Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olaksondra

Brzuch w ciazy

Polecane posty

Gość Olaksondra

Jestem w 4 miesiacu ciazy i juz pojawil sie u mnie brzuszek. Nie jest on jednak zupelnie twardy. Kiedy zatem twardnieje brzuch w ciazy? A moze to tylko zludzenie ze wszystkie kobiety w ciazy maja twardy brzuch? A moze to co sie u mnie pojawilo wynika z faktu ze przytylam i to po prostu flak?

Gość o brzuchu
Twardnienie brzucha to niepokojący objaw - oznacza ze macica sie kurczy. O tym czy brzuch jest okrągły, zgrabny i twradszy czy rozlany, sflaczały (to pewnie masz na mysli mowiac o tym ze jest miekki) decyduja miescie brzucha i ogolna kondycja fizyczna przed ciążą. Jak za bardzo przytyjesz to wiadomo ze bedzie tam wiecej tkanki tłuszczowej i brzuszek nie bedzie taki zgrabny i okrąglutki a tkanka go okalajaca bedzie dawala to wrazenie miekkości. W 4 miesiacu twardy na pewno nie ma prawa byc - macica moze sie kurczyc od 20tc ale powinny to byc maks 2-3 skurcze dziennie a dopiero po 32 tc moze byc ich ok 10 . Jezeli jest wiecej skurczy trzeba to zgłosic lekarzowi bo moze to zaowocowac przedwczesnym porodem. Tak naprawde brzuch pokazuje sie na roznych etapach ciazy - u mnie widoczny byl dopiero w poczatkach 6 miesiaca i do teraz wyglada jak zgrabna piłka z przodu - coraz wieksza i twardsza ale to dlatego ze nie przytylam duzo.

w czwartym miesiącu brzuch powinien być miękki. Ja jestem na początku 5 miesiąca i zaczyna mi być powoli widać brzuszek, na szczęście jest miękki

Gość brzuch w ciąży
rośnie:)