Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kallalam diejhdcn eg jir

SKŁADKI UBEZPIECZEŃ SPOŁECZNYCH

Polecane posty

wie ktoś ile po zmianie w 2009 wynoszą składki na ubezpieczenie społeczne tj. emerytalne, rentowe, chorobowe?

to wiem, zna ktoś ile % one wynoszą

Składki na ubezpieczenie społeczne płacone przez pracownika: - emerytalne - 9,76% - rentowe - 1,5% - chorobowe - 2,45% + ubezpieczenie zdrowotne 9% ( łącznie od dochodu i od podatku) Składki na ubezpieczenie społeczne płacone po stronie pracodawcy: - emerytalne - 9,76% - rentowe - 4,5% - wypadkowe - indywidualnie dla każdego zakładu ustala zus na podstawie IWA + na fundusz pracy 2,45% i fundusz gwarantowanych świadczeń pracowniczych 0,10%

Aaaa i jakoś nie przypominam sobie aby od 1 stycznia 2009r. była jakaś zmiana w procentach składek.

Coś mieszasz Wielbiciel ;) albo ja niedouczona jestem. To 1,67% dotyczy zdaje się płatników składek, którzy zatrudniają nie więcej niż 9 osób zgłoszonych do ubezpieczenia wypadkowego i prowadzących własną działalność. Pozostali co roku składają IWA i na podstawie IWA z 3 ostatnich lat ZUS oblicza ile dany zakład ma od 1 kwietnia płacić składki wypadkowej. Ta informacja przysyłana jest do zakładu - takie pismo z ZUS-u. Np u mnie w pracy wypadkowa jest teraz 1,47%. Ogólnie to przedział od 0,67% do 3,33%