Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pachnę brzozą

Chrzczenie małych dzieci to narzucanie człowiekowi swojej woli

Polecane posty

Gość pachnę brzozą

innymi słowy: chrzcząc małe dziecko narzucasz mu jaką wiarę ma wyznawać. Tak nie robi rodzic KOCHAJĄCY, tylko MAŁPUJĄCY innych.

Gość Mam taakie pytaanie
Widzę, że mój temat kogoś natchnal... :)

rodzice chrzcząc swoje dzieci nie małpują robią to bo chcą. I mają prawo wychowywać go w wierze jaką sami wyznają.

Gość pachnę brzozą
a co im daje takie prawo? ich jedynym prawem jest: nakarmić, wymyć i nauczyć życia w społeczeństwie. wiara lub nie to zbyt prywatna sprawa by ją narzucać drugiemu człowiekowi. no chyba, że rodziło się dziecko dla siebie.

Gość prowokejszyn jak nic
oddaj przysługę spoleczeństwu i idź utop się w klozecie. kolejny nawiedzony "yntelygent".. :classic_cool:

Gość pachnę brzozą
no proszę, jakimi to radami szczycą nas nasi kafeteryjni katolicy.... idź odnów chrzest, boś się zabrudził :classic_cool:

Gość hmmmm czy ja wiem
prawo do wychowania daje prawo nam do takich poczynan jak chrzest nie narzucamy-przekazujemy to co jest nam bliskie kiedy dorosnie samo zdecyduje ja nie narzucam wiary-nie piluje wiedzy o bogu--pielegnuje chcec poznawania swiata,innych ludzi, kultur...skoro ucze dziecko ze sa inni ludzi, muslacy inaczej, mowiacy inaczej zyjacy inaczej niz my...to dlaczego ono nie ma prawa utozsamiac sie a jakas gr... bedzie starsza sama podejme decyzje o tym co jej odpowiada, co jest jej bliskie chrztem jej nie okaleczam, nie krzywdze-owszem bedzie nosic na sobie "znamie" dziecka ochrzczonego-podobnie jak wielu ludzi jest obrzezanych a nie idebtyfikuja sie z wiara ojcow, moge ja zachecic do medytacji..ale to nie oznacza,ze bedzie buuuuudddystka...moge wiele rzeczy jako rodzic-bo chce zeby moje dziecko bylo swiadomeme swiata kt je otacza... pozatym dziecko nie bedzie chodzic na religie w szkole-bo to juz moim zdaniem jest narzucenie jej pewnego toku rozwoju umyslowego- owszem goszcza u nas w domu rozni ludzi-ksieza katoliccy, protestanci, azjaci, niemcy,... wierze, ze moje dziecko bedzie w stanie podjac same dojrzala decyzje kiedy dorosnie

Gość poki moje
dziecko nie ma 18 lat o nim decyduje ja i tylko ja ochrzciłam bo taka jest kolej rzeczy i tak nakazuje moja wiara jezeli moej dziecko skonczy 18 lat bedzie dorosym odpowiedzialnym człowiekiem i zdecyduje ze nie chce byc katolikeim prosze bardzo jego zycie jego wybór!! a twoja mama czekała az bedziesz dorosła?? zeby cie ochrzcic albo i nie?? coz za głupoty!!!!!!!

Gość grtgtgt
Iiiiiiiiiiiiiijjjasne... W ogóle dziecka do 18 roku życia nie powinno się ubierać, kształcić, wychowywać, pokazywać mu świata - żeby mu nie narzucić własnej percepcji, gustu, ocen itd - tylko zamknąć w klatce i wypuścić w dniu uzyskania pełnoletności. W ten sposób młody człowiek nie nasiąknie czyjąć wolą tylko będzie tabula rasa.

Gość poki moje
mowa o wierze nie wyolbrzymiaj :)

Gość djhsjhdajhdakjh
Idz na szczaw. Nie chcesz nie chrzcij ale nie bluznij małpo.