Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marylka post

czy jest ronica pomiedzy kosciolem rzymsko-katolickim a samym katolickim?

Polecane posty

Gość marylka post

zastanawiam sie, moze ktos wie?

Gość nie ma kościoła
samego katolickiego

Gość grenadina
z tego co mi wiadomo, kosciol katolicki dzieli sie na greko-katolicki i rzymsko-katolicki. jest rowniez odlam tego drugiego, czyli kosciol polsko-katolicki, zalozony gdzien na poczatku XX wieku przez polskich emigrantow w USA. a to, co w Polsce nazywane jest kosciolem katolickim, to kosciol rzymsko-katolicki tak naprawde.

Gość katolicki to pojecie szersze
Katolicyzm – największa grupa wyznań chrześcijańskich i doktryna teologiczna głoszona przez Kościoły: rzymskokatolickie, wschodniokatolickie, tradycyjnokatolickie, starokatolickie część kościołów anglikańskich, liberalnokatolickich

Gość marylka post
obawiam sie ze jest :(to cytat ze strony jednej z glow koscola : Jezeli bylo to kosciol Rzymskokatolicki to wszystko jest w porzadku. Jezeli natomiast byl to kosciol katolicki, ale nie rzymski, to zapewne chrzest moze nie byc jednoznaczny dla ksiezy w Polsce.

Gość Czarna_Dalia
to jedno i to samo, są też inne nazwy: rzymski, łaciński lub zachodni

Gość marylka post
powiem w prost, corke ochrzcilam w catholic church przez ang ksiedza, i mam pytanie, czy nie bedzie potem problemu z pojsciem do komuni w polsce, skoro u nas w polsce jest rzymsko katolicki a ja ja ochrzcilam w samym katolickim? :(

Gość marylka post
czy ktos mi pomoze? moje dziecko bedzie moglo normanlnie przystapic do I kom sw?

Gość grenadina
jutro niedziela. idz do kosciola, pozniej zaczep ksiedza w zakrystii i zapytaj. proste, a jakie genialne. :)

Gość nie ma różnicy
jakbys chrzciła w grecko katolickim to co innego

Gość marylka post
grenadia ja mieszkam w uk, wiec co mi z tego pytania bedzie? :O raczej polskiego ksiedza w polandii powinnam sie zapytac a nie mam takiej mozliwosci

Gość grenadina
jaka roznica? idziesz do angielskiego ksiedza i mowisz, ze w Polsce dzieci komunie przyjmuja w kosciele rzymsko-katolickim, a ty swoje chrzcilas tutaj i masz obawy, czy zostanie ono dopuszczone do komunii z takim wlasnie chrztem. jedyne, na co sie narazasz, to na zdziwienie/zniesmaczenie ksiedza spowodowane twoja niewiedza w kwestii tego w jakim obrzadku chrzcisz swoje dziecko. mysle, ze on na pewno bedzie wiedzial duzo wiecej na ten temat, niz my wszystkie tu razem wziete. :)

Gość marylka post
grenadia i wlasnie o to chodzi! wole tu sie wstepnie wypytac niz pajaca z siebie robic przed ksiedzem ( w sumie juz z siebie zrobilam nie dowiadadujac sie o to jeszcze przed chrzcinami ehh) no coz zawsze bedzie mozna jeszcze raz dziecko ochrzcic w rzymsko katol kosciele w polsce jak ksiezom nie bedzie cos pasic

Gość grenadina
proponuje jak najwiecej dowiedziec sie o kosciele, w ktorym ochrzcilas dziecko (bo podajesz bardzo ogolne informacje, gdybys podala dokladna nazwe tego kosciola, moze miesto w jakim sie znajduje albo ulice, jakies konkrety, to byloby latwiej cos doradzic, bo moznaby go znalezc w necie i poczytac), tak wiec dowiedziec sie jak najwiecej i napisac maila do ktoregos z ksiezy z jakiejs parafii, ktora jest tu, w Polsce. to chyba najprostsza droga, tym bardziej, ze widze, ze ten temat cie nurtuje (widzialam jakis czas temu taki sam topik).

Gość marylka post
nie pisalam wczesniej, a tu on byl? o co sie pytali, pamietasz gdzie moglabym go znalesc?

Gość grenadina
o to samo pytali, ale to bylo dobre pare tygodni temu. nie pamietam jak sie nazywal, ale zdaje sie, ze dyskusja zeszla na jakies inne tory i w sumie chyba nikt nic konkretnego nie powiedzial.

Gość marylka post
no nic dziekuje chociaz za porady. tak bedzie najlepiej pojde do angielskiego ksiedza jutro po mszy i zapytam dziki i dobranoc, papa

Gość nie wiem jak w anglii ale
u nas kościoły mają nazwę "Parafia rzymsko- katolicka p.w ...."