Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość morsowana

od czego zalezy wosokosc renty na dziecko po smierci ojca?

Polecane posty

Gość morsowana

i czy przysluguje ona dziecku, jezeli ojciec zginie, keidy matka jest w ciazy?

Gość zależy czy ojciec pracowal i
jakie miał zarobki .

Gość edgrgh
od zarobkow i ilosci lat. ogolnie ejst to jakies 90% wuysokosci jego emerytury jaka by dostal

Gość morsowana
o - i wtedy jakiś procent od zarobkow ojca sie liczy?

Gość morsowana
ale jak pracowal zaledwie 6 lat + 5 lat studiów, to niewiele tej emerytury bedzie, nie?

to zalezy czy byliscie w zwiazku malzenskim bo jesli tak to dziecko dostanie rente bez problemu ale bez slubu to bedziesz musiala przed sadem udowadniac ze to on byl ojcem... jesli chodzi o wysokosc renty to jest to taka sama jaka on sam uzyskalby na 2 grupie inwalidzkiej no i jak juz dziewczyny pisaly wyzej zalezy od wysokosci zarobkow... z tego co wiem renat przysluguje jesli w ciagu iostatnich 15 lat facet mial przepracowane 10 lat... nie wiem czy do tego wlicza sie okres studiow... musialabys sie w zusie dowiedziec... jesli nie ma tych lat wypracowanych mozna dostac rente warunkowa- trzeba w tej sprawie wystosowac podanie do prezesa zusu...

Gość edgrgh
kiedy dziecka jeszcze nie ma to nie ma renty (no bo niby komu dac? na jaki papier na usg? nie ma aktu urodzenia ktory musi byc aby zlozyc podanie do zusu)

no wiem ja tak napisalam jak juz bedzie te wszystkie sprawy autorka zalatwiac wiec wiadomo ze po urodzeniu i z aktem urodzenia bo bez niego nic nie zalatwi... a jesli nie byla w zwiazku malzenskim z ojcem dziecka to wogole do zusu moze pojsc dopiero po sprawie w sadzie na ktora bedzie czekac jakies 3 m-ce od zalozenia sprawy...

Gość edgrgh
jesli nie byl twoim mezem to renta bedzie tylko na dziecko, a jesli byl to mozecie ubiegac sie o 95% jesli twoj dochow nie przekracza okreslonej kwoty