Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiełbaska z ogniska

Czy w waszych okolicach przetrwał jeszcze zwyczaj

Polecane posty

Gość kiełbaska z ogniska

sobótek w Zielone Świątki? Bo u mnie jak byłam mała było to dosc popularne ale teraz wymarło...wszyscy przerzucili sie na grille.

Gość ujdzie w tłumie
mieszkam w mieście wiec raczej nie ma tu takiego zwyczaju ale bardzo chetnie bym się wybrała na takową sobotkę ;) mozna się fajnie zabawić:D

Gość kiełbaska z ogniska
ladaco, nie pytam mieszczuchów z blokowisk tylko raczej mieszkańców wsi.:P

Gość ale to chyba
dopiero w czerwcu te sobotki

Gość kiełbaska z ogniska
w czerwcu to inne sobótki. chodzi mi o te zielonoświątkowe.;) ale sadząc po "wielkim" odzewie na topiku sobótki chyba nie są popularne.:P

Gość ale to chyba
sobotki wianki noc kupały kwiat paproci dopiero 20 21. 06

Gość kiełbaska z ogniska
kurcze, naszła mnie ochota na kielbaskę z ogniska, smajkuje zupełnie inaczej niż z grilla - o wiele lepeij ale tak dawno jej nie jadłam.:O

Gość kiełbaska z ogniska
* smakuje

Właśnie to chyba trochę później jest. U mnie nadal są i jeszcze jakieś dożynki co chwila jak jest lato.

Gość ujdzie w tłumie
to kiedy są w koncu te sobótki tak naprawde ?? :) ktoś wie?? bo chyba się wybiorę do kuzynki na wieś w tedy zrobilyscie mi ochotę na sobotkę hehe :D pozdrawiam :)

Gość kiełbaska z ogniska
ale wy mylicie sobótki zielonoswiatkowe z tymi z czerwca a to nie te same.

Gość kiełbaska z ogniska
u mnie zawsze się paliło ogniska w poniedziałek...czyli wychodzi jutrzejszy dzień.:D

Gość te sobótki
Sobótki, nazwa obyczajów będących pozostałościami dawnych wiosennych praktyk magicznych mających zapewnić zdrowie i urodzaj. Związane najczęściej z letnim przesileniem Słońca, praktykowane w tzw. noc świętojańską (z 23 na 24 czerwca) oraz W OKRESIE ZIELONYCH ŚWIĄT Kościół katolicki doprowadził do identyfikacji sobótki z obchodami wigilii św. Jana Chrzciciela, ale nie zdołał aż do XIX w. zatrzeć pogańskiej treści obrzędów. W czasie sobótki palono ogniska, przez które skakano i przy których odbywały się wróżby, dziewczęta puszczały z nurtem rzek wianki z zapalonymi świeczkami. Na Mazowszu i Podlasiu obrzędy sobótkowe nazywane były kupalnocką, a na pograniczu polsko-ukraińskim kupałą. Także nazwa ognisk palonych w noc świętojańską. http://portalwiedzy.onet.pl/49920,,,,sobotki,haslo.html