Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Leśna cisza

czy test obciążenia glukozą może wyjść błędny - na korzyść?

Polecane posty

Gość Leśna cisza

po wykonaniu 50 g miałam nieznacznie podwyższony cukier, na czczo był w porządku, po tygodniu miałam wykonać 75 g, przy tym przez tydzień ograniczyć się w słodyczach i trochę w jedzeniu, wyniki jakie odebrałam są dobre, ale tak sobie myślę, czy jak wróce do słodyczy to znów coś będzie nie tak? ale na chłopski rozum myśląc, to chyba nie ma to żadnego wpływu, ze nie jadłam słodkiego przed testem, bo jeśli moja trzustka nie spala glukozy za dobrze, to mimo wcześniejszego ograniczenia się cukier wyjdzie za wysoki....podpowiedzcie czy dobrze myślę, bo boję się, ze dziecku zaszkodzę:( dziękuje z góry!

Gość Leśna cisza
up

dieta przed testem krzywej cukrowej powinna być taka sama jak dotychczas, wiesz co kraj to obyczaj, w moim laboratorium na takie badanie trzeba sobie zarezerwować 2h, ruch spala cukier, a w innych normalnie możesz sobie wyjść i wrócić na pobranie krwi, co niestety ale fałszuje wyniki.

Gość Leśna cisza
ja siedziałam grzecznie na pupci całe dwie godziny:) a w laboratorium powieldzieli mi po 50 g, ze jak chce sobie powtórzyc to najlepiej, zebym zrobiła to za tydzień i nie jadła słodyczy i się trochę ograniczyła. tak też zrobiłam, czy dlatego wynik jest dobry? teraz boję się normalnie jeść, aż sie zastanawiam czy glukometr kupić:(

ja powiem tak;) u mnie wykryto cukrzyce ciazowa i lekarz z poradni diabetologicznej pod ktorej opieka jestem zlecil mi 6 tygodni po porodzie ponowne badanie krzywej cukrowej i powiedzial ze mam miec normalna diete bez zadnych ograniczen zeby wynik byl autentyczny, takze dziwie sie ze kazali ci sie ograniczac, zrobisz test wynik bedzie oki bo nie jadlas slodkiego a jednak bedziesz miala ta cukrzyce i nie bedziesz miala diety szkodzac sobie i dziecku.

Gość Leśna cisza
ale przecież i tak wypijam glukozę, więc w momencie pobrania jestem jakby po posiłku, czy dzieki diecie trzustka nagle lepiej funkcjonuje? zresztą cukrzycy badając sę glukometrem mimo diety przekraczaja cukry i jeśli trzustka ich nie pali to to zawsze wyjdzie...no tak sobie rozumuję ale już sama nie wiem, moze rzeczywiscie sobie glukometr kupię

mi mowili ze mam jesc przed badaniem normalnie jak dotychczas... nie stosowac zadnej diety bo wynik moze byc zafalszowany... oczywiscie mialam cukrzyce ciezarnych...

oczywiscie ze dieta powoduje ze trzustka sobie lepiej radzi bo nie musi wytwarzac caly czas tyle insuliny i wtedy jak jest taka wypoczeta po diecie to jak dostanie jednorazowa duza dawke cukru do strawienia to sobie z nia poradzi... co nie znaczy ze poradzila by sobie jakby wczesniej byla obciazona normalnym jedzeniem...

Gość Leśna cisza
to co ja mam teraz robić:( ? 3 raz się badac? czy po prostu dalej być na dietce? w razie czego, a potem w 32 tyg, powtórzyć badanie? a co powiecie na to by sobie kupić glukometr?

ja na twoim miejscu odżywiałabym sie jak dotychczas bez zadnych ograniczen, aby wynik byl wiarygodny, jezeli bedzie za wysoki dostaniesz skierowanie do poradni diabetologicznej, tam dostaniesz diete i glukometr i powiedza ci co robic dalej... nie działaj na wlasna reke bo to bez sensu...