Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do wykladowcy

jak zaczac maila do wykladowcy?

Polecane posty

Gość do wykladowcy

Dzien dobry, witam...????

Dzień dobry .Ja bym się na wstępie także przedstawiła ( zwłaszcza jak piszesz pierwszy raz )

Gość zacznij tak
wasza ekselencjo

Gość grenadina
to zalezy do kogo... do magistra zaczelabym "dzien dobry". do profesora zaczelabym "szanowny panie profesorze".

Gość anka_lbn
a ja prawie zawsze pisze witam a na koncu pozdrawiam i podaje imie i nazwisko oraz kierunek i rok studiow

Gość grenadina
ponoc wg zasad savoir-vivre'u sformulowania "witam" moze uzyc jedynie osoba wyzsza hierarchia.. czyli np ty piszesz "szanowny panie profesorze, bla bla bla", a on ci moze odpowiedziec "witam, bla bla....". nigdy w odwrotnej kolejnosci. :)

Gość hsryi ktyi
witaj ojcze dyrektorze :D

Gość cykorka
grenadina - 100% racji :) uwielbiam odbierać maile od moich studentów z hasłem "witam" :O kto kogo wita??? Ciekawe kiedy na korytarzu zaczną do mnie mówić "witam"!

Gość wawelski
cześć tu twoja lodziarka jak poszedł mi egzamin z socjologii ?

Gość fkkfkfkf
Cóż, u nas w instytucie ktoś się wkurzył tymi "witam", "dzień dobry" i pewnie innymi "hejkami", bo i to ludziom przychodzi do głowy i zapowiedziano nam jasno i wyraźnie: Szanowny Panie (magister), Szanowny Panie Doktorze/Profesorze. Odpisano mi ostatnio również "Szanowna Pani" - i ok, szanujmy się nawzajem.

Gość wawelski
szanowny panie przerwij to sranie

Gość sztadnt
"uwielbiam odbierać maile od moich studentów z hasłem "witam" kto kogo wita??? Ciekawe kiedy na korytarzu zaczną do mnie mówić "witam"! " pffffffffff, tez mi cos, znalazla sie, szanowna pani profesor, buehheheh bierz przyklad babo z profesorow z zachodu. tam na uczelniach panuje wzajemny szacunek, a nie licytowanie sie tytulami i tak dalej. nie chce mi sie tego polskiego gowna nawet opisywac

ja tam zawsze dzien dobry pisze :D chyba ze luzik wykladowca to witam, nikt nigdy mi nie zwrocil uwagi

Gość asdZCX
luzik czy nie luzik ja zawsze pisze witam:D

Gość asdZCX
ale z jakij paki mam pisac Dzien dobry skoro np koles moze to odebrc w nocy??? Co ejst lepszego od witam? Moze cześć czołem kluchy z rosolem? No bez przesady, witam wydaje mi sie najbardziej odpowiednia forma, ja pisze pierwszy wiec ja witam on mi moze odwitac i tyle. Myslec ze do miodka z takim pytaniem najlepiej sie udac.

Gość czy magister czy profesor
zawsze pisz "dzień dobry" lub "dobry wieczór". Czasami pisząc "szanowny panie profesorze" zniechęcisz człowieka do siebie. Wiem to, bo u nas tak pisali ludzie wysyłając pracę i facet im odpisywał niemiło. Ja zawsze trzymam się standardu, czyli bez przesady (czyt. lizania tyłka) ale z szacunkiem. Bez względu na to czy to profesor czy magister.

ale masz godzine nadania mejla :d ja tam czy noc czy dzien wysylam dzien dobry :D a poza tym osotanio wysylam mejla tylko z projektami do goscia wiec czasami bez poczatku do niego pisze

a z takiej paki piszesz "dzień dobry", że piszesz to o godzinie południowej lub popołudniowej. Co ty myślisz, że wykładowca nie dojrzy czasu w jakim maila napisałeś? A może ty nie wiesz, że godzina wysłania maila sie wyświetla?

ja rownież pisze zawsze \'witam\' nastepnie przedstawiam sie i informuje w jakiej sprawie pisze, mysle ze nie nalezy przesadzac z tym \'szanowny\' to ze ktos jest profesorem nie znaczy ze mamy od razu pisac mu niewiadomo co- to tez czlowiek, witam jest takie neutralne

ja rownież pisze zawsze 'witam' nastepnie przedstawiam sie i informuje w jakiej sprawie pisze, mysle ze nie nalezy przesadzac z tym 'szanowny' to ze ktos jest profesorem nie znaczy ze mamy od razu pisac mu niewiadomo co- to tez czlowiek, witam jest takie neutralne

Gość doktorek doktorek
Ludzie nie popadajcie w paranoje zwykle WITAM wystarczy. Przynajmniej ja sie nie obrazam gdy studenci tak do mnie pisza. Jedyne co mnie wkurza to to, ze ktos sie nie podpisze :P

wyrażenie "witam" też jest dobre. Nie piszemy do nie wiadomo kogo, ale do człowieka z którym mamy kontakt. Radzę nie nadużywać wzniosłych słów, bo przez większość mogą być źle odebrane.

u mnie zwracaja uwage na takie witam, kiedys jakis profesorek na wykladzie sie czepial wiec nie kazdy sobie zyczy takiego "witam" :P

doktorek wykładasz na uczelni? Jeśli tak to mam pytanie

to ja napisałam, że dyplomatycznie brzmi "dzień dobry" lub "dobry wieczór" bez zbędnych "szanownych panów"