Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KatisiaW

Czy wychodzi po was ksiądz?

Polecane posty

Gość KatisiaW

Czy wychodzi po was ksiądz? Bo nam powiedział, ze to zależy od nas, że możemy sami iść do ołtarza.

Gość sdfdf
hm wole zeby nie wychodzil a czekal na oltarzu. jakos wole jak nikt przede mna nie idzie haha :):) takie mam jakos wyobrazenie..

Gość KatisiaW
ja nigdy nie spotkałam się z tym, żeby para młodych szła sama więc pytam...

Gość corobićcorobić
po nas ksiądz nie wychodzi. Ale przed nami będa niesli obrączki- moja chrześniaczka i mojego narzeczonego chrześniak :D

Gość Serrrrenity
po nas wychodzi ale w naszych stronach - taka tradycja

Kazde wejscie cos symbolizuje. Moze prowadzic ksiadz, moze isc sama para, moze oddawac ojciec... Sami decydujecie. Jest duzo rzeczy, o ktorych sami mozecie zadecydowac podczas mszy - ulozyc modlitwy do 'Ciebie prosimy', czytac, spiewac, etc.

U nas ksiądz czekał z mężem przy ołtarzu:) a prowadzil mnie tata przed nami szła moja chrześnica z obrączkami

Gość czasem słyszę od panien
Dużo zalezy od Młodych i od zwyczajów parafii/diecezji. Po nas wychodził ksiądz (czyli wersja najczęstsza), zwlaszcza błogosławił nam nasz dobry kolega :) Może tez ksiądz czekać za ołtarzem (Młodzi ruszają po usłyszeniu dzwoneczka z zakrystii) zwlaszcza jeśli komuś chce sie bawić w "orszaki". Prowadzenia Młodej przez tatusia osobiście nie trawię (przekazywanie sobie dziewczyny przez facetów jak bezwolnej lalki, bleeee!!!) ale niektórzy księża i na to się godzą. ALe nie wszędzie, bo to jest często uważane za fanaberię i serialowy amerykanizm.

akurat ja nie czulam sie jak lalka..z tata zawsze mialam bardzo dobry kontakt i jestem z nim zzyta i bardzo chcialam zeby prowadzil mnie tata i nie jest to oznaka traktowania kobiety jak lalke...a zadna fanaberia ani wymysl z amerykanskiego serialu bo mam gdzies co robia w serialach...co innego jest zycie a co innego serial wiec nie wymyslaj

Pisalam wyzej, ze kazde wyjscie ma swoja symbolike. Dowiedzialam sie o tym od ksiedza na naukach przedmalzenskich. Oddawanie panny mlodej przez ojca nie ma nic wspolnego z amerykanskimi zwyczajami - tam czesto panna mloda wchodzi sama. Jest to jak dla mnie uogolnienie, bledne zreszta.

A my nie będziemy bawić się w odprowadzania czy orszaki. Będziemy czekać na rozpoczęcie mszy na swoich miejscach czyli na miejscu przed ołtarzem gdzie ustawiony będzie klęcznik i dwa krzesła. Po co mi marsze !(nie daj Bóg jeszcze ze stresu zachaczę o dywan i będzie ubaw jak się wyłożę).

Gość Luuuuudzie
czemu Wy się odszczekujecie polskiej tradycji? Zżyta z Tatą czy nie - co za różnica? Przeciez nie tak wyglądało w polskiej tradycji jeszcze 10 lat temu i nikt o tym nie pomyslał , żeby Ojciec Młodą do ołtarza prowadził! bez względu na ZŻYCIE! Co z Wami?!!!!!

Gość jussaa
czasy się zmieniają i zwyczaje też..

Gość jussaa
rozumiem że tobie narzeczonego wybierali rodzice wedle starej tradycji? :D

wlasnie wg tradycji tobie narzeczonego rodzice wybierali.,..

a mi się bardzo podoba jak ksiądz wychodzi po młodych. mam nadzieję, że nasz się na to zgodzi ;)

Katowiczankaaa - ale z tym to chyba nie powinno być problemu. Trzeba chyba zaznaczyć jesli się nie chce, żeby ksiądz po Młodych wychodził - u nas tak przynajmniej jest :)