Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lilku321

opłata za akt urodzenia

Polecane posty

Gość lilku321

Byłam dzisiaj w urzędzie stanu cywilnego się pytać o wymagane dokumenty. No a że się tutaj nie urodziłam gdzie mieszkam tylko w Krakowie, to pani powiedziała że muszę tam zrobić opłatę skarbową. Same utrudnienia, akt urodzenia mam, jakbym nie mogła zapłacić u siebie tą opłatę. Nie chce mi się specjalnie jechac taki kawał drogi, podobno babci ani cioci nie wydadzą, myślicie że mogłabym wpłacić na konto a oni by mi to wysłali? czy głupio prosić.

oczywiscie ze wydadza...moj maz (mieszkamy za granica) wyslal upowaznienie do wydania aktu urodzenia kolezance jego matki-starej sasiadce i ona uiscila wplate czyli 33zl jesli dobrze pamietam i oni nam wyslali poczta ten akt.Napisz tylko upowaznienie i naprawde wydadza:)

na tym upowaznieniu napisz swoj adres:) urzad wysle ci go do domu.

Gość lilku321
a to upoważnienie mam wysłać np do cioci i ona z nim pójdzie czy do urzędu stanu cywilnego??

Gość co urząd to
inna bajka :o proponuję,żebyś zadzwoniła do właściwego urzędu i zapytała-wtedy sprawa się wyjaśni. ja musiałam być osobiście bo w moim urzędzie wypełnia się odpowiedni druk-sprawdzają dane w dowodzie i dopiero wydają. myślę, że to niepotrzebne utrudnianie no ale coz

Gość lilku321
o kurcze to jutro zadzwonię chyba

Gość lilku321
dziewczyny ale ja jednego nie rozumiem, czemu babka kazała mi zrobić opłatę za akt w mieście gdzie sie urodzilam, skoro ja mam go w domu. I co mam specjalnie jechac do Krakowa i w kasie powiedziec że chcę zapłacić za akt urodzenia który mam w domu, trochę dziwne to dla mnie.

bo moze masz ze stara data? do niektorych spraw musi byc akt nie starszy niz 3 miesiace, a moze na akcie nie masz pieczatki oplaty czy cos do slubu potzrebujesz skroconego aktu,kosztuje 22 zl

Akt urodzenia kosztuje normalnie 22 zl...ja miałam wyciagany rok przed slubem i wyciagal go tata , im nie chodzi o date tylko o to by byla pieczatka ze jest uiszczona opłata bo sie pytałam w USC powiedzieli ze jelsi jest oplata to akt niema daty waznosci..taki urok.. a i wydac babci czy cioci powinni normalnie u mnie tata bez zadnych upowaznien pobrał

22 zlote kosztuje:) rodzinie moga wydac spokojnie:) A moze masz jakis odpis gdzies w domu..jesli ma znaczek skarbowy to sie liczy :)

22 zł płaciłam, wydają rodzinie ale jak zapytałam czy wujek może odebrać, to mi odpowiedziała, że tylko osobom wymienionym w ustawie. ….matce, dziadkowi siostrze itp. a wujek nie. Ja załatwiłam to korespondencyjnie, napisałam podanie, załączyłam dowód wpłaty (przelew internetowy) i za klika dni miałam do odebrania na poczcie list polecony z aktem urodzenia ;)