Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

mam małe pytanie: przez pierwszy miesiąc na L4 wypłatę mam normalnie z zakładu pracy, prawda? Później każdy kolejny miesiąc mam z ZUS\'u? Czy muszę im zanieść jakieś formularze/pisma, czy wszystko im dostarcza mój zakład pracy?

a i jeszcze jedno. Na L4 dostaje z ZUSu 100% mojej podstawy, a na macierzyńskim średnią z ostatnich 6 miesięcy??

Gość Mejeje
Twoj zaklad pracy przekazuje info do ZUS-u

a skoro mam termin na 23 lipca i powiedzmy, że od 16 lipca będę już na urlopie macierzyńskim to jak wtedy ZUS mi to policzy? Połowa miesiąca jako L4, a druga jako urlop i zsumuje to wszystko?

Gość Nika33
na zwolnieniu mozesz byc 182 dni, potem musisz wystapic o swiadczenie rehabilitacyjne. Nie masz obowiazku brac macierzynskiego przed porodem, chociaz mozesz. Z tego co sie orientuje zus bedzie ci placil 100% podstawy zarowno na L4 i jak i na macierzynskim lub swiadczeniu. Jako pracownik nie musisz sama skladac papierow, ale sprawdz czy zaklad pracy na pewno to zrobil, bo potem odkrecanie wszystkiego to koszmar. Po porodzie oprocz macierzynskiego masz prawo do 60 dni opieki nad chorym dzieckiem w roku i wiem, ze jest tez cos takiego jak nad zdrowym dzieciem jak np zamkna zlobek to wszystko oczywiscie platne

jest to dla mnie ważne ponieważ moja podstawa jest niższa od faktycznego wynagrodzenia (oczywiście nic na lewo, wszystko udokumentowane), więc to co będzie mi wypłacał ZUS na L4 powinno być niższe od tego co na macierzyńskim (bo wtedy już biorą średnią moich wypłat z 6m-cy, prawda). Tylko zastanawiam się jak to będzie w lipcu jeśli połowa miesiąca to L4, a druga już macierzyński. Póki co jestem na L4 od maja (więc za maj płaci mi jeszcze pracodawca), ale za czerwiec już ZUS.

Gość takaaama
Mnie właśnie tak gin urządziła ze wystawiła mi macieżyński na 2 tygodnie przed porodem.A dopiero później się dowiedziałąm że mogłam iść jeszcze przeciągnąć zwolnienie np.u ogólnego,jakąś anginę wymyślić czy coś...A tak to miałam 2 tyg krócej po porodzie. U mnie pieniądze z zusu przychodziły po każdym zwolnieniu,np.miałąm zwolnienie od 10maja do 5 czerwca to kilka dni po 5 czerwca przychoziła kasa za to zwolnienie.I ostatnie zwolnienie miałam dajmy na to do 1lipca a od 2 lipca miałam wystawiony macieżyński.To kasa za zwolnienie przyszła kilka dni po 1 a za macieżyński po ponad miesiącu(ale to wina mojej księgowej że tak długo czekałam,późno mnie poinformowała że sama mam zanieść do zusu papiery).No i macieżyński płaca co równo co miesiac. A jeśli urodzisz w trakcie zwolnienia lekarskiego to w szpitalu wystawią Ci urlop maciezyński.

Gość takaaama
Pracodawca płaci 33dni zwolnienia.

Gość takaaama
Ach i jeszcze dobra rada,każde zwolnienie zanim przekażesz pracodawcy skseruj sobie.W zusie lubią mieć bałągan.

Gość takaaama
[zgłoś do usunięcia] straszny_kocur (niepodam@niepodam.pl) a skoro mam termin na 23 lipca i powiedzmy, że od 16 lipca będę już na urlopie macierzyńskim to jak wtedy ZUS mi to policzy? Połowa miesiąca jako L4, a druga jako urlop i zsumuje to wszystko? Po 23 wypłacą Ci kasę za zwolnienie.Do macieżyńskiego będziesz jeszcze musiała dołączyć akt urodzenia i wypełnić jakieś papierki.Będzie płacone osobno.

Gość takaaama
Po 16 miało być zeCi wypłaca za zwolnienie:)

dzięki, teraz już mam jasną sprawę. Czyli jak mam zwolnienie od 28 maja do 28 czerwca to za ten okres ZUS wypłaca mi kasę jednorazowo, tak? A jak w połowie lipca będę już na macierzyńskim to w sierpniu dostanę kasę za tą połowę....chyba dobrze to rozumiem :)

Gość takaaama
moze być tak ze dadzą Ci za połowe lipca a potem za cały sierpień albo zsumują Ci i dadzą całość jednorazowo.To chyba trochę zależy od zusu.Mi dali jednorazowo za półtora miesiąca ale to chyba przez to że ja późno(przez księgową!!) zaniosłam ten akt urodzenia. I naprawde nie musisz już przed porodem isć na macieżyński.Jeśli Twój gin nie będzie chciał Ci dać zwolnienia to idź do ogólnego.Zawsze to o 2tyg.dłuzej kasę będziesz miała.

Gość takaaama
Tak zus płaci za każde zwolnienie,bez różnicy jak jest wystawione czy na miesiąc czy na 2 tygodnie.

Gość takaaama
tak po każdym pełnym zwolnieniu.

Gość takaaama
Mnie robili;),bądź dobrej myśli;)

Gość takaaama
mnie nie robili;)kurcze teraz spojrzałam jakiego byka strzeliłam:)