Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SFGDTH

ALLEGRO. Co zrobic jesli wygralam licytacje, a chce zrezygnowac z zakupu?

Polecane posty

Gość SFGDTH

Zlozylam juz prosbe o wycofanie, ale sprzedwaca najwyrazniej nie ma zamiaru mnie wycofac. Co zrobic jesli wygram te licytacje? To drogi sprzet. Pomozcie

Gość SFGDTH
Dobra, chyba nie wpadnie mi komornik i nie zmusi do zakupu, nie? Jakie w takim razie grożą mi konsekwekcje za zerwanie umowy sprzedazy?

Gość doradczyniii
powinnas mu zwrocic za wystawienie aukcji. bo jak wygrasz to on zaplaci dla allegro z tego jakis % za to ze wystawil aukcje

Gość doradczyniii
a jesli nie to moga ci zawiesic konto na allegro jesli on to zglosi. i on sie moze domagac zwrotu prowizji od allegro z powodu ze kupujacy nie uiscil wplaty za towar

Gość mamrys21
Witam jestem nowym uzytkownikiem tego forum .Pisze bo mam taki problem . Zalicytowałem auto na allegro , którego tak na prawde nie chce już kupić koles od tego auta pisał mi na maila o co chodzi ale niestety nie skontaktowałem się z nim dopiero na dzień przed końcem skontaktowałem i poprosiłem o wycofanie oferty na allegro oraz słownie ale tego nie uczynił.Licytacje wygrałem. Żąda ode mnie 300 zł rekompensaty w zamian za uniewaznienie aukcji. NIe chce żeby wyłudził ode mnie kasę Pisałem do allegro i czekam na odp. NIe wiem co mam zrobić jeśli macie jakieś wyjasnienie do tej sprawy prosze o odp dZiękuję.

Gość jakajaka
za wystawienie samochodu płaci sie kilka stów jesli ktos wygra, wiec on na tobie nie zarobi a moze jeszcze stracic bo bedzie musiał zapłacic taką wysoką prowizję od sprzedazy

Gość gaer
czesc mamrys21 w tym wypadku ty jestes winny i powinienes zapłacic . Ktos kto wystawia towar na allegro jest zmuszony zapłacic im w zaleznosci od ceny towaru . Jak wystawia ksiazke za 20 zł to placi od 50 gr -2 zł . W PRzypadku auta za 10 tys zaplaci nawet ponad 100 zł . Wiec sprzedawca ma racje i jesteś mu winien te 300 zł , bo on musiał za samo wystawienie auta na allegro zapłacic kilkadziesiat złotych , a jesli auto zostało zakupione to nawet kilkaset zł . Trudno trzeba było nie kupowac w ten sposob. I wina jest wyłacznie twoja .

Gość gaer
ale troche nie rozumiem po co naciskałes przycisk kup teraz . Nawet osoby ktore kupuja samochod robia to poza allegro .

Gość allegro zwraca rpowizje
w rpzypadku niezrealizowanej umowy, ale fakt: sprzedajacy i tak zostaje obarczony kosztami wystawienia. tylko, ze tu kwestia od ilu sie wystawialo (bo jak cos konczylo sie na 3000zł ale wystawiono od 1zł to cena za wystawienie była niewielka) i to Z CZYSTEJ PRZYZWOITOSCI NALEZALOBY ZWRÓCIĆ SPRZEDAJACEMU. Pozostaje kwestia zmarnowanego czasu, etc...ale to trudno wycenic. Za niewywiązanie sie grozi ci od allegro punkt karny (chyba 2 i masz zawieszone konto)

Gość absolwentka......
Wiecie, że zakup na allegro to tak naprawdę zawarcie umowy cywilno-prawnej?? Dlatego weźcie się ludzie zastanówcie zanim zaczniecie klikać bez sensu.

Gość gaer
Zlozylam juz prosbe o wycofanie, ale sprzedwaca najwyrazniej nie ma zamiaru mnie wycofac. Co zrobic jesli wygram te licytacje? To drogi sprzet. Pomozcie tutaj wina tez jest twoja . Wyobraz sobie ze zystawienie tego sprzetu musial zaplacic allegro , a jak sprzet zostanie zakupiony , to allegro pobiera od sprzedawcy dodatkową opłate . Jesli wystawi sprzet to zapłąci na przyklad 2 zł a jak ktos nacisnie przycisk`` kup`` to allegro bierze od sprzedawcy dodatkowe 4 zł i juz jest winny im 6 zł . PRoste nie ? Samo wystawienie nie kosztuje zbyt wiele , ale jak ktos towar kupi to allegro pobiera całkiem sporo ( w zaleznosci od ceny towaru )

Gość allegro zwraca rpowizje
No to co pobiera PO ZAKOŃCZENIU AUKCJI (PROWIZJA OD SPRZEDAŻY) ZOSTAJE SPRZEDAWCY ODDANE PRZEZ ALLEGRO GDY ZGŁOSI SIĘ NIEZREALIZOWANĄ TRANSAKCJĘ. Nie oddaja natomiast kosztów wystawienia aukcji i tyle sprzedawca jest w plecy (+czas). Jeśli chodzi o wycofywanie ofert, nierozważne licytowanie jest irytujące ale ja zawsze usuwam oferty na prośbę bo po co mam sobie problemy robić jak dostaję jasny sygnal, że po wygranej nie zaplaci? Inna sprawa, ze ona moze czekac z decyzja do konca, bo...zalozmy, ze teraz wygrywasz i dalas max 2500zł, osoba pod toba dala max 2000zł. Teraz mamy taka sytacje, ze jak do licytacji wejdzie nastepna osoba i da 3000zł to: -JESLI CIE USUNIE AUKCJA ZAKONCZY SIE Z KWOTA 2050ZŁ (nie pamietam dokladnie o ile skacze) -JESLI CIE NIE USUNIE UAKCJA ZAKONCZY SIE Z KWOTA 2550ZŁ wiec bedzie 500zł do przodu.

Gość dsaasa
No to co pobiera PO ZAKOŃCZENIU AUKCJI (PROWIZJA OD SPRZEDAŻY) ZOSTAJE SPRZEDAWCY ODDANE PRZEZ ALLEGRO GDY ZGŁOSI SIĘ NIEZREALIZOWANĄ TRANSAKCJĘ. racja .. Sprzedawca moze zglosic niezrealizowana tranzakcje .

Gość mamrys21
Dzięki za odp nie spodziewałem się tak szybkie reakcji Wiem że wina jest moja tylko są jeszcze pewne fakty o których wy nie wiecie. pisałem do allegro i mi powiedzieli że to on musi złożyć wniosek o zwrot prowizji a ja dostane maila wtedy z prośbą o wypełnienie formularza a allegro oceni całą sprawe i zdecyduje czy ja mam pokryć czy allegro koszta prowizii. POza tym miałem mu juz płacić ale koleś nie jest ok podał mi inne imię przez sms niż jest w mailu podał mi za krótki nr konta na który mam wpłacic i nie wiem dlaczego aż 300 stówy . w licytacji wziąłem udział tylko ja nikt poza mną . NIe ufam kolesiowi i na razie mu nie zapłace czekam az sprawe rozwiąże allegro pozdrawiam

Gość menefeld
Mam pewmien problem. Miałem jupić psp na allegro i wszystko było ok. Umówiłem się ze sprzedającym ze zakończy licytację przed czasem i ja je kupię. No więc miałem już je kupic no i zalicytowałem a on na 2 dzień ,że ktoś daje mu więcej itp. No to ja nie chciałem juz tego kupić a z racji tego poprosiłem żeby mnie wycofał z licytacji. A on ,że nie ,że zalicytowałem itp. Dosłownie mi groził. Niewiem co mam teraz zrobić. Napisałem w powodzie ,że mam chwilowe kłopoty finansowe. Wygląda na to ,że to wredny koleś skoro nie potrafi zrozumieć ,że jak ma innego kupca to ja już nie chce jego psp. Co mam teraz zrobić? Pomocy

Gość Mamrys21
Witam Moim zdaniem sytuacja jest dość prosta skoro koleś dostał lepszą oferte no to trudno zobacz czy ktoś wylicytował tego psp za większąkwote od twojej a skoro on dzwonił do ciebie i mówił ze ma lepszą oferte to w czym tkwi problem nie akceptuje tego i tyle pisz stary do allegro oni ci wszystko wyjaśnią tylko pisz szcegółowo a oni ci odpowiedzą POozdro

Gość jeśli sprzęt Ci się nie podoba
to zapłać za niego i wyrzuć do kosza.

Gość sebo19800
Kupilem na Allegro w licytacji" Kup teraz" skarzynke dla ptaków. Napisalem do sprzedającego ze rezygnuje gdyz dziecko wypuściło ptaka przez okno. On jednak twierdzi ze wysłał przesyłke. Co mam zrobić???? Prosze o pilna odwpowiedz jakie grożą mi konsekfencje????

Gość przemekq
dzień dobry mam problem wygrałem litacje chciałem sie spotkać ze sprzedająćym wieć zadzwoniłem a to sie okazało że to nie sprzedającego numer i emile też nie odpisuje teraż co mam zrobić strach pomyśleć dobrze że nie wpłaciłem kasy na konto gościa :)