Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fresca

Dzisiej, tutej - jak można tak mówić?

Polecane posty

Gość fresca

Mój szef ciągle mówi "dzisiej", "tutej". Wkurza mnie to do potęgi, taki niby madry jest, świetnie wykształcony, a mówić poprawnie nie potrafi. Nie wiem, skąd mu się to wzięło. Też macie wśród swojego otoczenia ludzi, którzy używają takich niepoprawnych form?

Gość no no nooo
ja mam taką typiare w pracy. hasło dnia: wiater wieje dzisiej AAAAAAAAAAAAAAAAA

poprostu zaczerpnal gwary slaskiej -----------ludzie dla was wszedzie tragedia nie mozna sobie juz pogodac nawet po swoimu a nich godo jak tam chce :D:D

Gość fresca
Może i sobie gwary śląskiej zaczerpnął, ale na każdym kroku podkreśla, że on jest warszawiakiem z dziada pradziada.

Gość juliannnn
warszawiaki tak mówią :p

a mnie drażni "idziem,""zrobim",albo mówienie na "wy"np.poda mi torebkę,pomoże wejść na schody.

Gość wydojona krowa
lubieja 😠

Gość o ranyyyyyyyyyy
a moja wykładowczyni....znana pani profesor mówi: włanczać zamiasc włączać, otwarła, starczało

jedni chcą drugim sie przypooodooobac bo Hanys chce mówić a Gorol chce godac :P

czka laka... masz rację, to prawo jazdy-jeszcze 10 lat w Polsce i się nauczę!:)

Gość fresca
"poda mi torebkę", "pomoże wejść.." też jest boskie. Chociaż to chyba raczej mówienie na "ono", a nie na "wy". Na "wy" to byłoby chyba "pomóżcie wejść na schody". Tak mi się wydaje. Nieważne jak to się nazywa, istotne i wkurzające jest jak ktoś tak mówi.

Gość fresca
o ranyyyyyyyyyy -> ja mialam na studiach, wybitnego profesora- etyka, który permanentnie mówił na strzałkę "szczałka".

Gość fresca
Rani- jesli nie jesteś Polką, to gratuluję znajomości polskiego i życze powodzenia w dalszym odkrywaniu naszego języka :)

Gość fresca
czaka laka... -> ja bym chyba nie mogla wysiedzieć na zajęciach, jakby ktoś mowił jyks i jygrek. Wywaliłby mnie taki wykladowca z zajęć, za wiecznie śmianie się. Często też się slyszy wziąść zamiast wziąć oraz poszłem (czyli poszedłem)

ja na te wykłady z matematyki chodziłam dobrowolnie ze znajomym studentem z matematyki- żeby się pośmiać :) Kolejny kwiatek: "nie zajmujmy się już tymi ŚMIEĆMI" :O

no to jak jest Warszawiakiem z dziada na pradziada to raczej nie gwara slaska:P:P:P:D:D:D ale nieznaczy to ze ktos jest inteligentny badz dobrze wyksztalcony :) dajcie im normalnie zyc i niech mowia jak chca :D kazdy ma do tego prawo byc normalnym zwyklym czlowiekiem :P:P

Gość fresca
Mi, nie chodzi o to, że wszyscy mają mówić piękną polszczyzną, kazdy może popelnić jakiś błąd, ale jak ktoś caly czas mói niepoprawnie to zaczyna wkurzać. Czego innego wymaga się też od prostego człowieka, a czego innego od osoby wykształconej.

Gość mhihi_i
piniondze i huźdawka muhuhu