Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytupytas

wyjazd

Polecane posty

Gość pytupytas

czy jeżeli ukradli mi dokumenty, w tym dowód osobisty, a nie mam paszportu, to czy mogę jechać do Berlina? Wiem, że jest strefa schengen, ale co będzie, jak mnie złapią bez dowodu?

Gość na dobra sprawe
to bez dowodu nie powinnas ruszac nawet w polske :)

Gość pytupytas
nie powinenem, ale to detal :P podanie o dowód wypełniłem, ale baba mi, że miesiąc...

Gość na dobra sprawe
:D

Gość pytupytas
ladaco: aha, i będzie mi recytować 'est ist zeit fur reich, polnishe schweine'... nieee-e.

Gość pytupytas
gdybym się nie bał, to bym nie pytał :P

Gość Pół Polski pali te bez akcyzy
jakiej granicy, przepraszam? To nie słyszałaś, ze granic już nie ma?

Gość pytupytas
no to już na wstępie pisałem o schengen! A jak mnie niemcy legitymować będą chcieli, to im pomacham czym? Polską flagą? Czy wyrobić sobie migiem paszport polsatu?

to było do blondynki...a co do Ciebie autorze, bez dokumentu się nawet nie wybieraj, słuzba graniczna często zatrzymuje samochody i musisz dowód pokazać, już nie mówię, ze Niemcy zażądaja...

Gość pytupytas
problem tkwi w tym, że jechać muszę, choćby skały srały. Tylko nie wiem, co mogę zrobić, mam jeszcze 11 dni, a sytuacja się robi niefajna.

a prawo jazdy masz? Też dokument ze zdjeciem.

Gość Samantafojks
Ryzykowac mozesz, ale nie wiem czy warto. Jesli dojdzie do kontroli, to spedzisz troche czasu na dolku. A pozniej odwoz do Polszy (jak potwierdza twoja tozsamosc). Wszystko na twoj koszt rzecz jasna, plus kary administracyjne. U niemieckich, czy austriackich (u szwajcarskich tyz) funkcjonariuszy zrozumienia bym nie szukala. To najwieksi formalisci Europy i nie ma ze boli. Oczywiscie mozesz miec farta i przejechac bez papierow do celu. Ale zawsze trza brac pod uwage mniej optymistyczny wariant.

Gość pytupytas
Nawet książeczkę wojskową mi podpieprzyli. W tej chwili jedyne co mam, to książeczka zdrowia, czy raczej karta chipowa, bez zdjęcia(śląska kasa chorych). Nie mam niczego ze zdjęciem poza świadectwami i dyplomem uczelni. Policja zaświadczeń żadnych nie wydaje, urząd miasta też nie, pani w urzędzie mówi "pan poczeka, pan nie umrze, trzeba było nie pozwolić, proszę sobie iść"

Gość pytupytas
Samantafojks, czyli jakiś kwitek, który dostałem, że niby czekam na dowód(bez zdjęcia) nie ma żadnej mocy sprawczej?

Gość Samantafojks
Ale ksiazeczka wojskowa nic by w twojej sytuacji nie zmienila. W strefie Shengen nadal obowiazuja nas dokumenty tozsamosci a za takie uznawany jest jeno paszport lub dowod osobisty. Nic innego nie uzna ci zaden funkcjonariusz.

Gość pytupytas
Samantafojks , a orientujesz się, czy istnieje procedura przyspieszająca działanie urzędu miejskiego ws. wystawienia dowodu?

Gość Samantafojks
Nie ma niestety. Lepiej bys zrobil (skoro juz chcesz ryzykowac) gdybys nie zglaszal kradziezy w Polsce i na ryzyk fizyk przekroczyl granice z Niemcami, tam uderzyl do Konsulatu, ze ci w niemczech podpitolono dowod, otrzymalbys wtedy papior uprawniajacy cie do przejazdu do Polski (moglbys sie na tym troche poslizgac). Ale skoro juz zlosiles w Polsce to po ptakach, bo zgloszenie juz zostalo zarejestrowane.

Gość Samantafojks
Taka procedura przyspieszajaca to znajoma pani w urzedzie... Ja mialam kolezanke ze szkoly... Formalnych procedur nie znam. Slyszalam ze paszport mozna do 2 tygodni przyspieszyc z waznych powodow. Ale tylko slyszalam. Jak z dowodem jest, to nie wiem...

Gość pytupytas
no to dupa... ale dzieki wielkie

Gość Samantafojks
Nie ma za co. A jak sie zdecydujesz na wyjazd, to zapisz sobie koniecznie w telefonie numer konsula. Jak cie zlapia od razu dzwon do konsulatu (zapisz sobie numer alarmowy, zebys sie tez w nocy do niego mogl dodzwonic). Przynajmniej przypilnuja, zebys w miare szybko zostal odtransportowany do kraju i zeby cie wiecej ta przygoda nie kosztowala, niz powinno. Powodzenia!