trochę realizmu!

merylin - tego nie wiesz bo nic nie pisali o zdolnosci kredytowej wiec snujesz swoje scenariusze, wybacz :P poza tym mnie chodzi zwyczajnie o pokazanie ze kawalerka sensu nie ma dla 2 osob oraz jakie 2-pokojowe mieszk. sens by mialo i tyle w temacie :P

To ja już kwiatek wolę snuć swoje scenariusze, które są najczęstszym powodem czemu wszyscy ludzie w Polsce nie mieszkają w 200m domach i mają za mało przestrzeni życiowej niż odpowiadac w sposób odrealniony i odbiegający ciągle od tematu jak Ty. a dla banku owszem ma duże znaczenie czy mieszkanie jest większe o te 15m jak z ironią napisałaś, bo zdolność każdego jest ograniczona! Z mojej strony koniec tematu! a autorce życzę słusznego wyboru, którego nie będzie żałować!

Myślę, ze mielibyśmy więcej niż 70 metrów i to z ogromnym tarasem( jedno piętro w domu u rodziców mojego M) ale ja bardzo chciałabym zamieszkać jednak oddzielnie...bez teściów:)

Zapomniałam dodać, że Jego rodzina bardzo się dziwi czemu chcemy mieszkać w klicie skoro możemy tam na takim metrazu:)

Gość dzejn
autorko- lepiej ciasne ale wlasne! wiem, ze to wytarty frazes, ale taka jest prawda. jesli finansowo jestescie w stanie kupic mieszkanie 2 pokojowe, nawet o malym metrazu, to radzialabym wam wziac takie. kawalerka jest dobra na krotki czas, sama zobaczysz, ze po mieszkaniu w 1 pokoju, nawet z najblizsza ci osoba, zapragniesz miec troche przestrzeni tylko dla siebie. o zakladaniu rodziny w takim mieszkanku nie wspomne- byloby baaaardzo ciasno. aha- i jedna moja rada ( rozumiem, ze mieszkanie kupujecie z "drugiej reki", a nie od dewelopera)- przy ogladaniu zwracaj uwage na urzadzenie lazienki i kuchni. to sa najdrozsze pomieszczenia i tam najtrudniej bedzie przeprowadzic remont. nie patrz na to, ze np pokoj pomalowany jest na zielono, a ty chcialabys zolty- to sa male koszty, tak samo z meblami i innymi srzetami do pokoju. sukcesywnie mozecie kupowac je po kolei. a wymiana plytek/ armatury/zabudowy kuchni- to juz spory koszt.

Gość Kawalerki sa
przewaznie droższe w przeliczniku za m2 najlepiej kup dwa pokoje w jednym ciezko w dwie osoby

Gość lacrimera
nie wchodz w to-dobrze policz i zastanów się,minimum dwa pokoje,a najlepiej trzy,nie zawsze świeci słońce-jak się pokłucicie to co pujdziesz do baru :o

Gość jak cie oczarowala to czemu
nie? Kawalerki sie b dobrze sprzedaje i wynajmuje, zwlaszcza jak jest super,wiec nie stracisz jakby co, a na przejsciowe jest ok. Za cene fajnej kawalerki spokojnue kupiz male 2 pokojowe, a moze soie wzbogacisz i wtedy od razu wieksze 'Na razie zrob sobie "salon do gosci" w kuchni a pokoj bedzie sypialnia oi miejscem do pracy.

Dziewczyny dziękuje Wam za wszystkie opinie. Mam pewne warunki, które mieszkanie musi spełniać...Wspomniana kawalerka oczarowała mnie, bo jest w dwupiętrowej, całkowicie odrestaurowanej kamiennicy przy samym parku, w mieście ale jest bardzo cichutko i zielono. Kuchnia jest z oknem, a w większości jest w pokoju jako aneks kuchenny. Jest w stanie surowym, do własnej aranżacji. Mieszkanie jest bardzo słoneczne, od płd-zachodu. Poza tym najbardziej interesowały mnie mieszkania z rynku pierwotnego, ale już wybudowane, a w samej Wawie ceny są kosmiczne i miejsce parkingowe to dodatek 20-35.000:/ Obejrzeliśmy sporo mieszkań różniastych i często to jednopokojowe było droższe niż dwu, ale to większe było na Białołęce i w ogromnym blokowisku co mi się strasznie nie podoba. No nic fajnie, że się wypowiedziałyście.