Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ewiczek

mój synek 2 lata i 9 m-cy nie chce wołać kupy

Polecane posty

może mi poradzi ktoś :O mój synek ma 2 latka i 9m-cy, za 3,5 miesiąca do przedszkola idzie, a wciąż nie woła, a w zasadzie nie chce wołać kupy!!! Naukę wysadzania zaczęliśmy w zeszłym roku, jak miał 2 latka, ale nic z tego nie wyszło, więc odpuściłam (nauczona doświadczeniem ze starszym synem, że nic na siłę) i powtórzyliśmy jak miał 2 lata i 3 miesiące i wtedy załapał w mig - w dwa dni już wiedział co i jak, ale tylko z siusiu. jeśli chodzi o kupkę od pół roku jak woła siusiu, kupę zawołał raz tylko i to w trakcie!!! Doskonale teorię zna, wie, że nie wolno robić w majtki, wie, że trzeba zawołać, zrobić do nocnika lub ubikacji, wie że trzeba wytrzeć pupę, spuścić wodę, popsikać zapachem ;) umyć rączki. Ale w praktyce wali nadal pod siebie, nie zważając na moje prośby, groźby, nagrody, udawanie, że mi smutno 😠 Na noc ma jeszcze pieluchę bo sika na potęgę i pielucha zawsze po kolana, więc najczęściej wali jak się budzi i wstaje już z kupą 😡 wyczytałam dzisiaj by pozwolić i oficjalnie oznajmić \"że od dziś możesz robić kupę w majtki/pieluchę\" bo to daje niby dziecku poczucie, że walkę przegrało i nie ma już kim walczyć i komu robić na złość i zaczyna wołać, skoro matka już się poddała, to jemu już wszystko jedno. W sumie ma to sens, ale boję się że przyniesie to odwrotny skutek 😠 może któraś z Was miała podobny problem. Ze starszym z kolei miałam problem z sikaniem, późno zaczął wołać (2 lata i 7 m-cy, a do przedszkola szedł mając 2lata i 9m-cy) ale kupkę zazwyczaj ładnie wołał, choć zdarzało mu się do lat 3 jeszcze. rany poradźcie coś, bo oszaleję!!!!!! acha i chciałam dodać, że nie wstrzymuje kupy, więc ten problem nas nie dotyczy, zaprać nie ma, ładnie kupę robi, szybko, bez bólu, tylko, że robi ją w majtki lub pieluszkę jak się budzi!

ups, dawno mnie tu nie było, musiałam stopkę zmienić, bo nieaktualna ;)

A może gdy mały zrobi kupę nie przebieraj go. Niech sobie pochodzi z kupą w majtkach. Szybko stwierdzi, że mu nie wygodnie i brzydko pachnie. ;)

Gość o ja mialam podobnie
i fakt moze nie zbyt mile ale moj orzeszek poganial troche w majtkach z kupa na szczescie ganial po dworzu, w ofrodzie...nie w domu... srednio mu to odpowiadalo a kiedy jeszczze starsza o rok siostra pow mu , ze "smierdzisz tomek" to wtedy z placzem przybiegl , ze on chce na sedes, ze smierdzi. umyty przebrany zrobil kupe z plasteliny wrzucil do nocnika ogladal ogladal powtarzam kupa do nocnika. kupa w sedes i jakos nam poszlo

Gość to sa wlasnie
skutki uzywania przez dziecko pampersow przez pierwsze 4 lataka , tak jak to bylo u mojej znajomej.

Gość co za glupota
sa etapy z wyzicu dziecka kiedy pieluch jest niezbedna

Gość to sa wlasnie
no wlasnie " etapy" a nie trzymanie dziecka w pampersie caly czas bo matce sie nie chce prac pieluch tetrowych a wszyscy wiedza ze jak sie uzywa Pampersow to dziecko ma potem problemy z wolaniem siusiu i kupki. Wiec nie pisz mi o glupocie bo jestem juz doswiadczona matka i uzywalam i Pampersow i tetrowych wiec wiem!!!

Gość trtr
A tak poza tematem... No skąd ludzie biorą takie zwroty jak "wołać kupy"? No rozwalił mnie ten tekst.

Mój ma 2,5 i do niedawna miałam podobnie... na ręce człowiekowi opadają... mojemu nawet nie przeszkadzało to, że chodzil w tych umaraszonych majtach.. poprostu je sobie zdejmował.. aż dostał klapsa i ochrzan... od tego czasu sam biega do ubikacji :)