Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 malinkaWiot

robienie wesela to wiocha!

Polecane posty

Go艣膰 delilah__
Wiesz, dla mnie przede wszystkim ma znaczenie czy wyzywam kogo艣, czy te偶 jedynie o czym艣 pisz臋 w niewybrednych s艂owach. Mnie np. nie dotykaj膮 takie stwierdzenia ;) Cho膰 prawd膮 jest, 偶e pomimo anonimowo艣ci jak膮 daje net nie napisa艂abym tak ;)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 czarna koala
dok艂adnie jak pisze okularnica. jak p艂acisz sama za wesele to r贸b jak chcesz i nikt nie ma prawa s艂owa powiedziec. ale jak p艂ac膮 rodzice to maj膮 pe艂ne prawo wtr膮ca膰 swoje "trzy grosze" i zaprosic kogo chc膮. ostatecznie to za ich pieni膮dze. dlatego twierdze ze lepiej jak m艂odzi maj膮 przynajmniej cz臋艣膰 w艂asnych pieni臋dzy i moga sami op艂aci膰 bodaj zaproszonych przyjaci贸艂 od A do Z. delilah__ mnie ot nie dotyka tylko uwa偶am to za zb臋dn膮 eskalacj臋 emocji, kt贸ra tak naprawde niczemu nie s艂u偶y. jesli ja uwazam np ze satanizm jest g艂upot膮 to nie wchodze na fora satanistyczne tylko po to 偶eby sobie pobluzgac na "wyznawc贸w". dlaczego wiec ktos wchodzi na forum 艣lubne pobluzgac sobie na weselniczki - nie zrozumiem nigdy w 偶yciu. nie m贸wi膮c o tym 偶e autoka - jak juz pisa艂am - bazuje nie na argumencie, tylko na "urban legend". ja osobi艣cie nie znam nikogo kto musia艂by brac kredyt na wesele. tym bardziej nie znam nikogo kto by wyda艂 na wesele 70 tysi臋cy, a potem g艂odowa艂. nie m贸wi膮c o tym 偶e to juz kolejny raz kto艣 por贸wnuje koszty wesela do koszt贸w zakupu mieszkania, gdzie to jest po prostu niewsp贸艂mierne. wiec po co偶 pisa膰 - wybacz ale jednak - g艂upoty?... nie szkoda palc贸w?... i nie m贸w mi 偶e okre艣lenia "chlew wiejski", "ograniczone wie艣niary", "t臋pe pa艂y" to nie obelgi, a zaledwie niewybredne s艂ownictwo...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a mnie zastanawia po co ktos
kto nie nawidzi wesel wchodzi na takie fora jak to??? i zaczyna wyzywac i bluzgac???

Udost臋pnij ten post

my robimy wesele nie mieszkamy u rodzicow, robimy za swoje pieniadze w calosci, osob bedzie ok 130 bo tyle wyszlo rodziny i najblizszych znajomych, nie liczymy, ze sie zwroci( jak tak to dobrze, jak nie to trudno, nie tylko kasa sie liczy) i bedziemy mieli dj, a nie jakis wiejski zespol, elegancka sale, a nie remize (chociaz bylam na kilku w remizach i bardzo dobrze sie bawilam) - nie uwazam, ze wesele to wiocha to uczczenie bardzo waznego dnia w zyciu, ale tez jestem przeciwna zaciaganiom kredytow na wesele albo finansowaniu ich przez rodzicow (no chyba, ze bardzo chca)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hahahaha bo autorka
bardzo lubi wesela. ale jej ktos nie zaprosil wiec doszla do wniosku ze jak sobie wmowi ze nie lubi to jej bedzie latwiej to zniesc :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 delilah__
hahahaha bo autorka tak sobie to t艂umacz :o czarna koalo  a ja np. wchodz臋 i na takie topiki, bo mnie po prostu interesuje czym kieruj膮 si臋 tacy ludzie. Ale raczej nikogo nie staram si臋 prostowa膰, bo jak m贸wi臋, w nosie mam co kto robi (p贸ki nikogo tym nie krzywdzi, wi臋c przyk艂ad z satanizmem nie jest najszcz臋艣liwszy). S膮 jednak osoby, kt贸re po przeczytaniu horrendalnych w ich mniemaniu bzdur krew zalewa, wi臋c si臋 wypowiadaj膮… A 偶e cz臋sto m贸wi膮 co my艣l膮, nie przebieraj膮c w s艂owach i nie zastanawiaj膮c si臋 nad tym, czy aby nie ura偶膮 tym kt贸rej艣 ksi臋偶niczki z forum 艣lubnego, kt贸ra prze偶ywa ten „najwa偶niejszy dzie艅 w 偶yciu” jak mr贸wka okres… No c贸偶. Ja s艂ysza艂am wielokrotnie od swoich znajomych 偶e bywali na weselach, na kt贸re zainteresowani/ich rodzice zapo偶yczali si臋… I nie s膮 to opowie艣ci wyssane z palca. Piszesz 偶e koszt wesela jest niewsp贸艂mierny do koszt贸w mieszkania… Liczmy 40 tys wesele, za 250 mo偶na kupi膰 mieszkanie w du偶ym mie艣cie. Mo偶e to, upro艣膰my, 1/6 tej kwoty, no ale ziarnko do ziarnka… Przynajmniej moim zdaniem. Poza tym zwr贸膰 uwag臋, nawet osoby kt贸re robi膮 wesele pisz膮 偶e nie chc膮 wiejskich zabaw, wiejskiego zespo艂u, wiejskich przy艣piewek. Wesela to zwyczaj wiejski, czy si臋 to komu艣 podoba, czy nie. Wi臋c u偶ycie tego s艂owa tam, gdzie jest jego miejsce, te偶 traktujesz jako obelg臋?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czarna koala
"malinkaWiot - a tak po drugie wiesniary -nie mowie to pod katem mieszkania na wsi a sposobie zachowania jaki wskazuje,ze jestescie wiesniarami tepe paly!" jak dla mnie autorka nader jasno okresli艂a w jakim celu u偶ywa okre艣lenia "wie艣niara".

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pupa77
Ja strasznie nie lubi臋 wesel. zw艂aszcza polskich. Po prostu mnie odra偶aj膮. Najgorsze jest to chlanie w贸dy. Sama nie lubi臋 w贸dki, ale rodzin臋 ma si臋 r贸偶n膮, i prawda jest taka, 偶e jak nie zapewnisz niekt贸rym takich trunk贸w to si臋 na 艣mierc obra偶膮. By艂am na paru weselach w wynaj臋tych knajpach, nie podoba艂 mi si臋 wystr贸j - bo pokomunistyczny, 偶arcie zno艣ne, ale najcz臋艣ciej nie za ciep艂e. Najgorsi ci faceci w bia艂ych koszulach, jak si臋 pochlali to im te koszule zacz臋艂y wy艂azic ze spodni, i mog艂am ogl膮dac ich pi臋kne, t艂uste i spocone brzuszyska. Muzyka jaka艣 typu disco - polo przez p贸艂 imprezy, bo starsze pokolenie tak膮 lubi. A potem najlepsze zawsze na koniec - jak starsze baby zaczynaj膮 艣piewac ch贸rki "Wszystkie rybki maj膮 cipki", itd. I nie jestem z wiochy, tylko du偶ego miasta. Swoje wesele robi艂am w domu bo 偶al kasy na jak膮艣 偶a艂osn膮 imprez臋. Jedzenie si臋 zrobi艂o samemu i by艂o nawet lepsze, siedzieli艣my tylko do p贸艂nocy bo ma艂o w贸dki, a bez niej ma艂o kto si臋 potrafi bawic. Ale i tak bym ju偶 nie mia艂a si艂y siedziec d艂u偶ej, bo te wszystkie rzeczy wyczerpuj膮... Po prostu 偶al jacy ludzie s膮... Ja tam wol臋 miec wspomnienia z jakiego艣 ciekawego wyjazdu...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a ja by艂m na kilku weselach
i bardzo mi sie podoba艂o. Odbywa艂o sie w gustownych i eleganckich salach. W贸dka owszem by艂a, ale nikt nie sie schla艂. By艂y to wesela przewaznie na ok 80-100 os贸b. Muzyka tez by艂a bardzo fajna. Nie by艂o disco polo. Zesp贸艂 gra艂 rozne fajne kawa艂ki, stare i nowe. By艂o tez kilka rockowych przeboj贸w.Wokalistka z jednego zespo艂u mia艂a po prostu rewelacyjny g艂os. Jedzenie pyszne. Super sie bawi艂am. Niewiem na jakie wesele wy chodzicie, ale ja sie nigdy nie spotka艂am zeby sie ktos schla艂 albo jedzenie by艂o zimne. Moje wesele tez bedzie na bardzo 艂adnej sali. Zesp贸艂 mam juz wypr贸bowany przez znajomych. Moje wesele bedzie na ok 90 os贸b i ca艂a ta impreza 艂膮cznie ze wszystkimi kosztami slubu itp wyniesie nas ok 25000.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a ja by艂m na kilku weselach
Nie chodzi mi o to zeby komukolwiek sie pokazac ze mam kase czy cos w tym stylu. Chcemy po prostu cieszyc sie razem z rodzink膮 i przyjaci贸lmi z faktu slubu i tyle:) i chyba po to s膮 wesela. Przynajmniej ja tak mysle. Nie chce zadnych g艂upich i zboczonych przyspiewek i ustali艂am to z zespo艂em

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sheepek
jeja艣, gdzie wy chodzicie na wesela. U mnie takich opinii sie nie s艂yszy. Ostatnio by艂am na weselu u kolezanki. Organizowane w pieknym, stylowym dworku, jedzenie nietypowe - 艂oso艣 na surowo, dziczyzna, patery ser贸w plesniowych itd Muzyka fajna, wytanczy艂am si臋, nikt sie nie upi艂 - moze zalezy od kultury rodziny. Widac nie wszyscy s膮 "dobrze urodzeni" heh Ja organizuje wesele w stylu staropolskim. Sala przepiekna, dech zapiera, pyszne potrawy podawa膰 b臋d膮 profecjonalni kelnerzy, muzyka bez disco polo - no moze z kilkoma szlagierami prezy kt贸rych z pewno艣cia bawi膰 sie b臋d膮 m艂odzi i starsi. Hmm, moze co region to obyczaj. Nie wiem..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sheepek
majteczki w kropeczki, wesele w baraku, upita rodzina... hm, nie wydaje mi si臋 ze kto艣 robi takie "imprezy"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 delilah__
Tak to jeszcze spoko. Ale niedawno by艂 tu temat, gdzie wszyscy byli oburzeni, 偶e dziewczyna chce inne menu ni偶 ros贸艂 i schabowy.

Udost臋pnij ten post

autorko masz naprawd臋 dziwny problem :O a czy nie rozumiesz, 偶e robi膮 te wesela NIE NA POKAZ a tylko dlatego, 偶e chc膮 mie膰 wspania艂e wspomnienia z wesela, du偶膮 ilo艣膰 go艣ci itd?? chc膮 mie膰 zabaw臋 do bia艂ego rana i og贸lnie mas臋 innych rzeczy, aby na lata pozosta艂o niezapomniane prze偶ycie ?? wg mnie co to w og贸le za 艣lub bez goszczenia si臋 :O mo偶e jeszcze kiecka kupiona gdzie艣 na bazarze za 100 z艂 偶eby tylko na mieszkanie nie brakowa艂o :O dziwne naprawd臋 masz pogl膮dy, ale wida膰 dla ciebie wa偶niejsze np. mieszkanie ni偶 uroczysto艣膰.... poza tym co w tym dziwnego, 偶e m艂odzi 偶yj膮 z te艣ciami w pod jednym dachem... zwykle dom wtedy zostaje jako艣 podzielony i ka偶dy ma sw贸j \"teren\" 偶e tak si臋 wyra偶臋, poza tym jak ma si臋 fajnych i wyrozumia艂ych te艣ci贸w to ja problemu nie widz臋 偶adnego ....:O

Udost臋pnij ten post

tak samo co do menu weselnego ja nie wiem co za moda i obyczaje przysz艂y, 偶e teraz ka偶dy na "jedzie r贸wno" po tych kto chce tradycyjne dania takie jak w艂a艣nie ros贸艂 czy schab :O gdzie艣 na forum spotka艂am si臋 z twierdzeniem, 偶e takie jad艂o ka偶dy mo偶e mie膰 na co dzie艅 a na wesele trzeba co艣 wykwintnego, co艣 czego go艣cie mo偶e nie jedli jeszcze nigdy w 偶yciu a mogli by spr贸bowa膰.... no prosz臋 wybaczy膰, ale g艂upot膮 jest robienie z go艣ci "kr贸lik贸w do艣wiadczalnych"... to 偶e m艂odej parze nie smakuje ros贸艂 itd to nie znaczy, 偶e go艣ciom te偶 nie... zawsze mo偶na menu ustawi膰 aby ka偶demu pasowa艂o a np. nie ka偶dy na G贸rnym 艢l膮sku i u mnie w tym terenie jad艂o weselne wygl膮da ca艂kowicie inaczej jak niekt贸rzy pisali. Du偶o jest mi臋s itd, wiadomo zachowa艂 si臋 obyczaj, 偶e do w贸deczki trzeba poje艣膰 :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sheepek
prawd臋 m贸wi膮c te偶 mia艂am plan cichego slubu gdzies w ko艣ci贸艂ku w g贸rach miedzy owieczkami.. gdyby narzeczony tak mnie porwa艂 pewnie bym nie za艂owa艂a. P贸藕niej wymy艣li艂am, ze moze jednak obiad dla najbli偶szych. No i teraz stane艂o na tym, ze fajnie bedzie potanczyc no i bedzie wesele :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 malinka chyba powinnas
uscislic- robienie zyt duzego, wystawnego wesela, pod presj膮 ,z obciachowymi akcjami w trakcie itd. Wesela byly jak swiat swiatem, ni tylko w wiochach, ale w dworach krolewskich przeciez tez kameralne wesele na 15 os贸b tez jest weselem.

Udost臋pnij ten post

przepraszam mia艂o by膰 偶e mieszkam na G贸rnym 艢l膮sku i tu menu wygl膮da ca艂kiem inaczej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 delilah__
Ja osobi艣cie lubi臋 pr贸bowa膰 wszystkiego co nowe :) Moja rodzina te偶. I tak wygl膮da ka偶da rodzinna impreza 偶e staramy si臋 wymy艣li膰 na jedno danie co艣 nietypowego. Nie wyobra偶am sobie podawania go艣ciom czego艣 co jest tak nudne, 偶e a偶 boliiii.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sheepek
z tym wykwintnym menu to racja. Fajnie jest zjesc czasami cos innego, ale znam osoby co po weselu zaglada艂y g艂odne do lod贸wki. No ale jak po przekrojeniu flaczka wylecia艂o jakie艣 mazid艂o to sama bym tego nie jad艂a :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sheepek
malinka uciek艂a i temat ca艂kiem przyzwoity sie zrobi艂.. a偶 wr贸ci艂am :)

Udost臋pnij ten post

nie powiem o ja tak偶e lubi臋 r贸偶ne nowe dania czasem wymy艣lam sobie co艣 po swojemu :) moje pogl膮dy co do menu weselnego i zabawy wzi臋艂y si臋 zapewne w 艣rodowisku i otoczeniu w jakim 偶yj臋, du偶o ma do tego tak偶e miejsce tak jak pisa艂am G贸rny 艢l膮sk. Nie trzeba mie膰 100 r贸偶nych potraw na weselu aby by艂o ok, ale nie mo偶e by膰 te偶 tak, 偶eby by艂o kilka a go艣cie g艂odni i marudni :D musi by膰 porz膮dny obiad bo to podstawa a reszta to ju偶 wg gustu kto jaki ma :) co kraj to obyczaj tak naprawd臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 delilah__
Popieram :)

Udost臋pnij ten post

hehehe a w tym roku czekaj膮 mnie chyba 2-3 wesela :D prawie co miesi膮c :P ehh uwielbiam takie zabawy :)

Udost臋pnij ten post

u nas tez bede obbstawac za tradycyjnym menu.. ale tez chcialabym jedna potrawe taka nietypowa . ale nie bylaby to potrawa na cieplo bo gdyby komus nie podpasowala na cieplo potrawka to moglby sie czuc nieco rozdrazniony. a pool biedy bedzi jesli to bedzie na zimno podane jako ciekawostka na sprobowanie :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 okularnica....
Ja by艂am ostatnio na kilku weselach i takich w remizie i w eleganckich lokalach. Nikt si臋 na 偶adnym nie spi艂, nie by艂o jakich艣 nieprzyjemnych scen, mo偶na powiedzie膰 pe艂na kulturka. Zesp贸艂 i disco polo na weselu s膮 dla mnie ok, bo w ko艅cu wesele ma w sobie co艣 'wiejskiego' i podchodz臋 do tego raczej z dystansem i przymru偶eniem oka, a nie z pe艂na powaga i naburmuszeniem. Nawet je艣li kto艣 nie ma zespo艂u, tylko DJa, to 'wiejskie' przy艣piewki i tak mog膮 si臋 pojawi膰 w wykonaniu go艣ci. I dla mnie to te偶 jest ok. Ale tak jak m贸wi臋, ja do tego podchodz臋 z przymru偶eniem oka i na luzie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 neguje_wiesniakow
wesele to impreza dla wiesniakow ktorym s艂oma z but贸w wystaje. wolalbym przeznaczyc te kase na niezapomniana podroz poslubna objazdowke po kilku wyspach np., a nie jakies durne wesele, durne garnitury i welony, kareta, wiesniackio-dresiarskie piosenki 'cudownych rodzicow mam' itp. bzdury.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 okularnica....
Twoja kasa, Tw贸j wyb贸r. nie rozumiem w czym problem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 neguje_wiesniakow
po prostu to chore 偶eby wydawa膰 40 tys. 偶eby jakies pi膮te ciotki po kisielu sie najeba艂y. na dodatek m艂oda para wcale nie ma spokoju tylko musi wiare zabawiac. a w koncu to ich wesele! chore!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 okularnica....
Ja nie mam ciotek po pi膮tym kisielu. Wszystkie ciotki to siostry mamy/ojca. Zreszt膮... s膮 osoby, z kt贸rymi chcemy uczci膰 wa偶ny dla nas dzie艅 i np dla mnie to wa偶niejsze ni偶 zwiedzanie czego艣 tam. Wyjecha膰 sobie zawsze mog臋, a wesela raczej drugi raz nie b臋d臋 mie膰 okazji zrobi膰.

Udost臋pnij ten post