Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oszukanaaa

jaka wysokość wypłaty na L4

Polecane posty

Gość oszukanaaa

Na jakiej podstawie wylicza się 80% wynagrodzenia na L4? tzn czy z ostatnich 3 czy 6 m-cy i czy wlicz się też otrzymane dodatki ?

Gość mnie co innego zastannawia
nie licza chyba tylko podstawe zadnych premii i takich tam i chyba osttani miesiac...

Gość upupupup

Gość upupupup

Gość upupupup

Gość oszukanaaa
dzięki :-)

Gość bzdura..
podstawą wynagrodzenia jest 12 ostatnich pensji :)

Gość bzdura..
i to jeszcze ma znaczenie czy w ostatnich ( tzn tych 12 miesiącach chorowałaś czy nie) Jeśli chorowałaś więcej niż połowa miesiąca to ten miesiąc wypada z podstawy i go nie liczą . Stawką jest brutto 12 miesięcy podzielone przez ilość podstaw podzielone przez 30 dni i to jest 100% podstawa. Potem liczba dni choroby razy stawka 100% = i dopiero tę sumę X 80%

Gość bzdura..
Jeśli od poprzedniego zachorowania nie mineły 3 pełne miesiące kalendarzowe to masz tzw ciągłość stawki i liczą Ci tę stawkę z poprzedniego chorobowego mimo to , że na przykład miałaś podwyżkę :) Jeśli jesteś w szpitalu to zakład płaci 80% przez 33 dni a od 34 dnia 70% podstawy . Jeszcze coś? A jeśli dostajesz tzw "13" to jest ona brana do podstawy w wysokości 1/12. Wszystkie nagrody i premie w pełnej wysokości :)

Gość oszukanaaa
o to bardziej skomplikowane....:-( w ostatnim roku miałam: - L4 na ciążę 3 m-ce - 100% - urlop macierzyński - 4 m-ce - zasiłek opiekuńczy - 4 m-ce - urlop wypoczynkowy - 1 m-c 100% tak w przybliżeniu.

Gość oszukanaaa
13-tki nie dostałam bo miałam tylko 4 m-ce pracy w ubiegłym roku

Gość bzdura..
urlop wypoczynkowy nie ma znaczenia przy chorobie :) Macierzyński płaci ZUS to też nie. Więc masz podstawę z pierwszego zachorowania jak byłaś w ciąży bo między tym nie ma 3 pełnych m-cy aby naliczyć na nowo podstawę . Musisz pracować 3 miechy :) i będzie lepsza kasa jak zachorujesz ;)

Gość oszukanaaa
no właśnie teraz miałam zwolnienie i dostałam bardzo małą kasę :-( i zastanawiam się jak oni to wyliczyli. Zasiłek opiekuńczy też płacił ZUS.

Gość oszukanaaa
trochę to skomplikowane czyli podstawą jest wynagrodzenie z ubiegłego roku przed L4 na ciążę czy to co dostawałam w ciąży? W momencie przejścia na urlop wypoczynkowy musiałam wrócić do pracy na 1 dzień.

Gość bzdura..
nie wiem ile było przerwy między zachorowaniem sprzed ciąży. Jeśli w czasie ciąży ustalili podstawę od nowa to ona się ciągnie do teraz bo L4 ciążowe, urlop macierzyński i zas. op są płacone z podstawy ustalonej na pierwszym Twoim chorobowym. 3 miesięczna przerwa zobowiązuje do naliczenia podstawy na nowo. A wspomniany tydzień pracy nie ma znaczenia.

Gość oszukanaaa
W zeszłym roku trochę byłam na L4 (80%) w styczniu, potem w lutym, marcu i prawie całym kwietniu pracowałam zanim wzięłam L4 na ciążę. Jeśli to prawda co piszesz,to tym bardziej czuję się oszukana :-( muszę to jutro wyjaśnić z księgową. Dzięki za pomoc :-)

Gość bzdura..
piszesz ,że byłaś chora w styczniu a potem pracowałaś w lutym, marcu i PRAWIE całym kwietniu. Czyli w kwietniu już zachorowałaś znowu. Więc od stycznia do kwietnia nie minęły 3 pełne miesiące kalendarzowe więc masz stawkę ze stycznia :(

Gość bzdura..
chora byłaś w styczniu i liczymy pełne miesiące czyli luty,marzec,kwiecień i jakbyś zachorowała w maju to masz nową stawkę. Wiem to na 100% bo pracuję w płacach i liczę wynagrodzenia chorobowe pracownikom . Daj znać co Ci powiedziała księgowa :)

Gość bzdura..
I co powiedziała księgowa?