Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koalka.

a czy to dobre ciśnienie 172/115 ?

Polecane posty

Gość koalka.

jeszcze w normie, czy za wysokie. mam 19 lat. zawsze mam takie, nieraz jest róznica ale nie wielka.cos mi może groźnić?

Gość jsika
zdecydowanie za wysokie

lol, to jest pokazne nadcisnienie, gorna granica normy to 140/90. Idz do lekarza

moga ci grozic za jakis czas powiklania nadcisnienia, a te sa powazne, od uposledzenia pracy serca do udarow mozgu itp, powaga, idz do lekarza

Gość cloudy sky
nie, za dużo ćpiasz

Gość cloudy sky
potasu i magnezu oczywiscie

Gość koalka.
a co mam robić zeby mi spadło, naprawde łykac magnez

masz isc do lekarza a ten ci da odpowiednie leki na obnizenie cinienia. Co wy wymyslacie z tym magnezem, tak w ogole??? Magnez jest na co innego

jesli jest to pomiar jednorazowy to jeszcze o niczym nie świadczy. pamietaj ze prawidłowo ze przy mnierzeniu cisnienia powinno brac sie pod uwage kilka podstawowych zasad. przede wszystkim kup sobie dobry ciśnieniomierz( najmniej dokładne są te zakładane na nadgarstek-elektroniczne)- ja obecnie posiadam elektroniczny ale na łokiec- jest super dokładny- nie kupuj tanich bo to wydatek nieopłacalny. zaplanuj mierzenie cisnienia np. przez 2 tygodnie codziennie i najlepiej rano po przebudzeniu bo wtedy wynik jest najbardziej miarodajny. po przebudzeniu usiądz spokojnie, nie pij nic wczesniej nie jedz i dokonaj pomiaru. i tak codziennie- zapisz wynikii zgłos sie do lekarza. ja u lekarza zawsze miałam cisnienie 170/120. kurcze mam 24 lata wiec myslalam ze juz po mnie- od kiedy mierze w domu cisnienie 120/80. stosuje zasady o których powiedział mi lekarz. Tobie tez polecam. pamietaj ze na cisnienie ma wpływ mnóstwo rzeczy- łatwo morzesz to sprawdzić- zmierz ciśnienie w warunkach o których Ci mówiłam a potem skocz do dklepu bo mleko albo posprzeczaj sie z mezem- szybko zobaczysz róznice!

ona pisala, ze zawsze ma takie

tak a ja pisałam zeby zaczeła mierzyc w sposób o którym mówił mi lekarz :)

Gość cloudy sky
może za gruba jesteś i masz wysoki cholesterol, albo coś z nerkami, musisz gruntownie sie przebadać...koniecznie!

poza tym kolezanka nie pisała czy mierzyła je sama czy w gabinecie, o jakiej porze itp. jest także cos takiego jak cisnienie białego fartucha- ja własnie takie mam! mimo ze nawet nie nie stresuje- a bynajmniej tak mi sie wydaje- zawsze u lekarza mam podwyzszone- w domu idealne(włanie z ciekawosci zmierzyam 124/86 ) Wiec chyba jestem dowodem na to ze cos takiego rzeczywiscie istnieje!

a ja z kolei mialam na mysli to, ze jak ma od dluzszego czasu bardzo duze nadcisnienie to nie ma co sie bawic w jakies popierdolki tylko powinna isc do lekarza bo jest do wykonania szereg badan. zapisywac w notesiku to sobie moze swoje cisnienie czekajac na wyniki

syndrom bialego fartucha oczywiscie istnieje ale mysle, ze jesli to lekarz zmierzylby jej takie cisnienie to by ja wyslal na dalsze badania - o tym dziewczyna nic nie napisala wiec jak rozumiem to cisnienie mierzyla w domu

Raya- chyba żle mnie rozumiesz kolezanko :) ja nie mówie zeby nie zgłaszała sie do lekarza! opisałam tylko swoją sytuacje! za każdym razem u lekarza miałam wysokie ciśnienie i to bardzo nawet 180 górne! a auorka topicu nie napisała czy cisnienie mierzyła sama czy w gabinecie i kiedy! o zasadach o których pisze powiedział mi lekarz i nie sa wyssane z palca bo mozna o nich wszystkich przeczytac np w google! wiele ludzi mierzy cienienie nieprawidłowo! zetknełam sie z tym problemem i dlatego to napisałam. a do lekarza jak najbardziej warto isc ale załoze sie ze autorka oprócz skierowania na podstwawoe badania usłyszy także podobne zasady i to było własnie celem mojej wypowiedzi! byc może rzeczywiscie choruje na nadcisnienie bo tego nie wykluczyłam! rozumiesz róznice?

Nie musze o niczym czytac w googlach bo niebawem bede lekarzem ;) Jak sie bede chciala douczyc to oworze podrecznik :P Rozumiem co masz na mysli oczywiscie, ale problem polega na tym ze jesli cisnienie jest tak wysokie od dluzszego czasu to nie nalezy 'odwracac uwagi pacjenta' jakimis sprawami typu notowanie czegos w notesiku tylko podkreslic to ze ma isc do lekarza! Ludzie czesto probuja sami cos tam w domu kombinowac a skutki tego sa czasem tragiczne. Ja po prostu probuje podkreslic wage problemu i koniecznosci pojscia do lekarza w jej przypadku

Gość koalka.
odpowiadam na pyt. cisnienie mierze sama w domu, mam własie taki elektroniczny cisnieniomierz i zawsze mam takie wysokie ciśnienie, nieraz 95/145, nieraz100/150,a nieraz własnie 115 nawet 120 na ok 170. u lekarza z tym nie byłam. ale kiedy w szkole milismy pomiar cisnienia i miałam własie cos koło 100/145 pielęgiarka powiedziała ze moge miec nadcisneinie. wiem ze powinnam sie w związku z tym wybrac do lekarza, ale dobrze sie czuje nic i nie dolega i tak to odkładam. ale etraz juz zaczynam sie bać. boje się ze coś mi jest powaznego, powiedzcie prosze czy naprawde moze mi sie od tego cos stać. przypominam ze mam 19 lat, wiec to sprzątanie z mezam odpada:)

koleżanko spokojnie! masz 19 lat jak pisałas. idz do lekarza a on na pewno Cie pokieruje! od samego cisnienia sie nie umiera tylko od skutków nadcisnienia! dlatego jesli rzeczywiscie chorujesz na nadcisnienie to dostaniesz leki, zmienisz troche tryb zycia i wszystko bedzie dobrze! masz dopiero 19 lat wiec spokojnie! sters tylkko podniesie Ci ciśnienie :) poza tym uwierz mi najgrożniejsze jest nadciśneinie które trwa bardzo długo, nieleczone moze uszkadzac narządy.

Gość koalka..
jakie narządy na przykład 😭?

Gość PIELEGNIARZ
ZACZNIJ ŁYKAC MAGNEZ I WIT B6 TO ZECZYWICIE MNOZE POMÓC JESLI JESTES NERWOWY, TO BARDZO WYSOKIE CISNIENIE A TE MOZE DOPROWDZIC DO WYLEWU, ACZKOLWIEK RZADKO SIE TO ZDARZA W TAK MLODYM WIEKU, OCZYWISCIE 0 KAWY I NAPOJOW ENERGETYZUJACYCH KTORE TE CISNIENIE PODNOSZA. IDZ DO LEKARZA I SPRAWDZ CZY NIC INNEGO CI NIE DOLEGA, JESLI NIE TO, TO CO NAPISALEM POWINNO OGRANICZYC TE SKOKI CISNIENIA.

Gość gość
provo.

Gość PIELĘGNIARZ1
JESSU, SORRY RZECZYWIŚCIE !!! WYBACZCIE ALE JESTEM PO 16 H DYŻURZE I JAKOS NIE ZAUWAŻYŁEM, ZE R SIE NIE WKLIKAŁO .

Gość Magda5050
Bardzo mi odpowiada ciśnieniomierz który niedawno mi syn kupił na 50 – tkę. Model nazywa się SmartCardio. Na pewno jest najprostszy w obsłudze z tych co miałem i też najszybciej pompuje. Ja już od kilku lat muszę sobie ciśnienie sprawdzać, korzystam codziennie po kilka razy i powiem, że bateria całkiem fajnie trzyma, nie zużywa się tak szybko jak w moich wcześniejszych automatach.

Gość gość
Prawidlowe to 120na80.

Gość gość
Podpowiadałabym ciśnieniomierz Senior Sanity, babci to zamawiałam online bo potrzebowała czegoś z dużym wyświetlaczem i dużym przyciskiem.

Gość gość
Mogę dobre słowo napisać o automacie Senior, korzystam z niego od roku i jeszcze żadnych problemów z usterkami nie miałam.

Gość gość
Heja! Kupowałam sobie niedawno Simple fajnie mierzy, nie boli nic na ręce od mankietu.