Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość coffe cup

Drinki domowym sposobem

Polecane posty

Gość drink na lato
Limonki umyć, pokroić na małe kawałki, włożyć do szklanki drinkowej, zasypać cukrem i "podusić" łyżeczką aż limonki puszczą sok. Dosypać kruszonego lodu do pełna. Zalać białą wódką. Smacznego Pół na pól biała wódka i sok jabłkowy (klarowny), do tego curacao (dla koloru chyba że ktoś lubi słodkie drinki to można więcej), gałązka świeżej albo mrożonej mięty i lód. Brandy albo cos podobnego w smaku, albo żołądkowa gorzka i sok gruszkowy. Lepsze bez lodu, w temperaturze pokojowej.

Gość marvolo
szach, nie przejmuj się tym - wszystkiego można się nauczyć. U mnie jest to wynikiem: 1. zamiłowania 2. lat pracy za barem:) Jeśli chodzi o mojito, to nie wiem czy wiecie, ale to był ulubiony drink Ernesta Hemingway' a, więc jeśli ktoś ma literackie aspiracje to polecam:) Jeśli ktoś nie ma aspiracji literackich to polecam również (najlepszy jest na ciemnym rumie i z ciemnym cukrem trzcinowym). A w związku z sezonem polecam słodkie, owocowe, orzeźwiające, proste i z miętą:) 40 ml wódki 100 ml wody gazowanej 20 ml syropu limonkowego kilka listków świeżej mięty 40 ml rumu (może być też wódka lub tequilla) 15 dorodnych truskawek kilka listków mięty 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub łyżka syropu cukrowego kilka kostek lodu

Gość marvolo
zapomniałam (przepraszam?) - wszystkie składniki, które podałam poniżej, wrzuca się do blendera i miksuje na jednolitą masę:) 40 ml rumu (może być też wódka lub tequilla) 15 dorodnych truskawek kilka listków mięty 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub łyżka syropu cukrowego kilka kostek lodu

Szklanka cukru pół szklanki wody. Rozpuszczasz aż będzie płynne. Nie zagotowujesz. Dodajesz kilka kropel cytryny żeby się nie krystalizowało i gotowe.

hey.Moze nie na temat ale wczoraj piłam pyszną kawę u kolezanki.Wzieła mleko skondensowane dodała do tego 2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej i dwie cukru.Wszystko przelała do shakera takiego do mieszania odzywek dla sportowców z wiatraczkiem poszelątała wlała zawartosc do filizanki do tego dolała goracą wode.Hm pycha pianka utrzymywała sie przez cały czas picia kawy.Muszę w ten sposób zrobić moj drink z amaretto pewno tez bedzie pyszny:)A i jaka oszczednosc zeby miec piekna piankę nie ma potrzeby kupowac expresu:)

Gość marvolo
piękną piankę możesz mieć kupując sobie najprostszy spieniacz mleka (w ikei taki na baterie kosztuje jakieś 6 zł i jest bardzo przywoity) :) A jeśli chodzi o syrop cukrowy, to ja robię roztwór nasycony a jak wystygnie, to dodaję do niego łyżkę wódki lub spirytusu.

dama we mgle ( nawiasem mowiac, swietny nick) nie wyobrazam sobie curacao z sokiem pomaranczowym (nie mam takiej wyobrazni;) ale pilam kiedys z sokiem ananasowym , bo go uwielbiam. I- bylo bardzo dobre, to moje kubki smakowe od razu podlapaly... he he

Co oznacza roztwór nasycony?:)

a ja lubie swoj swojski ajerkoniak.Wodkę mieszam z zółtkami i cukrem i masełkiem. czaseem zamiast masła daje mleko skondensowane jest pychaaa ale kurcze ile to ma kalorii:P SZukam w sieci zastosowania dla mojego curacao ,ale po prostu ten likier ,sok czy jak to nazwac ogólnie do mnie nie przemawia:P

a ja lubie swoj swojski ajerkoniak.Wodkę mieszam z zółtkami i cukrem i masełkiem. czaseem zamiast masła daje mleko skondensowane jest pychaaa ale kurcze ile to ma kalorii:P SZukam w sieci zastosowania dla mojego curacao ,ale po prostu ten likier ,sok czy jak to nazwac ogólnie do mnie nie przemawia:P

a i jeszcze mi sie przypomniałao.Moja babcia robi pyszną ona to zwie boula po naszemu po prostu poncz.owoce w puszce wraz z sokami wlewa do wazy do tego cwiartke wodki szampan i białe wino.Kilka kostek lodu i drinki jak marzenie:)

Gość szach
Brzmi fajnie :) Ale to nie może poleżeć dłużej? Chyba trzeba wypić na miejscu, bo się zepsuje. A szkoda :)

szach a o co pytasz?Ajerkoniak spokojnie w lodówce postai.A poncz no raczej trzeba pic,bo moze nie tyle sie zepsuje ile % wywietrzeją:)Babcia to zazwyczaj robi na jakieś uroczystosci rodzinne,wiec raczej nie zostaje:)

Własnie. Na imprezki jak w sam raz. Można nawet kilka rodzajów zrobić. Jedne kwaśniejsze inne słodsze :)

Gość szach
dama, o ten poncz pytałam, bo mi na samą myśl pracują ślinianki :))

szach ja nie wiem jak długo moze postać,bo my z reguły wypijamy to na imprezie ew zostaje do dnia nastepnego.Ale moze jeśli chcesz mniej to zrób po prostu mniejsza ilosc np pól wina 200 ml wódki i szampan z owocami i sokami z puszki:)

No to jakby nie było zapowiada się ciekawy weekend ;) A może znacie przepisy na jakies naleweczki? :)

Gość Kot paskowy
Hey! Mam pytanko. Jeżeli robie drinka z CinCin Bianko, Spritem i wodka to zmieszać wszystko w shakerze czy po prostu połączyć ze sobą wlewając do szklanki?

Moj wujek ostatnio czestowal mnie brzozowka i zdradzil mi tajniki przygotowania: otoz w marcu udal sie pod drzewo (brzoze) , wydrazyl w nim otwor i zebral sok (ze tez mu sie chcialo). Potem do butelki z sokiem wrzucil plasterek cytryny , kwasek cytrynowy i dolal spirytus. Niestety, nie wiem w jakich proporcjach, bo on zawsze wszystko robi \"na oko\". Dodal do tego jescze cukier, ale nie duzo. Odstawil na 2 m-ce do piwnicy i teraz czestowal. Powiem, ze smakuje niezle, choc wyglada jak woda.

przypomniała mi sie nalewka mojej babci.Otoz 12 ziarenek kawy pól cytryny szklanka cukru.Cytryne nakłuwamy widelcem i całosc zalewamy pól lita wodki.Odstawiamy na 2 tygodnie i voila.smacznego

Kocie - raczej lepiej zmieszać wermuth i wódkę w szejkerze do tego trochę coku z cytryny i lodu a sprite dodać do szklanki :)

Gość leica
A to nie będzie za słodkie przypadkiem?

Gość szach
Myślę, że cytryna neutralizuje ten słodki smak. :)

Gość fik
Dama we mgle - cytryna do kawy? ;>

fik dokładnie tak.Kawy jest tylko 12 ziarenek i nie maja bardzo intensywnego smaku a cytryna przełamuje ten posmak kawy.Spróbuj a zrozumiesz o czym mowie:)

slyszalam, ze kawa z cytryna jest tez dobrym sposobem na ciezkiego kaca...

Gość leica
Na kaca to najlepsza jest praca. ;)

Na kaca najlepiej nie przesadzać z alkoholem. Oraz przed snem wypić trochę wody :) Ale nie o kacu rozmawiamy. Tylko o drinkach. Czy ktoś zna jakieś fajne połączenia wódki i wina musującego?