Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ANIA---24

Orteza nadgarstka

Polecane posty

Gość ANIA---24

mialam miec zalozony gips lekarz jednak zdecydowal sie na orteze (mam ją nosic 3tyg). Moje pytanie czy taką orteze - na nadgastek ściąga się na noc czy mam w niej spac. Nie wiem jak nalezy postapic dzieki za odp./ mam martwice kości i stad ta orteza. prosze napiszcie

Gość dfsdf
najprosciej spytaj sie lekarza bo jesli chodzi o ortezy to roznie to bywa zalezy od patologii i rodzaju ortezy czy to ma byc usztywnienie zastepcze gipsu czy ma wspomagac ruch i odciazac staw. zwyczajniej dopytaj.

Gość ANIA--24
TAK W SUMIE TO JAKBYM MIALA MOZLIWOSC SPYTANIA LEKARZA TO BYM TUTAJ NIE PISALA:-) TO MA BYC NA MIESIAC ZASTEPCZO ZA GIPS ALE REKA NADAL BOLI COS WATPIE ABY TO COS POMOGLO:-( POZDRAWIAM

Skoro zamiast gipsu- to raczej na noc nie zdejmuj. Mozesz ja zdjac do mycia sie, poza tym powinna byc tam gdzie jest potrzebna, czyli na Twoim nagdarstku, przez reszte czasu.

Skoro zamiast gipsu- to raczej na noc nie zdejmuj. Mozesz ja zdjac do mycia sie, poza tym powinna byc tam gdzie jest potrzebna, czyli na Twoim nagdarstku, przez reszte czasu.

Gość ANIA--24
dzięki za odpowiedź, pomyslałam podobnie i własnie ją sciagam tylko do mycia ale szczerze jakos watpie aby mi pomogla narazie nadgarstek boli jak bolal. Mam zlecona magnetoterapie i ultradzwiekik czy wierzycie w takie rzeczy ze pomagaja? pozdrawiam

Cześć ,wrócę do tematu ortez nadgarstka , gdyż jest to częste pytanie zadawane przez pacjentów . Zasada jest jedna jeśli orteza ma być stosowana zamiast gipsu - w przypadku ostrego urazu, to o ile lekarz nie zalecił inaczej, nosimy ją przez cały czas trwania terapii - na ogół jest to okres kilku tygodni. Tu też kierujemy się tylko zaleceniami lekarza specjalisty. W przypadku schorzeń przewlekłych ortezę nadgarstka nosimy przez kilka godzin dziennie, najczęściej podczas pracy i większych przeciążeń tej części ciała . Więcej na ten temat można dowiedzieć się tutaj https://e-medicalbroker.com/Kontuzje-i-stabilizacja-nadgarstka-cinfo-pol-17.html Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrowia.