Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dcsfs

kiedy twoje dziecko zaczeło raczkowac a kiedy chodzic?

Polecane posty

Gość dcsfs

syn zaczal raczkowac jak mial 7 m-cy a chodzic jak mial 10 m-cy a corka zaczela raczkowac jak miala rok (dokladnie w swoje pierwsze urodziny) a chodzic 2 tygodnie pozniej... oczywiscie chodzi mi o chodzenie takie samodzielne bo przy meblach czy za reke chodzila juz znacznie wczesniej...

Raczkowanie okres 8-9 miesięcy. Stanie i chodzenie przy meblach 9-10 miesięcy Samodzielny krok 13 miesięcy

Gość moj syn ma 10 miesiecy
i nie raczkuje chodzi przy meblach itp ale raczkowac nie chce :(

moj syn ma 10 miesiecy- nic sie nie martw bo moja corka miala tak samo, jak juz wyzej napisalam zaczela raczkowac dopiero moment przed pierwszymi krokami a juz wtedy wstawala przy meblach i chodzila przy nich... niektore dzieci po prostu nie raczkuja... podobno to zdrowe dla mozgu ale przeciez nie zmusisz dziecka jak ono nie chce... btw, ja tez nie raczkowalam i nie mam zadnych problemow zwiazanych z dysleksja czy innymi dysfunkcjami- studia tez skonczylam bez problemow...

klon pierwszy - raczkować zaczął w 13 miesiącu chodzić w 15 Klon drugi - raczkował w 14, chodził w 16.

Raczkować zaczęła 1 maja, mając 7 miesięcy i 3 tygodnie, od 15 maja (mając 8 miesięcy i tydzień) wstaje samodzielnie i stoi trzymając się czegokolwiek, próbuje się już przemieszczać.Jeszcze nie chodzi.

ie raczkuj głównie te dzieci (odnosząc się do pierwszych postów), któresię wyręcza. czyli tqkie, które za wcześnie stawia się na nogi (zanim zaczną samodzielnie WSTAWAĆ - nie mylić ze staniem bo to już potrafią znacznie wcześniej). Zatem jak mama pokazuje, że można stać a czasem wręcz prowadza dziecko jeszcze nieraczkujące i nie wstające samo, to przyczynia się do tego, że dziecko nie będzie chciało raczkować. Bo po co się męczyć i przemieszczać do mebli, jak mama postawi?

starszy synek zaczął raczkować jak miał 10 miesięcy a chodzi jak miał 11 młodszy raczkował jak miał 10 miesięcy a zaczął chodzić na 4 dni przed roczkiem

raczkowac zaczal jak mial 5 miesiecy, a samodzielnie poszedl jak mial 7 miesiecy. Jutro skonczy 14 miesiecy i biega, wchodzi na wszystkie krzesla, kanapy, stolu, wchodzi i schodzi po schodach. Oczywiscie mam urwanie glowy, bo szelma wszedzie wlezie i nie raz uderzy sie....zywe srebro :D

Gość mmuurrii
Moja cala trojka zaczela raczkowac zanim nauczyli sie siedziec, bo im widocznie spieszno bylo. Chodzili w 10 miesiacu. Zaczeli za to duzo pozniej mowic jak rowiesnicy

raczkowanie 9-10 miesięcy chodzenie samodzielne (od razu poszła samodzielnie, nie była prowadzana za rączki) - 14 miesięcy dodam, że ominął nas etap przewracania się, wpadania na ściany, nabijania guzów...może dlatego, że Jej nie prowadzaliśmy i poszła kiedy faktycznie była na to gotowa...chodziła od razu bardzo dobrze i stabilnie

Gość SanSan
ngl nie zgodze sie ze nie raczkuja te dzieci ktore sie wyrecza ja mojej wogole nie prowadze za raczki, nie stawiam sama i moja corka nie raczkuje jeszcze moj syn tez nigdy nie byl za rece prowadzony na sile a raczkowac zaczal na przelomie 9/10 miesiaca a sam poscil sie na poczatku 11 miesiaca i to od razu przez caly pokoj ;) jak mial roczek przechodzil z pokoju do pokoju przez wysokie progi (domek)

Gość asdewa
Moje pierwsze dziecko -syn raczkował mając 6-7 miesięcy a samodzielnie chodził krótko przed 9 miesiącem. drugie dziecko - córka ma 9 miesięcy i gdzieś od dwóch tyg zaczęła raczkować. Teraz jest na etapie podnoszenia i wstawania na proste nóżki się przy meblach.

Gość jjean
moja mała skończyła niedawno pół roku i już wystarczy się odwrócić a ona w drugim pokoju, tak jej to raczkowanie wychodzi ; ) tylko siadać jeszcze nie zaczyna....

mój syn zaczął raczkować jak miał 9 mies. i do tej pory raczkuje. ma 14 miesięcy i nie za bardzo widzi mu się samodzielne chodzenie :P wejdzie wszędzie, chodzi przy meblach i za jedną rękę :)

Gość liliputka77
moja nigdy nie raczkowała a chodziła samodzielnie tydzień przed swoimi urodzinami

Gość a to konkurs
jakis jest? Co mozna wygrac?

za wczesnie:-D raczkowac 6 miesiecy, chodzic 8 miesiecy, 3 tyg i 1 dzien i nie ze jeden krok; od razu POSZLAAAAA!

Moj synek zaczal raczkowac jak mial 6miesiecy.Teraz ma 8 miesiecy i przesuwa sie wzdluz mebli

raczkować 6m-cy b.szybko chodzic przy meblach 8 m-cy chodzić samodzielnie 10 m-cy :) niestety nie mówi zbyt dużo-coś za coś :D

Gość ćma ćme
Raczkować 6 miesięcy Chodzić 9 miesięcy

Moja córka ma 8.5 miesiaca i nigdy nie raczkowala i jak na moje oko raczkowac nie bedzie bo chodzi juz przy meblach. Nigdy jej w niczym nie wyreczalam ani do niczego nie zmuszalam. Po prostu pewnego dnia podniosla sie i wstala a potem zaczela chodzic przy barierce w lózeczku. Tak ze nie zgodze sie ze nieraczkujace dzieci to te które byly prowadzane za raczki. Wrecz staralam sie ja nauczyc raczkowac ale nic z tego:-( Naukowcy twierdza ze zazwyczaj nie raczkuja te dzieci które nigdy nie polubily pozycji lezacej na brzuszku. I w moim przypadku by sie to zgadzalo bo mimo wielokrotnych prób za kazdym razem jak kladlam córeczke na brzuch po 5 sekundach zaczynal sie krzyk na calego.