Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pychotka*

SZYBKIE OBIADKI

Polecane posty

Gość Pychotka*

witam i zapraszam wszystkich do dzielenia sie szybkimi obiadowymi potrawami (nie mowie o zupkach w proszku hehe), powymieniajmy sie, ja zaczynam: SZYBKI SOSIK (pasuje do dan z ryzem, makaronem) na rozpuszczone gorące masełko na paltelni kładziemy zwykłą smietane i posypujemy dosc dużo bazylią, intensywnie mieszamy az zrobi sie sosik-trwa to nie przesadzam 1,5 minutki (oczywiscie patelni z ognia nie zdejmujemy w czasie mieszania) PYSZNE MIESKO (tez moze byc do ryzu) Filety z kurczaka (w ilosci dowolnej-czyli na ile osob szykujemy) kroimy w kosteczke i wsypujemy do miski w ktorej jest zmieszana maka z papryką w proszku i z przyprawą złocista do kurczaka.Mieszamy i wrzucamy na rozgrzana patelnie z masełkiem-danie gotowe w 5 minutek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak zdrobnić słowo "patelnia" ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fajny temacikkkkk
kroje w kostke kielbaske, papryke, ogorka kisz.,wrzucam kukurydze, przyprawy. Wsypuje to ciaqsta naleśnikowego i smaże jak naleśniki - smaruje ketchupem, mozna posypac serem - pizza na patelni 1 klasy:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
fajny temacikkkkk -> czyli piada ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarny kotekPP
chili con carne pyszne, tanie i szybko sie robi:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pychotka*
fajnie ze sie dołanczacie, juz mam ochote na tą pizze naleśnikową:)) albo szybki strogonow: na patelni smaże mięsko (dowolne: filet z kurczaka, z indyka, najlepsze wołowe) i pieczarki, a na koncu ddaje papryke (wszystko w kostke pokrojone). Jak sie usmaży przekładam do garnka w którym gotuje sie woda z kostką rosołową, dodaje do tego pomidory z puszku (lub jak kto woli sam przecier pomidorowy), przyprawiam pieprzem i bazylią, chwilke gotuje i mniammmmmm.Mozna zajadac z chlebkiem luz ryzem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pychotka*
albo szybkie spagetti: na patelni smaze mięso mielone (bez dodawania czegokolwiek, prosto z woreczka, nieuformowane), w garczku gotuje wode z kostka rosołowa a nastepnie wlewam przecier pomidorowy i doprawiam bazylia, dodaje usmazone miesko. Polewam tym ugotowany makaron i posypuje startym serem. Mniamniuśne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pychotka*
albo taki szybciutki obiadek: ugotowany ryż, ugotowane parówki, ugotowane mrozone lub surowe brokuły i wszystko polane sosikiem który podałam na poczatku topiku-pychota, lekkie, szybkie i smaczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no kto jeszcze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pychotka*
ponawiam temat szybkich obiadków, wymieniajmy sie ktoś wyżej napisał o chili con carne ALE NIE PODAŁ PRZEPISU, a ja znalazłam i wklejam, prosze bardzo: Składniki Dla 6 osob: 250 g czerwonej fasoli z puszki 500 g miesa wolowego (mielone lub samemu posiekac) 2-3 czerwone papryczki chili (drobno pokrojone) 1 czerwona papryka (pokrojona w kostke) 1 cebula (pokrojona w kostke) 1 lyzka przecieru pomidorowego 2 zabki czosnku (drobno pokrojone) 2-3 puszki pomidorow (bez skory) 2 szklanki rosolu (z kostki) 100 g kukurydzy z puszki 2 liscie laurowe bazylia, sol, pieprz, pieprz cayenn Mieso podsmazyc na oliwie z cebula i czosnkiem, a nastepnie poddusic z chili, papryka, przecierem pomidorowym i cayenn. Zalac rosolem, dodac liscie laurowe i pomidory z puszki (wraz z sokiem) i gotowac pod przykryciem jakies 15-20 minut. Na koniec dodac fasole i kukurydze i pogotowac jeszcze 2-3 minuty. Doprawic sola i ewentualnie pieprzem cayenn. Udekorowac (najlepiej swieza) bazylia. Konsystencja powinna byc dosyc gesta. Chili con carne mozna podawac z ugotowanym na sypko ryzem lub po prostu z chlebem. Odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PATELENKA
to zdrobnienie słowa patelnia - tego naprawde brakuje w tych przepisikach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość i nikt sie nie wypowieeeeeeeee
a ja dzis robie naleśniki zawijane w srodku z pieczarkami i na to ser:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość i nikt sie nie wypowieeeeeeeee
Chyba patelka :) Lecho! Leczo! Pokroic pekinską kapustę, kielbaskę, paprykę, pomidorka i co tam jeszcze macie - dodać przecier i dusic na małym ogniu, co jakis czas podlewac wodą i dodac przyprawy ( jak sie dusi, my mamy wolne ). Jeśc z ryżem, kasza lub chlebem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasiaaaaaaaaaaaaaa
Mój obiad wszechczasów, może niezbyt zdrowy, ale smak rewelka: Dla jednej osoby: -pokroić małą cebulę w kostkę, podsmażyć na patelni aż się zrobi przeźroczysta - dodać pokrojone w kostkę 2-3 parówki drobiowe, chwilę razem podsmażyć, wyłączyć ogień - na patelnie włożyć ugotowany wcześniej makaron, wymieszać z mięsem i cebulą - pycha! (dla chcących więcej kalorii i lepszego smaku: posypać makaron startym żółtym serem i chwileczkę podgrzać danie na patelni, zeby się roztopił) A może ktoś zna takie przepisy, żeby były szybkie smaczne i mało kaloryczne?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasiaaaaaaaaaaaaaa
a tak w ogóle, dla osób, które podczas gotowania obiadu chcą robić 100 innych rzeczy i nie mają czasu pilnować patelni, polecam garnek do gotowania na parze! Nic się nie przypada i wszystko jest ugotowane tak jak w wodzie. Można tak gotoważ warzywa, mięso, rybę, parówki, odgrzewać gołąbki, pierogi - sprawdzone! Nic się nie przypala i nie rozgotowuje, nawet jeśli zapomnicie, że macie coś na ogniu przez pół godziny;p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upppppppppppppkaaaaaaaaaaaaaaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pychotka*
Gotujemy brokuły w osolonej wodzie - tak by były al dente. Jednocześnie gotujemy makaron - również al dente. W czasie gdy brokuły i makaron się gotują, przeciskamy czosnek i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Chwilkę smażymy, nie za długo, później na patelnię dokładamy lekko twarde brokuły i mieszamy z czosnkiem. Dokładamy bazylii (ja wrzucam jej dosyć dużo, bo bardzo podkreśla smak i niesamowicie smakuje z brokułami), sól i pieprz do smaku. Potem na patelnie dorzucam makaron, mieszam wszystko razem i na koniec posypuję startym żółtym serem. Mieszam jeszcze chwilkę, czekając aż ser się rozpuści i zacznie ciągnąć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×