Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość loosfer worlda

Czy warto być dobrym ?

Polecane posty

Gość loosfer worlda

Tak jak w pytaniu czy warto być dobrym pomagać bezinteresownie kochać szczerze nastawiać drugi policzek itp ?

Gość Efeme Ryda
co to znaczy nadstawiac drugi policzek? wydaje sie ze twoje rozumienie znaczenia BYCIA DOBRYM jest typowo prymitywne, a skoro juz posilkujesz sie chrzescijanstwem to dobrze poczytaj a nie wyrywkowo. Znajdziesz tam mase przykladow na to ze w zyciu nie nalezy byc biernym i czekac az ktos przylozy ci w pysk a nastepnie czekac az cie zabije. Wrecz przeciwnie.

Gość philphil
zależny jak leży a o co konkretnie ci chodzi?

Gość loosfer worlda
np gdy ktoś robi ci krzywdę czy warto przebaczyć i iść dalej...czy mścić się odpłacić temu komuś tym samym ?

Gość loosfer worlda
efema ...czemu prymitywne...czemu nie doceniasz mojej inteligencji

Gość loosfer worlda
oczywiście nikt nie wie,wszyscy wolą być egoistami

Gość philphil
mi się podoba to "kochać szczerze"

Gość loosfer worlda
mnie też się to podoba i myśle że warto

Gość philphil
A powiedz mi dlaczego taki temat wpadł ci do głowy?

Gość Efeme Ryda
a jaka jest teza? chcesz widziec wszsytko w czarnobialych barwach? Zycie takie nie jest. Bycie dobrym czesto wymaga odwagi, szczegolnie w dzisiejszych czasach, z drugiej strony postepujac tylko egoistycznie luiczyc musisz sie z tym ze ktos silniejszy ccie zje i musisz sie podpporzdkowac albo dawac du py. Nie ma idealnego wyjscia, bycie dobrym na dluzsza mete oplaca sie i zachowujesz zgodnosc ze swoim sumieniem. co tu wiecej dodawc, chcesz zeby swiat byl taki dobry? To pracuj nad tym.

Gość loosfer worlda
Szukam drogi którą mam podążać w swoim życiu ? efema nadal mnie nie doceniasz... według mnie ludzie kierują się w życiu tylko dobrem lub złem dobro to współczucie odwaga miłość szczerość itp. zło to strach zawiść nienawiść egoizm obłuda itp.

Gość loosfer worlda
ja nie chce żeby świat był dobry ...dla mnie świat to JA

Gość Efeme Ryda
a co mam doceniac? szukasz tutaj dowartosciowania? zapomnij. ludzie nie podazaja tylko dobrem albo tylko zlem, wrecz przeciwnie, wiekszosc kombinuje i raz wybiera dobro a raz zlo. na tym polega caly bajer. Dobrym byc to trudna sztuka.

Gość Efeme Ryda
poza tym co rozumiesz przez bycie DOBRYM, czym jest dobro w jakiej sytuacji, dobro to np. dyscyplina nauka ktora moze byc odbierana przez kogos jako zlo.

Gość loosfer worlda
efema rozumujesz jak typowy zagubiony w dzisiejszym świecie człowiek odpowiedz sobie na jedno pytanie po co przyszłaś na świat ?

Gość loosfer worlda
co to jest bycie dobrym ? np jedziesz autem na dworze deszcz i zimno ty w cieplutkim aucie śpieszysz się do domu po całym dniu ciężkiej pracy, zauważasz że na chodniku leży pijaczyna zapruty w trupa ty wysiadasz z auta i zabierasz go do domu ,to znaczy bycie dobrym

Gość loosfer worlda
może dziś ktoś odpowie

Gość warto bo..
niestety w zyciu wczesniej czy pozniej za wszystko bedziemy musieli zaplacic, szczegolnie za krzywdy wyrzadzone innym, czasem po kilku latach...wtedy nie pamietamy niestety o paru sprawach...taka juz nasz egzystencja...

Gość
podobno dobro zawsze do nas wraca :p jeśli tak jest - to albo nigdy w życiu nie zrobiłam niczego dobrego, albo moje dobro zbłądziło z kursu :o

Gość mamuskatatuska
Ja zawsze pomagalam i zawsze wychodzilam jak Zablocki na mydle...jak sie tym osoba poukladalo to zapominaly.Najbardziej boli mnie zachowanie mojej dawnej "przyjaciolki",byla z rodziny patologicznej.Zawsze mogla na mnie liczyc,gdy uciekala przed furia ojca zawsze miala u mnie lozko,jedzenie zrozumienie.Zabieralam ja na imprezy,poznawalam z ludzmi,zawsze stawalam w jej obronie...a teraz-wyszla dobrze za maz i udaje wielka dame;/z takim plebsem jak ja sie nie pokazuje... drugi przypadek.kuzynke lal maz-uderzyl ja przy mnie,ona sie skulila..ja nie wytrzymalalm i mu oddalam za nia mowiac przy tym ze ja sie go nie boje i zawsze moze liczyc na to ze za nia stane...oni sa kloca,on ja leje..a ja jestem ta ktora sie wtracila. podobno dobro wraca..jeszcze nie wrocilo-ale zycie jest dlugie:)

Gość o już
warto byc dobrym tylko dla wybranych.

Gość xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Warto być dobrym -dobro powraca...

zależy dla kogo poza tym bycie dobrym życzliwym nie oznacza koniecznosci nadstawiania policzka które to jest moim zdaniem szkodliwym pomysłem szaleńca takie zachowanie jedynie demoralizuje na przemoc należy odpowiadać spotęgowaną przemocą ale stosowaną rozumnie nie na oślep

Gość Ju......
Warto być dobrym. Dla siebie warto :) Żeby mieć spokojne sumienie i żyć pełniej

to jest jedno z praw SIEDEM DUCHOWYCH PRAW SUKCESU czyli jak spełnić swoje marzenia. Zasady są proste: im więcej dajesz, tym więcej otrzymujesz. Jednakże dając, ciesz się z dawania, wówczas energia zostaje zwielokrotniona. Jeśli ofiarowując coś, odczuwasz stratę, wówczas nie dajesz naprawdę i zasada nie zadziała. Liczy się intencja, myśl, ponieważ to myśl prowadzi energię. Zatem dawaj z radością, uruchamiając przepływ energii. Dając, wiedz, że nic nie tracisz tak naprawdę, tylko robisz miejsce na nowe. Dbaj jednak, by dawać szczerze, a nie pozbywać się czegoś, co komuś wciskasz bez sensu. Bądź czujny na rzeczywiste potrzeby drugiego człowieka. Dając jałmużnę, nie myśl o żebraku, że jest biedny, bo wzmacniasz jego biedę, myśl o przepływie energii i o sensie samego dawania komuś, kto w tym momencie potrzebuje. Warto też nauczyć się brać z wdzięcznością to, co dają nam inni. Jeśli czegoś nie chcesz przyjąć to tak, jakbyś wyobrażał sobie, że dający jest biedny. Tworzysz dla niego złą wibrację. Bez względu na zamożność ofiarowującego, przyjmij z wdzięcznością jego dar, wyobrażając sobie, że jest bardzo bogaty i stać go nie tylko na taki prezent, ale dokładnie na wszystko. Twoja myśl zasila tą osobę energetycznie. http://prosperita.edu.pl/deepak.html

Gość pytek
nie nie nie nie warto

Gość loosfer worlda
bycie dobrym ma tą zalete że nie ma się wyrzutów sumienia po tym jeżeli coś poszło nie tak

Gość bez ambicji
być dobrym dla innych znaczy być dobrym dla samego siebie, ot i co...