Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutnadusza

moje pierwsze tabletki -zapomniałam zarzyć

Polecane posty

Gość smutnadusza

czy mogę wziac pierwszą 2 dni po rozpoczęciu cyklu pomimo ze miałam wziac pierwszego? czy zareagować jakbym miała 12h spóźnienie tj wziac dwie?! to moje pierwsze opakowanie yasmin i wogole tabletek wiec prosze pomożcie!

Gość jajajau
oż ty blacharo ille ty masz lat?

Gość domi8
mozesz wziac w drugim dniu ,pierwsza tabletke ,ale zabezpieczaj sie przez tydzien dodatkowo.

Gość JJJ.
Używam Novynette i na ulotce jest napisane, że pierwsze opakowanie tabletek należy zacząć przyjmować w pierwszym dniu cyklu czyli w pierwszym dniu krwawienia i wtedy tylko jesteś zabezpieczona od samego początku. Dozwolone jest jednak także przyjęcie tabletki między 2 a 5 dniem cyklu, ALE przez następne 7 dni musisz się dodatkowo zabezpieczać, bo ochrona nie jest zachowana do tego czasu (ale to tylko w przypadku tego pierwszego opakowania - później jeśli będziesz przyjmowała prawidłowo będziesz zabezpieczona przez caaaaały miesiąc). Tak więc WNIOSEK = nie nadrabiaj pominiętej dawki tylko rozpocznij 2, 3, 4 lub 5 dnia okresu i tak czy inaczej zadbaj o dodatkową ochronę przez następny tydzień (najprościej chyba - prezerwatywa).