Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marta-new

Nadanie dziecku nazwiska...

Polecane posty

Gość gość
poruszacie tu 2 różne sprawy po pierwsze-uznanie ojcostwa po drugie nazwisko dla dziecka ojciec moze uznac dziecko przed kierownikiem USC ,nie potzreba zadnej sprawy sadowej ale niesie to za soba konsekwencje czyli ojciec ma prawa rodzicielskie dziecko uznane przez ojca moze nosic jego nazwisko ale nie musi.moze otrzymac nazwisko matki diecko nie uznane przez ojca(ojciec nieznany w metryce) moze jedynie miec nazwisko po matce! czyli jesli ojciec dziecka nie uzna,nie ma praw do alimentów jesli ojciec dziecko uzna niewazne jakie nazwisko dziecko bedzie nosic ,masz prawo do alimentów ale ojciec ma prawa do dziecka tj odwiedziny,zgoda na paszport,zgoda na wyjazd itp itd chyba jasno to wyjasnilam

Gość wifigdańsk
z tym bym się tylko nie zgodziłą"czyli jesli ojciec dziecka nie uzna,nie ma praw do alimentów". wszystko zalezy jakie matka ma plany wobec dziecka no i tez zalezy od ojca czy sie do dziecka przyznaje. w przypadku jelsi ojceic dziecka nei uzna a matka mimo to chce zeby dziecko miało wpisanego ojca biologicznego wtedy zaklada się sprawe o ustalenie ojcostwa i o alimenty. akurat bylam swiadkiem w takiej sprawie z tym,ze ojciec nie stawił się na rozprawe i tym sposobem przegrał walkowerem.zreszta i tak by przegrał bo dziecko było na 200% jego,z tym,ze moze ugrałby mniej alimentów.a tak to matka dostala tyle ile chciała. nie ma prawa do alimentów tylko w tym przypadku kiedy ojceic dziecka jest nieznany,albo nie zyje albo nie jest w stanie alimentowac np jest rencistą i poza tym nie ma zadnych dochodów,trwale niezdolny do pracy,lub np siedzi w wiezieniu. anie w prrzpadku kiedy ojceic nie uzna dziecka bo mozna go do teog przymusić sądownie.

Gość wifigdańsk
trochę to zagmatwane ale mozna zadzwonić do sądu i zapytac oni informują tez przez telefon.jak to jest np z wyrobieniem paszportu itd.

Gość gość
ojej ale ja nie pisze o sytuacji kiedy ojciec dziecka sie wypiera tylko o przypadku gdy dziecka nie zostanie uznane a to roznica moja odpowiedz byla na pytanie autorki a nie dywagacją na temat kiedy matka moze starac sie o alimenty bo oczywiste jest ze gdy ojciec dziecka sie wypiera to jest od tego sąd ale chodzilo chyba o cos innego

Gość wifigdańsk
" o przypadku gdy dziecka nie zostanie uznane "?? wyjasnij to.bo dla mnie to to samo-sytuacja gdy ojciec dziecka się wypiera jest analogiczne do sytuacji gdy ojciec nie uznaje dziecka. a o alimenty sama autorka zapytala,wiec jej odpowiedzialam.

Gość gość
Chcialam sie zapytac czy jak nie jestem z ojcem mojego dzicka a placi mi alimenty i nie ma jego nazwiska a zwiazalam sie z innymi chce dac jak i dziecku tak jak i mi nazwisko swoje czy moge tak zrobic??

Gość gość
tak, obecny partner moze przysposobic nie swoje dziecko ale tracisz alimenty

Gość gość
jesli chcesz aby partner nadał tobie i dziecku swoje nazwisko to raczej się odbywa po slubie? z tobą ok dostaniesz jego nazwisko, ale dziecko ... jesli ojciec biologiczny nie ma odebranych lub ograniczonych praw to nie wiem czy to takie proste. to ze się hajtniesz z innym i dostaniesz jego nazwisko nie zmienia faktu ze ojcem biologicznym twojego dziecka jest kto inny i ma pełne prawo do tego dziecka,tak wiec on musialby wyrazic na to zgode. A taka rada na przyszłosc... moze komu się przyda bo nie kazdy wie- jesli kobieta jest w ciazy i stracila kontakt z ojcem dziecka ( z roznych przyczyn, np on rzucił niewazne)i kobieta nie chce raczej miec w przyszłosci pryzjemnosci obcowania z tym czlowiekiem to lepiej wpisac ojciec nieznany,nadac swoje nazwisko i byc jedeynym opiekunem prawnym, unikniemy w ten sposób wielu klopotow a gdy w przyszłosci poznamy kogos fajnego wartosciowego,nie bedzie problemow ze strony byłego,zebyscie byli pełną rodziną,niestety gdy sa uznane alimenty no i ojcostwo tym samym to nieraz tatusiowie takie szopki odwalają ze szok, niby wszystko dla dobra dziecka a tak naprawde zeby dopiec swojej byłej no i tak łatwo się gra uczuciami dziecka. Wiem ze dziecko bez ojca to nie taka fajna sprawa ale sa o wiele gorsze sprawy takie jak wieczne ciaganie po sądach,wyrywanie sobie dziecka, nasyłanie kuratorów,dzielnicowych, mopsy itd te wszystkie rozgrywki sa miedzy doroslymi,niestety bardzo czesto dotykaja dzieci. Dlatego jesli masz podejrzenia ze moze tak byc to lepiej zostac jedynm opiekunem prawnym dziecka .