Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zia_Z

mieszkanie tbs

Polecane posty

chodzi mi szczególnie o toruńskie tbsy ale nie tylko(!), jakie są czynsze?, ile płaci się miesięcznie za takie mieszkanie?, bo z tego co słyszałam w czynszu spłaca się też kredyt. ile % trzeba zapłacić za możliwość najmu takiego mieszkania? i czy ta kwota jest ustalana na podstawie wartości rynkowej? no i najważniejsze jak w ogóle się w takim budownictwie mieszka? czy jest wszystko zrobione po kosztach i po roku we wszystkim są usterki czy może nie ma na co marudzić? interesuje mnie opinia mieszkańców tbsów w szczególności, albo osób które chociaż troszkę orientują się w temacie...

Ja ma oytabie czy kupno mieszkania TBS z drugiej ręki od obecnego partycypanta jest legalne? Widze że oferty cały czas są i nikt tego nie kupuje.

znaczy tego się nie kupuje... jeśli ktoś rezygnuje z najmu, dostaje zwrot wkładu (po jakimś tam przeliczeniu), a inna osoba wchodzi na jego miejsce i musi wpłacić wkład... w tbsie jestes najemcą i wg ustawy ktora teraz obowiazuje nie ma opcji wykupu na własnosc.

ciekawe... moze to jest taki manewr że tyle by koleś dostał zwrotu tego udziału? ale wg mnie to nie powinno odbywać się w taki sposób, bo formalnie nie jest on właścicielem i nie ma mowy o sprzedaży mieszkania, tylko prawie najmu tak jakby... ktoś nie doinformowany mu zaplaci i się ucieszy a później się okaże że nic nie ma tak naprawdę;p a co z tymi czynszami w końcu? jak w innych miastach to stoi?

a w innych miastach? i powiedzmy 12zł*50m2 + woda/prąd/gaz coś jeszcze? bo nie wiem czy to prawda ze jeszcze jest rata za kredyt, czy juz jest zawarta w tych 12zl?