Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosciowka1981

ciaza a zabieg

Polecane posty

Gość gosciowka1981

Witam! Mam niemaly problem otoz 25 maja wyznaczony termin DSA tetnic nerkowych. Jest to zabieg pod miejscowym znieczuleniem. Problem polega na tym ze chyba zaszlam w ciaze> Nie jestem pewna na 100% bo planowo miesiaczke powinnam dostac 19,05 ale mam objawy towarzyszace przy ciazy tem w pochwie 37,3. Jesli nie dostane miesiaczki to zrobie test ale chce wieziec czy jesli jestem w ciazy to ten zabieg a dokladniej znieczulenie moze zaszkodzic rozwojowi plodu?? To dla mnie bardzo wazne prosze o odpowiedz!! Bardzo dlugo czekam na ta ciaze wiec nie chce stracic jej

Gość gosciowka1981
prosze powiedzcie mi czy to moze zaszkodzic?? czy jesli jestem w ciazy oni podadza mi cos innego??

Gość gosciowka1981
nie ma tu nikogo kto moze sie znac na tych rzeczach?????

Gość 25 maja bedziesz juz wiedziala
czy jestes w ciazy, zglosisz lekarzowi i zobaczysz co powie

Gość POINFORMUJESZ lekarza o prawdo
bieńsktwie i pewnie zleci badania krwi.. i wtedy zadecyduje czy coś moze zaszkodzić czy nie.. z takimi sprawami to do lekarza a nie do ludzi

Gość gosciowka1981
no niby tak ale ide do szpitala 1 dzien wczesniej i nie chce zeby ktos mnie opieprzal ze przyszlam na zabieg a jestemw ciazy chcialam wiedziec wczesniej moze ktos wie??

Gość gosciowka1981
myslam ze ktos mi powie cos wiecej:(

musisz zapytać lekarza

jak miesiaczke masz dostac 19 maja to zrob w ten dzien bete i bedziesz wczesniej wiedziala

Gość gosciowka1981
tak ale bede widziec go dopiero w szpitalu ajesli mi tego zabiegu nie zrobia wysla do domu?? nie wiem co mi powiedza?? juz sama nie wiem co bedzie lepsze zrobic zabieg czy utrzymac ciaze?? na zabieg czekam juz 2 mieisace:(

Gość gosciowka1981
wiem jak nie dostane @ to zrobie test

Gość reni1234
zwróć się do lekarza, zrób sobie badanie laboratoryjne z krwi: beta HCG wyjaśni czy jesteś w ciąży czy też nie. Jeśli tak to nie podejmuj pochopnych decyzji o tym zabiegu porozmawiaj wtedy ze swoim ginekologiem- na pewno doradzi co będzie najlepsze dla Ciebie i Twojego dziecka.

Musisz o tak ważnej sprawie porozmawiać z lekarzem.Oni już będą wiedzieli co robić jeśli będziesz w ciąży :) Ze mną na sali po porodzie leżała dziewczyna która 2 tygodnie przed porodem miała usuwany wyrostek (narkoza) .

Gość gosciowka1981
no tak ale ona byla przed porodem a u mnie bylyby to poczatki:(

zrobisz test i zobaczysz nic innego nie wymyślisz, na razie to gdybanie

gosciowka1981 ----No tak,ale zobacz ona była cięta w narkozie w zaawansowanej ciąży - gdyby było jakiej niebezpieczeństwo dla dziecka to pewnie najpierw by zrobili pewnie cc a potem wyrostek (nie wiem może się mylę bo nie ejstem lekarzem,to takie moje gdybanie :))

Gość kikass
a moze zadzwon do tej kliniki gdzie masz miec robiony zabieg i po prostu powiedz juz teraz jak wyglada twoja sytuacja...

Moim zdaniem powinnaś zadzwonić do lekarza, który dał Ci skierowanie na zabieg i uprzedzić o ewentualnej ciąży, zapytać, co robić, jeśli za kilka dni rzeczywiście okaże się, że spodziewasz się dziecka. Nie panikuj, oni na pewno będą wiedzieć, co i jak trzeba zrobić :)

weśli to początek ciąży, to kazde znieczulnie, nawet miejscowe może mieć niekorzystny wpływ na płód. Princpolo - w zaawansowanej ciąży jest zupełnie inaczej - bo leki nie mają już wpływu na rozwijające się układy (wtym szczególnie uklad nerwowy).Narkoza jest znacznie gorsza jeśli chodzi o sam poród, bo dziecko będąc pod wpływem leków anestetycznych może być niewydolne oddechowo przez jakiś czas. A jesli dziecko po narkozie (np po usunięciu wyrostka u matki) posiedzi jeszcze troszkę w brzuchu, to zdąży się poprostu oczyścić z leków. Rozumiesz? nie wiem dokładnie na czym polega to twoje badanie gosciowka, ale w necie znalazłam z grubsza takie info: "Angiografia / DSA Jest to badanie służące do oceny układu naczyniowego przy zastosowaniu promieniowania rentgenowskiego i środków kontrastowych (kontrastów) ." w tym wypadku groźniejsze niż znieczulenie miejscowe, będzie dla płodu kontrast oraz promienie RTG. ale zanim zaczniesz się zamartwiać zrób betę ok 20-tego i będziesz wiedziała. jeśli jesteś w ciąży, zabieg zapewne będzie przesunięty. nie wiem jaki wpływ na twoje zdrowie będzie miał fakt nie wykonania tego zabiegu, ale lakarze podejmą napewno słuszną decyzję. nie martw się na zapas.