Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakTOtakkkkkkkkkk8

ile wzrostu ma noworodek jak się rodzi?

Polecane posty

Gość jakTOtakkkkkkkkkk8

tak przeciętnie bo nie wiem na jaki rozmiar kupić, a nie chcę aby starczyło na miesiąc tylko na dłużej.Ostatnio widziałam w Realu body o rozmiarze 68 i 74 ale takie to maleńkie jak dla szczeniaczka. Kupiłam.

Gość przeciętnie 50 - 56 cm.
rozmiar 74 to już dla dziecka około 9 miesięcy lub nawet roku. Zależy czy trafi ci się model filigranowy czy "ciężarowy" :-D

Gość jakTOtakkkkkkkkkk8
ale te z Reala to takie ciupeńkie było , dosłownie bałam się ze nawet po urodzeniu nie zmieści się w nie.

Gość nooo to dobreeeee
..."rozmiar 74 to już dla dziecka około 9 miesięcy lub nawet roku..." widac ze nie masz dzieci:D:D to rozmiar na całkiem malego niemowlaka 3-4 m-ce to zależy od dziecka! Ale juz napewno nie na roczniaka!!!!!!!!:D :D

Gość nooo to dobreeeee
takich maleńkich nie kupuj za wiele bo szybko bedą za małe ! Kupuj takie na 72-74 a pare tez na 80-86 ani sie obejrzysz a juz beda za małe !

Gość nooo to dobreeeee
No i wez poprawke tez na to ze w jednym sklepie rozmiar 86 jest na oko ok! a w innym ten sam rozmiar jest np duuużo większy 0wiec uważaj

Gość iiiiidddd
74 STANDADOWO 6-9mcy

Gość jakTOtakkkkkkkkkk8
no własnie - na roczniaka to raczej 80 cm i więcej. Wiem ze dla noworodka 0-2 musi byc 56 cm, potem jak ma 2-3-4 miesiące to 60 cm-62 cm, a jak ma ok 5-6 miesięcy to 68 rozmiar. Chyba tak doczytałam a jak ma 6-8 miesięcy to wtedy 74 cm. czyli te maleńkie o rozmiarze 74 starczy mi na 6-8 miesięczniaka? o rany to jaki on bedzie jak się urodzi? maleństwo dosłownie pokupowałam rozmiary 62 najwięcej kaftany i body,śpioszki i chyba utopi sie w tym dziecko, najwyzej popodwijam.

Gość standardowo to sie meble robi
a nie dzieci :O ....nosił 74 w czasie 4 m-cy a potem dośc długo 80-86 wiec nie kupuj dużo na wyrost bo moze byc kłopot i okaze sie ze nie założy ni razu bo np bedze juz za małe a jak bedzie dobre to bedzie np za grube na te pore roku ...nie kupuj za wiele na początek

Gość Wiem ze dla noworodka 0-2 musi
byc 56 cm....nie jest to prawda ,tzn nie zawsze ...mój synek był drobniutki ale za to długi i takich nigdy nie nosił...tylko wieksze i tez podwijałam ..:)

Gość iiiiidddd
stadart to standart, oczywiście są wyjątki, ostatnio widzialam dziecko jeszcze w gondoli leżące a większe od mojej ponad rocznej córki...

Gość moje ...............
corki mialy 56 cm druga 59 cm

dodam ze ubranka o rozmiarze 56 zadna sie nie wcisnela . na samym poczatku ubieralam je w rozmiar 62 teraz rodza sie bardzo dlugie dzieci i lepiej kupic ubranka o rozmiarze 62 - a jak sie urodzi dziecko mniejsze zawsze mozna dokupic pare szutk moniejszych np. 56 niektorzy producenci nie biora pod uwage fakt ze dziecku trzeba zalozyc jeszcze pampersa . i nawet moja pierwsza corcia ktora urodzila sie 56 cm nie wcisela sie w ten rozmiar bo pielucha duzo miejsca zajmuje

Gość banda wszawców
oj urodzic siłami natury 59 cm to sukces. Chyba byłas po terminie.

moja coraka ( 59 ) urodzila sie silami natury ( wazyla 3700 ) dokladnie w terminie . dla twojej ciekawosci porod trawal ( od odpłynienia wod ) 1h i 40 min , a skurcze parte trwaly 5 min .

Gość DuoMama
nie ma reguły. Ja się posłuchałam wszystkich znajomych i rodziny i kupiłam ubranka na 56cm i więcej. A moja córcia nie dość, że urodziła się 3 tyg.przed czasem to na dodatek miała 49cm:-) Była kruszynką:-) Mój mąż nieźle się musiał najeździć po sklepach, żeby zdobyć coś dla małej na pierwsze dni bo te ubranka co kupiłam były dla niej zdecydowanie za duże. I tak najmniejszy rozmiar jaki udało się zdobyć w kilka godzin to były pajacyki na 52 :-) Moim zdaniem kup 1 komplecik mniejszy, jak nie wykorzystasz to komuś odsprzedasz:-) Teraz szykuję się do kolejnego porodu i na pewno zaopatrzę się w 1 zestaw na rozm.52:-)

Gość DuoMama
acha i jeszcze jedno. Nie wiem jak to było u was ale u mnie na usg szacunkowa masa dziecka na tydzień przed porodem była ok 3100gr a córcia urodziła się z wagą 2770gr także te pomiary z usg nie do końca się pokryły z rzeczywistością:-)

Gość marcelina979
Duzo mialam na 56 i byly na styk,bo synek urodzil sie 57 .

Moja urodziła się 52 teraz nosi większość 68 a ma 8 msc Drobna klucha z niej:)

Gość jakby
moj urodziła sie miał 55 teraz ma 9 m-cy i nosi 80-86 taki klusek z niego he eh

Gość deli26
moja urodziła się 62, więc długa.

Gość kaaik
moja mała miala 62 cm więc też długa. W 56 nie mieściła się. Na szczęscie większość ubranek miałam w rozmiarze 62. Teraz ma 4 m-ce i nosi 74 i 78 nawet.

Dziecko z wagą między 3000g a 4000g ma między 50 a 60 cm długości. Ale rodzą się dzieci mniejsze i większe, w zależności od tego, jak się rozwijają. Ważne też, ile Ty mierzyłaś przy urodzeniu, i ile ojciec dziecka. Tak naprawdę nie wymyślisz. Najlepiej będzie kupić kilka (dosłowie 2-3) sztuki ubranek 56, a więcej 62. Dziecko i tak w pierwszym miesiącu wyrośnie z tych mniejszych, a w większe na pewno się zmieści - nawet jak będą trochę za duże to nie szkodzi, urośnie do nich szybciutko.