Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elis 79

badanie gbs-wykonujecie?

Polecane posty

Gość elis 79

w szpitalu w ktorym bede rodzic kazano mi zrobic badanie gbs,aby je wykonac nalezy pobrac wymaz z pochwy ,ale kiedy powiedzialam o tym mojej ginekolog zlekcewazyla mnie i stwierdzila ze to nie potrzebne.Czy wasi lekarze tez tak podchodza lekcewazaca do tej sprawy?z tego co czytalam jest to wazne badanie -wkurzyla mnie ta moja ginekolog ze hej!!!Gdyby to nie byla koncowka ciazy to bym zmienila lekarza ,ale teraz to juz nie warto.Czy wiecie jak dlugo czeka sie na wynik?

Gość manna30
to jedno z najważniejszych badań końcówki ciąży. jeśli u kobiety badanie to wyjdzie pozytywnie to bodajże do porodu i w trakcie przyjmuje ona antybiotyki, by dziecko się nie zaraziło się paciorkowcem. jeśli dziecko zarazi się paciorkowcem podczas porodu, to może dostać sepse i umrzeć. ok 3-4 lat było głośno o dużej liczbie zgonów wśród noworodków w szpitalu w Krakowie i właśnie przyczyną tego był paciorkowiec. zrób sobie sama to badanie i jak test wyjdzie negatywny, to dobrze - i weź wyniki tych badań ze sobą do szpitala jak będziesz szła

Gość zgadzam się, to bardzo ważne
badanie. Mój synek dzięki temu badaniu urodził się cały i zdrów i nie musiał przyjmować antybiotyku w okresie okołoporodowym. Lekarz wykonał mi to badanie i niestety wyszedł paciorkowiec. Dostałam antybiotykoterapię grzmot - 3 tygodnie, ale paciorkowiec wybity (drugi raz miałam wykonywane badanie). Przy drugiej ciąży już się paciorkowiec nie pojawił, ale badanie rzecz jasna było wykonane.

Gość ciazosfera
Zgadzam się z jedną z przedmówczyń - to jedno z najważniejszych badań prze d porodem. Tutaj trochę o tym piszę: http://www.ciazosfera.blogspot.com/2013/02/ilosc-bakterii-w-pochwie.html Gin powinien pobrać próbkę, jak przy cytologii i skierowac do laboratorium. Wynik dodatni oznacza, że mamy paciorkowca - ale spokojnie, tego się nawet nie leczy w trakcie ciązy, tylko podczas akcji śródporodowej podaje dożylnie antybiotyk, aby osłonić dziecko i już.

Ja też miałam robione to badanie i bardzo dobrze- bo okazało się, że potwora posiadam. Przy porodzie dostałam antybiotyk i być może dzięki temu córa urodziła się zdrowa

Gość matuulka
jak nie potrzebne??! tak jak napisano, to jedno z najważniejszych baadań!!!!! Mnie wyszedł akurat ujemny i miałam robiony dwa razy dla potwierdzenia. Znam przypadek, gdzie brak tego badania miał złe konsekwencje dla dzidziusia, bo matka nie miała go przeprowadzonego przez zaniedbanie lekarza.

Gość do ciazosfera
jak już reklamujesz swojego bloga i swoje wypociny to trochę włóż wysiłku i dowiedz się jak się robi badanie na gbs. Bo prawidłowo wykonane nie jest pobierane jak na cytologię, a z pochwy i odbytu! jedną wymazówką, najpierw pochwa, potem odbyt. to bardzo ważne, bo w pochwie nie muszą być a w odbycie mogą a stanowią także zagrożenie, ze względu na bliskie sąsiedztwo.

a mnie pobierali dwoma szpatułkami (czy cholera wie czym) jedna do pochwy a druga do odbytu. robi się to przy samym ujsciu (nie zagłębia się) w pierwszej ciązy miałam ujemny. teraz mam dodatni. juz brałam doustny antybiotyk i przy porodzie mam dostać dożylnie - to bardzo ważne badanie

Gość rubia25
badanie jest bardzo ważne ale dopiero wiem to będąc w drugiej ciąży! W pierwszej tego nie zrobiłam i mój synek po porodzie miał zapalenie płuc właśnie przez to ze miałam bakterie w pochwie. Teraz na pewno przed porodem zrobię to badanie nawet jesli lekarz uzna ze nie jest potrzebne!

Gość gość
Napisze, żeby szukające informacji nie trzęsły się. Obecnie jak nie macie wykonanych badań na GBS to i tak wam podadzą przy porodzie antybiotyk. Właśnie z uwagi na to duże ryzyko dla nowopoczętego dziecka.