Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marysia-54

Nie chodze do spowiedzi

Polecane posty

Gość Marysia-54

Nie chodzę do spowiedzi bo uważam to za poniżające a rozgrzeszenie i tak nie zdejmuje ze mnie winy. Ostatni raz byłam chyba w maturalnej klasie a mam 51 lat. Do kościoła chodzę w Boże Narodzenie i Wielkanoc chodzenie co niedziela uważam za pokazówkę. Ma ktoś podobne myślenie do mnie ??

Gość aaaaaaafaa
a z jakiej racji mam sie spowiadac jakiemus obcemu fiutowi?????

Gość Anna Samouczek
A kogo to obchodzi?

Gość mam identycznie
Z ta roznica ze nawet w wielkie swieta nie chodze.

Gość nie bede kura domowa
ja tez tak postepuje

Ja też nie pamiętam kiedy się spowiadałam. Moim zdaniem człowiek powinien przestrzegać zasad dekalogu i nie popełniać grzechów ciężkich. Jeżeli tym się kieruje, to nawet nie ma z czego się spowiadać, bo niby co? że paliłam papierosy? piłam alkohol? mówiłam brzydkie słowa? Kłóciłam się z mamą ?? Żałosne. A do kościoła też nie chodzę. Kiedy czuję taką potrzebę- modlę się w domu. A co !

Gość a moze zastanów sie nad
pokazówka jest właśnie wtedy jak chodzisz do kościoła tylko w swięta, jak chcesz pokazać wszystkim jakie sobie nowe kozaki i płaszcz kupiłąś:o płytka jesteś i tyle:p

Gość wiosenny powiew
ja też bardzo rzadko chodzę do spowiedzi ale jeśli już idę mam taką regułkę wyuczoną że nie opowiadam o grzechach jeszcze się nie zdarzyło żeby jakiś ksiądz mi zwrócił uwagę i nie dał rozgrzeszenia...w końcu spowiadamy się przed Bogiem mówię : ostatni raz byłam u spowiedzi wtedy i wtedy grzechu ciężkiego w tym czasie nie popełniłam a za resztę żałuję i obiecuję poprawę proszę o rozgrzeszenie przecież nie będę opowiadała księdzu że pokłóciłam się z mężem że rzuciłam kiedyś tam przekleństwo

a potem rodzinka będzie chciała ci pogrzeb wyprawić jak wyciągniesz kopyta a ksiądz powie ze po co ci masza pogrzebowa skoro i tak nie chodziłaś do koscioła, to będa wielkie pretencje jak on moze jak mówić:o 51lat to bliżej niż dalej:D

Gość jak rodzinka da grubą koperte
to księżulek jeszcze na pogrzebie wspomni jaką wspaniałą parafianką była:classic_cool:

to wtedy powiem ze szkoda mi takiego umarlaka:o nie dość ze całe zycie miał spierdolone to jeszcze pochowają go jak nieudacznika:p

Gość ech życie życie
nie każdy wspomni, nawet za pieniądze...

bo rozumiem dać w łape za egzamin, albo leczenie:p ale zeby dawać w łapę zeby go w piachu zakopali to już jest śmieszne i żałosne zarazem:p

w holandii nie ma juz spowiedzi w konfesjonalach...stoja,ale zasloniete zaslona i tyle z nich pozytku..nitknie lazil,to musieli wycofac...raz do roku na wielkanoc idziesz na msze,gdzie odpuszczaja wszystkim grzechy i po sprawie...dla mnie to tez smieszne spowiadac sie z glupot

Gość wiosenny powiew
tak szczerze.....zawsze byłam za spowiedziom ogólną ...a nie gadanie na uszko a jak ktoś czuje potrzebę spowiedzi ja teraz to powinien mieć taką możliwość

Gość Marysia-54
W zasadzie nie mam się z czego spowiadać, staram się być dobrą żoną, matką. Nie kradne staram się być dobra dla ludzi :-D A grzechy seksualne uważam na wymyślone- co jest złego w antykoncepcji?? Czy okazywaniu sobie czułości z małżonkiem :-D Przy moi pierwszym ślubie spowiedz odwaliłam:P a drugi był cywilny i nie musiałam nic udawać. Do chrztu i komunii corki nie musialam sie spowiadac :-D

Gość Wyga
kiedyś, chodziłem do spowiedzi raz w miesiącu, ale gdy rozpocząłem pracę w policji na stanowisku śledczego , sam zacząłem " spowiadać " innych .Po kilkudziesięciu latach , pracując głównie przy zabójstwach, moja świadomość została wywrócona do góry nogami.W tej chwili nie jestem w stanie nikomu zaufać , a na pewno nie zdradziłbym obcej osobie (księdzu) swoich tajemnic, nawet jeśli są "czarne". Cały czas jestem osobą wierzącą , ale próbuje docierać do Boga bez pośredników. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt!

Gość el korkociąg
a ruchota się jeszcze w tym wieku?

Gość a ja chodzę do spowiedzi
mniej więcej 3-4 razy w roku, chodzę do kościoła, nie odsatawiam żadnej pokazówki, lubię chodzić do kościoła, księża w mojej parafii są normalnie, i ja duchowo czuję się lepiej po spowiedzi, nie popełniam grzechów ciężkich tylko te powszednie,lecz po spowiedzi czuję się lekko.

Gość ta mlocie
ja tam wole spowiadac sie przed Bogiem, przynajmniej taka spowiedz jest u mnie szczera i naprawde zaluje za grzechy. przed ksiedzem sie wstydze i stresuje ;/ wiem, ze zgodnie z nasza wiara to niby niedopuszczalne ;/ ale w sumie sowiedz wprowadzono po to by doic bogata szlachte, by odpuscic im grzechy ;/ z reszta moja ciocia pracowala na plebani i jak ksieza sie spotykali to GLOWNY TEMAT ROZMOW TO BYLY GRZECHY WIERNYCH - cytowali grzechy i zartowali ;/ nie rozumiem, jak mozna sie spowiadac przed grzesznikiem ;/

Gość gość
No i prawidlowo. Jakby nikt tam nie chodzil to moze by skasowali ten wymysł z XIII wieku