Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiesiekzdzisiek

pobór do wojska 2009 ???

Polecane posty

Gość wiesiekzdzisiek

mam pytanie czy nie idąc do zadnej szkoly/uczelni od wrzesnia bierzacego roku dostane jeszcze wezwanie do poboru albo o stawienie sie w WKU do okazania zaswiadczenia o nauce????

chyba od nowego roku juz nie biorą na siłę, tak mi się cos o uszy obiło

Gość też jestem ciekawy
Dostałem na komisje kwalifikacyjną za tydzień mam się wstawić. Jeśli nie ma poboru to po co się wywala na to kase? Jesienią jedna komisja, teraz przydzielą mi kategorie . Po co? Może ktoś wie

Gość pobór a powołanie
W roku 2009 i w latach następnych nadal będzie pobór w ścisłym znaczeniu tego słowa czyli ocena przydatności młodych mężczyzn do służby wojskowej. Nie będzie jednak już powołań do pełnienia zasadniczej służby wojskowej, czyli obowiązkowych wcieleń do wojska. W roku 2009 dawna nazwa poboru zostanie zamieniona na "kwalifikacje wojskową" dla uniknięcia nieporozumień związanych z myleniem poboru z powołaniem. 11 lutego 2009 roku weszła w życie ustawa z dnia 9 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o powszechnym obowiązku obrony RP która gwarantuje uregulowanie stosunku do służby wojskowej poprzez przeniesienie ich do rezerwy bez odbywania czynnej służby wojskowej. Komendacji WKU zostali zobowiązani do uregulowania stosunku do służby wojskowej wszystkim zainteresowanym, którzy zgłoszą się w tej sprawie.