Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaannnn....

Rak szyjki macicy- pytanie???

Polecane posty

Gość aaaannnn....

Mam takie pytanie. Rak szyjki macicy wywoływany jest przez zakazenie wirusem HPV ( tzw brodawczaka). Czy jezeli moj narzeczony jest moim pierwszym i jedynym partnerem seksualnym i ja równierz jestem jego pierwszą i jedyną partnerką seksualną to znaczy ze nie ma mozliwosci na zachorowanie na raka szyjki macicy? Tak sie zastanawiam???

Gość ullla laaaaa
wirusem HPV mozna zarazic się takze w inny sposób :) basen , sauna , skorzystanie z wc w miejscu publicznym itp. 80% kobiet jest zakazone wirusem HPV i są tego zupełnie nieswiadome ... regularnie rób cytologię , to najlepsza profilaktyka przeciw rakowi szyjki macicy

Gość aaaannnn....
aha. dzieki za wyjasnienie:) Własnie w najblizszym czasie mam zamiar zrobic cytologie

Gość Przerażona .. czy to rak
Witajcie .. Od chyba miesiaca dreczy mnie jeden problem, ktory nie daje mi spac, a naleze do osob, ktore na ogol przejmuja sie wszystkim i wyolbrzymiaja, ale teraz tak nie jest .. 6 lat temu dostalam pierwszej miesiaczki, ale nigdy nie mialam jej regularnej, trenuje sport 6 razy w tygodniu, myslalam, ze to przez to .. Bylam u ginekologa, bo ostatnio, mimo tego, ze nie mam miesiaczki to gdy bylam w lazience na papierze pojawialo sie sporow krwi .. dodam, ze miesiaczki nie mam, a ten objaw trwal ponad tydzine.. potem 2 tygodnie nie bylo i znowu.. mialam USG i wykazalo, ze jajniki i macica w porzadku, sama z przerazenia zapytalam ginekologa czy moze mam raka ? a on powiedzial, ze nie ma, ze w tym wieku ( nie mam nawet 18) nie wytrzywaja sie rodniki .. ale te dziwne objawy :( mam ochote zamknac sie w sobie ..