Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość andrew83

budownictwo

Polecane posty

Gość andrew83

witam, skończyłem studia informatyczne i z budownictwem nic wspólnego nie miałem, chyba jedynie to ze ojciec budowlaniec. Po latach przemyśleń i pracy za marne pieniądze chciałbym coś z budownictwa "liznąć", jakieś podstawy, chciałbym nauczyć się przede wszystkim kreślić w autocadzie czy arconie, ojciec dawałby mi zlecenia. Teraz najważniejsze, a mianowicie pytam czy nie mając nic wspólnego z budownictwem mogę nauczyć się kreślic w tych programach, czy musi być jednak kierunek skończony z budownictwa???

Gość idz pod latarnie

Są kursy autocada. Są książki do cada. Więc nauczyć się rysować w programie możesz bez problemu. Jeśli chodzi o brak wykształcenia kierunkowego.... to nie wiem :) Zależy co będziesz miał rysować, bo jako cadowiec odpowiadasz za to co ktoś ci zleca i musisz znać podstawy teoretyczne, żeby wyłapywać częste niestety błędy :)

Gość andrew83
nie wiem czy poradziłbym sobie na studiach budowlanych nie będąc po technikum budowlanym tylko po informatyce, jedno z drugim sie nie klei

Gość fajne fajne
rysować to jedno a , kto się pod tym podpisze ? przecież budowlaniec kreślarz to nie malarz on swoje rysunki popiera jakimiś obliczeniami i się pod tym podpisuje no chyba że będziesz nanosił ślady przewodów elektrycznych czy coś w tym stylu.

Gość andrew83
ojczulek podpis by załatwił, po co ma komuś płacic innemu za narysowanie

Gość andrew83
chciałbym coś skończyć w tym kierunku, bo nie chciałbym pod płaszczykiem tatusia

ja jestem po liceum mat-inf i poszlam na inzynierie sanitarna - tam tez nauczylam sie autocada i wielu rzeczy zwizanych z budownictwem (nie tylko sanitarnym), teraz pracuje w branzy. poradzilam sobie na studiach bez wiekszych problemow

Gość mysle ze poradziłbys sobie
mój maz ma zawodowe wykształcenie -jest zwykłym budowlańcem a teraz w firmie pracuje własnie na tym programie ...sam program jest cholernie drogi .A nauka tego zajęła mu ok 2 tygodni aby dobrze to robić ... próbuj ! Do odważnych świat nalezy 🖐️

Gość andrew83
ale jako zwykły budowlaniec to twój mąż ma super doświadczenie zawodowe w tej branży, ma z górki :)

autocad nie jest taki trudny - ja go sie sama z ciekawosci nauczyla, a pozniej mialam zajecia z niego na studiach to tylko nieco poszezrylam swoja wiedze najlepij wez gotowy rysunek i go sobie poprzerabial - ja sie tak uczylam, a pozniej sama uczylam innych

Gość andrew83
muszę się zabrać za poszukiwanie jakiegoś odpowiedniego kierunk. Tylko w Poznaniu patrzyłem jest polibuda 5 letnia, a chciałbym coś 3 letniego

Gość fajne fajne
możesz skończyć inż. z Tym że dalej wolałbym architekta no chyba że do trasowania przewodów i ścieżek rowerowych.

Gość andrew83
wlaśnie madz, taki mam zamiar, wziąłem od ojca kilka rysunkow i znajoma ma mnie od podstaw nauczyc przenosic na program z papieru

Gość andrew83
ma mnie uczyć w arconie'e, bo ona w tym kreśli. Nie wiem czy lepszy czy gorszy od autocada, podobno łatwiejszy

szczerze ?? Ktoś napisał, że wystarczą 2 tygodnie nauki cada, żeby dobrze rysować... Ludzie, nie znacie się na tym, nie gadajcie bzdur :) Ja z cada korzystam już bardzo długo, w polsce robiłam kursy, i dalej czegoś się uczę....

Gość andrew83
ale nie każdy wie o co chodzi, a przerysowanie projektu z papieru na program to moim zdaniem kwestia nauki tego programu jakim jest AutoCAD, wiadomo ze praktyka robi swoję, przy okazji dobrze mieć teorię :)

Gość andrew83
no i szczere chęci oczywiście

Gość andrew83
ps jakbym znał języki programowania to nie nei szukałbym niczego innego, bo tym akurat trzeba byc z zamiłowania, ja z zamiłowania mam sieci, z czym się wiąże duża konkurencja w tej branży i małe zapotrzebowanie

Gość andrew83
wiem, zę to nie jest proste, ale do odważncyh swiat należy i rzucam się na głębszą wodę :)

Gość andrew83
poczwarki hehe

Gość ktos tam wyzej pisał ze
nie można sie nauczyc cada w 2 tygodnie BO ONA SIE DłUGO UCZYłA wiec wszyscy inni tez tak muszą ...co ty babo opowiadasz ??!!! Nie każdy ...zapewniam cie .Mój brat tez nauczył sie bardzo szybko ! Jest informatykiem i sytuacja zmusiła go do tego,ze musiał sie przebranżowic troche ...dostał propozycje pracy w dobrej firmie ale musiał sie nauczyć na autocadzie i sie nauczył w niecały miesiąc ...chłopak ambitny więc ...Ale to nie znaczy ze jest już cud miód i orzeszki Człowiek sie uczy całe życie i on tez .Ale praca w tym programie idzie mu świetnie i pracuje juz 3 lata z dobrymi wynikami !A ty widocznie hmmm mało pojętna jestes czy co:P

Gość ghtjytkj
jestes po infie i nie znasz jezykow programowania? gdzies ty sie uczyl :D?