Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maammam

lakowanie zębów

Polecane posty

Gość maammam

Na czym polega, ile trwa, czy dzieko może jeść przed i po i czy wogóle wykonuje się taki zabieg u dwulatków? Proszę, jeśli ktoś wie coś na ten temat, o odpowiedź.

Gość evenflo
Lakowanie czy lakierowanie? Bo lakuje się zęby zainfekowane próchnicą (później robią się czarne)a lakieruje się zdrowe, raz na 4-6 miesięcy... właśnie po to, by nie było próchnicy. Ja mojemu lakieruję od pierwszego ząbka czyki od 7 miesiąca życia. Teraz ma 3,5 roku i ani śladu próchnicy. Byliśmy na lakierowaniu tydzień temu i mój piękne zdrowe ząbki a obok na fotelu dwuletek miał borowanie... 4 zęby do leczenia i plombowania.

Gość maammam
Nie wiem dokładnie, lekarz powiedział lakowanie - mały właśnie ku mojemu utrapieniu ma zaczątki próchnicy :( ale nie chcą mu tych zębów leczyć - ma 2 lata - bo nie da sobie tego zrobić, panicznie boi się lekarzy... Czy lakierować można samemu, czy tylko u stomatologa?

Gość maammam
dzięki, nie chcę właśnie doprowadzić do takiego stanu dlatego robię co mogę, a z drugiej strony nie chcę, żeby przeżywał stresy :( ale masz rację - innej rady nie ma

Gość Spamuje dziś forum, zły humor
Proponuje dawać dziecku wiecej słodyczy, soczkow. Bo przecież dziecko wody pić nie powinno!!!!

Gość wiem bo wiem
Moja 3 je slodycze, pije soczki i nawet mleko w nocy a zabki idealne. W zeszlym tygodniu bylismy u dentystki i stwierdzila ze nie ma sensu lakowac-lakierowac

Lakowanie to zabieg, który ma pomóc walce z próchnicą zębów dzieci. Za pomocą laku szczelinowego, czyli półpłynnego i utwardzanego światłem kompozytu, uszczelnia się bruzdy w zębach bocznych – stałych i mlecznych. Zainfekowane próchnicą zęby mleczne mogą stać się źródłem próchnicy dla wyżynających się zębów stałych. Budowa zębów bocznych – głębokie bruzdy i wąskie szczeliny – uniemożliwia dokładne oczyszczanie i sprzyja rozwojowi próchnicy. Bruzdy powierzchni żujących zębów są najczęstszym miejscem pojawienia się pierwszych ognisk próchnicy! Obecność laku uniemożliwia bakteriom i płytce nazębnej zaleganie w bruzdach i w ten sposób chroni je przed rozwojem próchnicy. Lak uwalnia też jony fluoru, będące dodatkowym zabezpieczeniem zębów. Lak jest w kolorze białym lub mlecznym, jest więc mało widoczny. Lakowanie „mleczaków” można wykonać już u 2-3 latków, a stałych w wieku 5-8 lat. To zabieg bezbolesny, trwający przez kilka minut dla jednego zęba.