Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czerwona pomarańcza

poprzeczne bruzdy na paznokciach

Polecane posty

Gość czerwona pomarańcza

Witam, otóż od paru lat na paznokciach u nóg mam głębokie poprzeczne bruzdy, a od niedawna (może od ok.1,5roku)pojawiły się takie na paznokciach u rąk,szczególnie na kciukach. Są to takie wgłębienia,bruzdy,które nieładnie wyglądają, na pozostałych paznokciach są bardzo delikatne i mniej widoczne. Czy ktoś potrafi mi odpo. skąd to się wzięło, co może być tego przczyną????

Gość kajakaja
Na stopach przyczyną mogą być za ciasne buty. Zazwyczaj przyczyną takich bruzd jest złe odżywianie. Spróbuj suplementy na paznokcie, żeby uzupełnić dietę. Polecam również delikatne spiłowywanie pilniczkiem do polerowania.

Gość czerwona pomarańcza
za ciasnych butów nie noszę, suplement diety na paznokcie i włosy biorę już od 4 miesięcy, odżywianie hm, na śniadanie staram sie jeść pieczywo razowe, jakiś twarożek ze szczypiorkiem, wędlina,pomidor obiady raczej też jadam zdrowe, nie odżywiam się w fast foodach, jedyne co to nie wychodzi mi z jedzeniem 5 porcji warzyw i owoców dziennie...

Gość skąd ja to znam
Mam to samo, i też na kciukach. Prawdopodobnie jest to wynik nieostrożnego wycinania skórek, podczas którego uszkodziłam macierz paznokcia. Niestety jeśli macierz jest uszkodzona, to już nic zrobić nie można, jedynie pielęgnować paznokcie, ale to jedynie może poprawić ich wygląd, a nie zlikwiduje przyczyny.

Gość czerwona pomarańcza
to też w moim przypadku nie jest powodem, szczególnie u paznokciahc u nóg nie usuwałam skórem w taki "agresywny" sposób, więc to nie to

Gość phewphew
mam tak samo, najgorsze sa na paznokciach. dieta ani suplementy nie pomagaja. grzybica to nie jest... ech moja matka ma tak samo -moze to dziedziczne? ;(

Gość phewphew
lol n a kciukach chcialam napisac:D

Gość może to być oznaką choroby
płuc, przebadaj się koniecznie u pulmonologa.

Gość czerwona pomarańcza
choroby płuc??? nigdy nie miałam problemu z płucami,zawsze osłuchowo jest wszystko w porządku... gdzieś mi się obiło o uszy,że może to być jeden z objawów np. boreliozy, słyszeliście coś?? mam pewne przewlekłe objawy zdrowotne i do tej pory nie wiem co mi jest

Gość jelenaa
wiesz co ja mam to samo i mozliwe ze jestes chora na sarkoidoze , ona daje podobne objawy jak bolerioza i jest cholernie ciezka do wykrycia , trzeba zrobic przeswietlenie płuc , ja mam sarko i te bruzdy