Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Justsia M

Jak to się oblicza ?

Polecane posty

Gość Justsia M

Witam , czy mogę prosic o pomoc ? Chciałabym wiedziec jak oblicza się cykl miesiączkowy ? I tak np. początek miesiączki 08.10 (miesiączka trwała 4/5 dni ,różnie ) następna 06.11,kolejna 01.12 , 07.01 .Jaki mam cykl ? Kiedy mam owulacje? nie rozumiem tego , nie mam kogo zapytac a tate nie zapytam bo się wstydze . Teraz miałam miesiączkę trwającą 7 dni a dwa dni po niej pokazały mi się brązowe i rózowe plamy , bardzo się boję , plamy trwały 5 dni od wczoraj ich nie mam . Gdybym miała isc do ginekologa to nawet nie wiem jak odpowiedziec jaki mam cykl miesiączkowy :( i kiedy przypada owulacja ),pytałam koleżanek ale one też niewiedzą ? Proszę pomóżcie mi :)

Gość mmmmmmjj
Pierwszy dzień miesiączki to pierwszy dzień cyklu. Na przyklad: dostałas okres 1. marca - to pierwszy dzień twojego cyklu. Następną miesiączkę dostałas 28 marca, to znów pierwszy dzień - kolejnego cyklu. Wobec tego łatwo policzyć, że pierwszy cykl trwał 27 dni - od 1. do 27. marca. Rozumiesz? Analogicznie - jesli pierwszy okres byl 1. 03., a kolejny - 5. kwietnia, to ile to dni cyklu? 31 dni marca + 4 dni kwietnia = 35 dni cyklu. Łatwe? :)

Gość mmmmmmjj
Ile masz lat?

Gość Justsia M
mam 13 lat

Gość mmmmmmjj
Wobec tego to, że masz okres trochę nieregularny, jest jeszcze zupełnie normalne. Twój organizm dopiero "się rozkręca";) Plamienia, miesiączki dłuższe bądź krótsze mogą się pojawiać jeszcze czas jakiś - a ty się nie przejmuj. Jeśli mając lat 16 dalej będziesz miała takie kłopoty, to wtedy faktycznie to może być sygnał, że coś jest nie tak, ale nie teraz:) teraz wszystko jest ok:)

Gość do Justysi
w temacie "Antykoncepcja lub świadoma prokreacja" jest szczegółowy opis wraz z tabelą i suwakiem. Wpisz w Google fizjologia seksu i później poszukaj ww. tematu. Odpisz jak poszło z obliczaniem.

Gość Justsia M
mmmmmmjj - bardzo dziękuję :) ja miesiączkuję już od roku ,a ostatnio właśnie mam chyba kłopoty , przez to plamienie boli mnie podbrzusze chyba jajniki i czasem czuje takie jakby kłucie w prawej piersi , bardzo się boję . nie umiem tego znaleźc -Antykoncepcja lub świadoma prokreacja czy mogłabym prosic o link ?

Gość mmmmmmjj
Jeśli bardzo, bardzo się boisz, to faktycznie idź do ginekologa. Powiedz tacie, ze masz okres i coś z nim "chyba nie tak" i że chciałabyś to skontrolować. Nawet, jeśli wizyta u ginekologa ograniczy się tylko do zwykłej rozmowy, to na pewno się uspokoisz:) Jak trafić do ginekologa? Albo prywatnie, za pieniądze (nestety, to najlepsze warunki, ale i najdrozsze, jedna wizyta około 60 - 100 zl) - wtedy po prostu dzwonisz do gabinetu, umawiasz się - i już, choć dobrze, zeby poszedł z tobą twój tato lub inna osoba dorosła, albo z ubezpieczalni... Tutaj trzeba najpierw spytać swojego lekarza rodzinnego, jacy lekarze są związani z twoją przychodnią i do kogo możesz pójść. Trzymam za ciebie kciuki, poradzisz sobie:)

Gość Justsia M
mmmmmmjj - bardzo dziękuję , za cierpliwosc i odpowiedź na moje pytanie :) już mi lepiej , bardzo mi pomogłaś :) Chyba nauczyłam się już obliczac . pozdrawiam :)

Gość dla Justysi
www.vademecum.zdrowia.prv.pl 🌼👄🖐️

Gość pytanie......
Justysiu, po co Ci to obliczanie? Czyżbyś planowała w tym wieku obliczać dni niepłodne dla seksu, a może dni płodne dla zajścia w ciążę? Spytaj mamę czy wie jak to obliczać. Jeśli nie to ją możesz nauczyć. No, ładne kwiatki, młodzież nam się rozwija w szalonym tempie.

Gość do pytanie....
Umiesz czytac ze zrozumieniem? "Jaki mam cykl ? Kiedy mam owulacje? nie rozumiem tego , nie mam kogo zapytac a tate nie zapytam bo się wstydze ." A ty justysie odsylasz do mamy... przeciez jakby miala mame, toby nie pytala na forum, jasne? kurde, niektorzy ludzie to ciezko mysla... i od razu te sugestie, ze dziecko sie puszcza... sama sie puszczasz, widocznie.

Gość pytanie......
cyt. A ty justysie odsylasz do mamy... przeciez jakby miala mame, toby nie pytala na forum, jasne? kurde, niektorzy ludzie to ciezko mysla... i od razu te sugestie, ze dziecko sie puszcza... sama sie puszczasz, widocznie. Sorki, nie jestem dziewczynką i nie puszczam się, jasne?! Z reguły, w tym wieku operowanie "Kalendarzykiem małżeńskim" jest psu na budę, czyli za wcześnie. Najpierw szkoła, zawód, praca, dom, i dopiero te sprawy okołoseksualne. No, chyba, że planujesz pracę w Agencji.

Gość do pytanie
Ona nie chce operowac kalendarzykiem malzenskim, tylko zrozumiec, co sie z nia dzieje! A ty masz chory mozg, lecz sie, od razu wyjezdzasz z seksem, kalendarzykiem, agencjami - i czym jeszcze, co? masz paranoje!

Gość gość
Mam pytanie dostałam tabledki Duphastan i mam go brac od 16-25 w cyklu jak to mam obiczy żeby go brać prosze o pomoc !!